Úvod > Články > WiMax – spása, nebo nic moc?

WiMax – spása, nebo nic moc?

Technologie WiMax, plným jménem Worldwide Interoperability for Microwave Access, stále bojuje o standardizaci.

Současný standard 802.16-2004 je vhodný pouze pro fixní systémy (proto název fixed system), a je v podstatě výhodnější pro telekomunikační firmy než pro samotné zákazníky. Jeho výhodu ocení zejména tam, kde je nevalná kabelová síť, neboť je výhodnější postavit moderní bezdrátový systém než investovat do zastaralých kabelů. Mobilní část WiMaxu je ale o něčem jiném – mít neustálé spojení, ať se pohybujeme, jak chceme, třeba v autě nebo ve vlaku. O standard 802.16.e-2005 se ale stále bojuje.

To ale není jediná překážka v cestě za úspěchem. V řadě zemí se objevily posuny z 3G na tzv. 3.5G (někdy se používají jména jako super-3G nebo HSDPA), a na mobilech a laptopech se začínáme přibližovat rychlosti broadbandu. A jelikož pro poskytovatele, kteří často investovali miliardy do licencí a technologií, je přechod na 3.5G v podstatě upgradem softwaru, zatímco přechod na WiMax znamená začít zase od začátku, v zemích jako je Anglie je jasné, že poskytovatelé s 3.5G o přechodu na WiMax moc nemluví a dusno dělají jen firmy jako BT, které mají v mobilní síti deficit.

Na druhé straně může být systém 3.5G problematický pro služby jako je VoIP. Skype na technologii HSDPA funguje, ale ne vždy plně spolehlivě. Funguje i na tzv. dual-mode mobilech (Nokia a Netgear), ale u přístupových bodů využívajících asymetrický ADSL mívá potíže. Tady by WiMax zazářil, neboť je symetrický.

Sítě na bázi WiMaxu se v poslední době skutečně objevují, jak v Severní a Jižní Americe, tak v Číně, Japonsku a Austrálii. Silnou vládní podporu má i v Jižní Koreji a na Taiwanu. Z evropských zemí se v britském Westminsteru objevila malá síť určená firmám, v řadě dalších zemí probíhá testovací provoz. WiMax Telecom spolupracuje s firmou Alvarion a snaží se o prosazení WiMaxu v Evropě. S využitím technologie BreezeMax hodlá sítě spustit nejdříve v Rakousku a na Slovensku. Mezitím Intel vyjednává s šesti operátory v jižní Evropě.

Situace v Čechách není zrovna růžová, neboť vadí omezená dostupná šířka pásma a povolení používat pouze systémy využívající frekvenční duplex (FDD). Tyto systémy sice jsou ty, které nabízí již zmíněná firma Alvarion, nicméně plnou certifikaci WiMax nemají. Nicméně existuje služba WIA MAX, která se sama označuje za první komplexní WiMax řešení v Čechách a využívá právě technologii firmy Alvarion. Naopak výrobky nabízené firmou RedLine certifikované jsou, ale zase používají časové dělení (TDD), takže nejsou povoleny. Je ale možné, že se ČTÚ probudí a povolení vydá. Nový předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák nedávno slíbil, že se jeho úřad k úvahám o využití rádiového spektra brzy dostane.

Budovat síť WiMax není v českých podmínkách nic levného, za každou frekvenci a přístupový bod se musí ČTÚ platit, základové stanice jsou zatím dražší než u jiných systémů a o klientských zařízení to platí také. Ostatně v zahraničí to není o mnoho lepší, proto jsou některé v současnosti běžící sítě určené výhradně pro firemní klientelu.

25. 8. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...