Úvod > Články > Novinky WiMaxu

Novinky WiMaxu

Kolem technologie WiMax se v posledních týdnech objevila řada novinek a iniciativ. Podívejme se, co je nového.

Intel představil

svůj nový čip Rosedale II, který bude podporovat mobilní WiMax. Čip Ofer-R, který bude u klientů podporovat WiMax s Wi-Fi, by měl brzy následovat. Současně byly uveřejněny i plány na Rosedale III, který by se měl objevit v roce 2008 a posléze nahradit Wi-Fi WiMaxem u laptopů s Centrinem.

Aperto ohlásila

odeslání certifikovaných zařízení WiMax, která bude pod jménem PcketMAX prodávat ruská firma Avalcom. Nejméně 12 firem hodlá spolupracovat na zavádění této technologie v Rusku. V září hodlá spustit testování WiMaxu v Japonsku firma Motorala, která si pro tuto spolupráci vybrala japonskou Softbank Group. V současné době po světě běží testování WiMaxu v nejméně 13 zemích. Pro letošní rok je hodnota prodeje technologie WiMax odhadována na 100 miliónů dolarů, během příštích let se odhaduje prudké zvýšení na 4 miliardy dolarů.

Firma picoChip

se spojila se společností Korea Telecom a budou společně vyvíjet femtocelly, které by měly nahradit picocelly v přístupových bodech WiMaxu. Ty budou podporovat současně zaváděný korejský systém WiBro, který pracuje na dosud ne zcela certifikovaném standardu 802.16e-2005.

Francouzská firma Sequans Communications

oznámila dokončení svých SoC (System-on-chip) SQN1100, který podporuje stejný standard. Podle firemního prohlášení překonaly první testy očekávání.

Ekvádorská společnost

PuntoNet ISP hodlá WiMax využívat také, chce jej použít k vylepšení dosavadních sítí ve čtyřech největších městech. Vedle většího dosahu jej hodlá použít také k přídání kapacity VoIP.

WiMax pracuje na řadě frekvencí, z nichž některé jsou zdarma, jiné vyžadují licence. Jedna z těch zdarma je 5.8 GHz, a její pohodlnější využití pro vhodná zařízení by mělo umožnit zveřejnění designu pro WiMax pracující na miniPCI modulech, které ohlásily firmy Texas Instruments a Wavesat. Pokud tento design budou duplikovat výrobci IEM, bude používat čip Wavesat Evolutive WiMax DM256 a TI digitální procesor.

Navini Networks

hodlá využívat frekvence 2:3 GHz pro své produkty pre-mobile WiMax Ripwave MX. Tato frekvence zajímá podivuhodnou kombinaci zemí jako je Singapore, Curacao a Panama. Ve Spojených státech ji ve spolupráci s Navini využívá firma US Meganet ve státě Massachussets. Navini současně hodlá spojit mobilní WiMax s vlastní technologií nazývanou „smart beam forming“ a pro tuto kombinaci razí název Smart WiMax.

Opadl zájem

o technologii 802.20, na jejíž standardizaci asociace IEEE stále pracuje. Další vývoj začal blokovat Intel mající zájem o propagaci současného WiMaxu. Hlavní podporu tak má tato technologie jen ve firmě Qualcomm, především proto, že tato technologie by využívala technologii, kterou Qualcomm získal koupí firmy Flarion.

10. 8. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...