Úvod > Články > Duální čip pro WiMax

Duální čip pro WiMax

Intel oznámil dokončení vývoje nového chipsetu, který bude podporovat obě verze technologie WiMax.

Tato technologie existuje ve dvou verzích, jedna pro fixní připojení, druhá pro připojení mobilní. Fixní verze, často označovaná jako fixed WiMax, je známá pod označením 802.16d-2004 a byla vyvinuta jako náhrada nebo doplněk současného kabelového nebo DSL broadbandového připojení k internetu. Mobilní verze, často označovaná jako mobile WiMax, má označení 802.16e-2005 a umožňuje roaming mezi jednotlivými stanicemi.

Intel již pod označením Rosedale prodává chipsety pro fixní WiMax, na konferenci Wireless Communications Association International ve Washingtonu pak představil novou verzi Rosedale 2, která podporuje obě formy WiMaxu. Původní předpoklad byl využívat nový chipset pro domácí systémy, ale Intel uvažuje o jeho využití i v picocellových stanicích. Zatímco Intel často v minulosti sahal po spolupráci s dalšími firmami, Rosedale 2 byl kompletně vyvinut ve firemních laboratořích.

Koncem roku hodlá Intel představit jednočipové rádio Ofer-R, které bude podporovat WiFi a WiMax. Současně také ukázal svoji představu toho, jak bude integrace WiFi a WiMaxu užitečná i v dalších perifériích. Z toho, že vybral digitální fotoaparáty a iPod, se zdá, že Intel u WiMaxu vsadil spíše na přenos dat než na VOIP.

Generální manažer divize WiMax Yung Hahn tvrdí, že firma odhaduje velký zájem o periférie s WiMaxem a v současné době hodlá ukázat nové způsoby, ve kterých bude WiMax unikátní. Cílem Intelu je dostat cenu modemů pro WiMax pod 50 dolarů, což Intel vidí jako nutnost pro pořádný start této technologie.

Pro patřičné nastartování WiMaxu bude ale nutná pořádná podpora ze strany poskytovatelů, neboť na rozdíl od technologie WiFi využívá WiMax licencovaného spektra. Patrick Donegan ze společnosti Heavy Reading tvrdí, že WiMax bude připraven ve chvíli, kdy poskytovatelé začnou účtovat za služby, které poběží na WiMaxu.

Hahn je naopak přesvědčen o tom, že na poskytovatele se čekat nemusí. Oblastní týmy Intelu již vyjednávají s celou řadou poskytovatelů, ale v současné době je prý nejdůležitější najít nejlepší obchodní modely.

Celá řada amerických operátorů, od kabelu přes telefonní společnosti až po mobilní poskytovatele, již projevila zájem o WiMax, v některých případech probíhá testování. Nejblíže je pravděpodobně Sprint Nextel, který má vlastní velkou část spektra, jíž musí využít do roku 2009, a WiMax pracuje právě ve spektru, které firma vlastní. Oznámení o směru, kterým se tato společnost vydá, se očekává koncem tohoto léta.

31. 8. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...