Úvod > Články > Novinky ze světa Wi-Fi za minulý týden

Novinky ze světa Wi-Fi za minulý týden

Podíváme se na VoIP telefony pro Wi-Fi, na rozšíření MetroFi v USA, zjistíme, kolik let si posedí Wi-Fi hacker, a konečně, že Microsoft potvrdil fámy, jež před tím popřel.

Telefony VoIP pro Wi-Fi sítě EarthLink

Podle posledních zpráv bude EarthLink prodávat VoIP telefony určené pouze pro Wi-Fi už ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Za sazbu 10 – 25 dolarů měsíčně může pak uživatel využívat jak volání, tak přenos dat. V současné době se testují telefony, které umožňují použití i při jízdě do 65 km/h. Operátoři Wi-Fi nabízejí něco podobného mnohem levněji, např. takové Boingo/Skype stále v beta verzi nabízí neomezené služby za 7,95 dolarů za měsíc.

Největším problémem však bude cena telefonů – EarthLink musí tyto ceny dotovat, protože lidi se podaří nalákat jedině, když se cena bude pohybovat kolem 40 dolarů. A vskutku – nový telefon Linksys, který využívá Wi-Fi v jakékoliv síti, má miniprohlížeč, a jeho cena je něco ke 400 dolarům.

MetroFi v USA pěkně roste

MetroFi, jeden ze tří předních amerických Wi-Fi operátorů, se spojil s AT&T, aby v kalifornském Riverside pokryli plochu 65 čtverečných mil sítí, kde by download zdarma měl dosahovat rychlosti 512 kb/s a placený za 20 dolarů měsíčně 1 Mbit/s. (Hodnoty upstreamu se pohybují v obou případech na 512 kbit/s.)

Zdá se, že půjde o trend do budoucna – každé město zaštítí v pokrytí jiná komunikační firma, která se tak stane exkluzivním dodavatelem. Dalším pokrytým městem společnosti MetroFi se pak stal Portland, kde radnice vypsala výběrové řízení s tím, že projekt bude stát 10 milionů dolarů. Vítězný MetroFi tak začíná stavět další síť, která by měla být hotová do dvou let. Jiná společnost, která v konkurzu prohrála, VeriLAN, však pochybuje, že by mohlo jít o neplacenou síť žijící jen z reklamy, jak zněly propozice. Rychlosti by měly být podobné – 256 kbit/s zdarma a s neustálým reklamním bannerem, nebo za 20 dolarů měsíčně odstranění banneru a rychlost 1 Mbit/s. Vyšší rychlosti by pak byly poskytovány za vyšší sazby.

Služba však nebere v potaz náhodné návštěvníky měst, kteří by si chtěli zaplatit třeba jednodenní službu bez obtěžování reklamou a při vyšší rychlosti. Většina připojení zdarma totiž trpí tím, že spojení bývá dost pomalé, časově omezené nebo s dalšími restrikcemi. Na druhou stranu je otázkou, zda si někdo nedá práci reklamní banner odstranit nelegálně.

Wi-Fi hacker bude sedět do roku 2011

Případ Briana Salcedoa, který byl odsouzen na devět let za svou účast ve využívání Wi-Fi k nezákonnému nabourávání domácích počítačů Lowe a získávání údajů o kreditních kartách, byl potvrzen a hacker bude ve vězení až do roku 2011. Jeho partner dostal 26 měsíců, takže mu již zbývají jen dva měsíce do propuštění.

Salcedo byl odsouzen ne za to, že viděl čísla kreditních karet, která ukradl a zobrazila se mu v okně jeho počítače, než Lowe svůj děravý software opravil. Odsoudili ho za možné nedovolené obohacování.

Microsoft – ó, jaké překvapení – potvrdil hudební přehrávač s Wi-Fi

Povídali jsme si o tom tady před 14 dny, že Microsoft popírá něco, o čem všichni víme, že na trh skutečně uvede. Proč mluvčí popíral vznik přehrávače, který konkuruje iPodu, je zřejmé – mysleli si, jaké to bude pro Apple velké překvapení. Jenže jaké překvapení by se mohlo konat, když o něm všichni vědí? Začarovaný kruh.

No dobře, takže – Microsoft přijde na trh s Wi-Fi přehrávačem, který se na trhu objeví ke konci roku (jak se o tom také šuškalo), a bude se jmenovat Zune. (Pro fanoušky filmů: ještě že se nebude jmenovat Narf.) Určitá část obsahu se bude dát sdílet mezi jednotlivými přístroji. Více se zatím oficiálně neřeklo.

28. 7. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...