Úvod > Články > WWW tipy: Bookmarky na webu

WWW tipy: Bookmarky na webu

Oblíbené položky z vašeho prohlížeče můžete mít dostupné odkudkoli, což je vynikající zejména pro ty z vás, kteří na internet přistupují z různých míst. Dnes se podíváme na služby, které toto umožňují.

Asi každý z vás již někdy zažil situaci, kdy jste nutně potřebovali některou z oblíbených položek (bookmarků), které jste si doma nadefinovali, v práci nebo na cestách, tedy tam, kde k domácím oblíbeným položkám nemáte jakýkoli přístup. Možná se vám tyto položky nezdají toliko důležité, ale obvykle si do nich uživatelé ukládají nejen oblíbené stránky či portály, ale také stránky, ke kterým je složitý přístup, které mají zvláštní syntax URL adresy, kterou si běžný občas nezapamatuje.

K čemu jsou bookmarky dobré?

Oblíbené položky, jak již sám název napovídá, slouží k uložení často navštěvovaných webových stránek, které jsou v oblasti zájmu daného uživatele. Běžní domácí uživatelé si zde ukládají obvykle jednoduché adresy, které používají často, tak, aby je při každé návštěvě nemuseli zapisovat, ale mohli jen několikrát kliknout. Pokročilí uživatelé je využívají ke stejnému účelu, zejména pak k uložení dlouhých URL adres apod. I v době doplňování URL adresy přímo na řádku prohlížeče mají bookmarky význam a své místo v moderních prohlížečích.

Jaké služby existují?

Své oblíbené položky si snadno zpřístupníte odkudkoli, existují k tomuto účelu specializované služby, kde tyto položky snadno zadáte a můžete k nim přistupovat z práce, ze školy nebo třeba z dovolené.

MyBookmarks – Tento web je u uživatelů velmi oblíbený, neboť existuje již velice dlouho. Jde o klasickou bezplatnou službu, pomocí které zpřístupníte své oblíbené položky sobě i ostatním uživatelům (pokud chcete) odkudkoli. Do systému se jednoduše zaregistrujete, zadáte oblíbené položky a pak ke službě odkudkoli přistupujete. Uživatelské rozhraní je moderní a jednoduše ovladatelné, oceňujeme zejména možnost zobrazení bez rámců (frames), takže čitelnost je zaručena i na řadě mobilních zařízení.

Google – Je snad jen málo služeb, které vyhledávací portál Google nenabízí. Bookmarky patří také do tohoto gigantického portfolia. Musíte mít vytvořený účet, třeba na službě Gmail, a nic vám nebrání ve využívání rychlých záložek. Navíc, pokud Google využíváte jako webový vyhledávač, naleznete zde obsáhlou historii vyhledávaných výrazů. Celkově působí služba hezky, rychle, kvalitně a je samozřejmě zdarma.

Yahoo – Každý větší portál nabízí nebo plánuje nabízet záložky. Ani Yahoo nemůže chybět. U nás ale není tento portál tolik v oblibě – na rozdíl od Google, Seznamu nebo Centra. Nabízí totéž co předchozí dvě služby, navíc v napojení na další portfolio vlastních služeb a vyhledávací engine.

Alternativa pro zkušenější uživatele

Po zkušenější uživatele existuje hezká alternativa. Některé prohlížeče (např. Opera) dokáží generovat export oblíbených položek do HTML stránky. Tu pak snadno umístíte na svůj web nebo si k tomuto účelu zřídíte samostatný webhosting. Stejně tak, pokud nepoužíváte prohlížeč, který toto dovoluje, lze vytvořit HTML nebo XML stránku v běžném editoru, a při zachování jednoduchosti skriptovacích značek lze dosáhnout čitelnosti i na většině mobilních zařízení.

Závěrem

Není v našich silách a možnostech jmenovat všechny služby a metody publikace bookmarků. Důležité je vědět, že tyto služby existují, obvykle fungují bez poplatků a jsou dostupné z celého internetu a z řady mobilních zařízení (mobil s XHTML prohlížečem, PDA, MDA apod.)

30. 8. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...