Úvod > Články > Kapesní počítače mají zelenou

Kapesní počítače mají zelenou

To, že stolní počítače střídají na pracovištích, ale i v domácnostech stále častěji notebooky, jsme si již celkem zvykli. Na mobilitu se obecně zvyká dobře. Proto se začínají čím dál lépe prodávat i kapesní počítače, často tak fungují ve spojení s mobilním telefonem nebo GPS navigací.

Lidé se snaží na cestách využívat stále více moderní techniku. Vzpomeňme si, jak byl pro nás před deseti lety člověk telefonující s mobilem v tramvaji tak trochu neobvyklý úkaz. Dnes se už nad tímto nikdo nepozastavuje, neopak, často vidíme nejen manažery s notebookem na klíně nebo s kapesním počítačem či smartphonem v ruce. Běžným uživatelům nahrává fakt, že i moderní technika, která právě opouští výrobní haly, není tak drahá, jako tomu bylo v minulosti. Tím je svět přenosných počítačů přístupný i běžným masám, studentům – zkrátka komukoli, kdo o tento svět stojí.

Operační systém není jednotný

Jak již bylo naznačeno, neexistuje jediná hardwarová platforma. Velice oblíbené jsou v dnešní době zařízení nazývané Smartphone nebo také MDA. Jde o kapesní počítače s otevřeným operačním systémem, které disponují GSM modulem a dnes stále častěji i technologiemi EDGE, UMTS ad. Některé mají hardwarovou klávesnici, u jiných se znaky zadávají přes dotykový displej. U všech druhů kapesních počítačů se můžete setkat s těmito typy operačních systémů:

Symbian – Tento operační systém jako jediný ze zde uvedených nevznikl na platformě PDA, ale rovnou na smartphonech. Veliký boom zažil jeho rozvoj zejména díky implementaci do telefonů Nokia a SonyEricsson. Vyznačuje se multitaskingem, přehledným ovládáním, možnostmi rozsáhlé personalizace a neustálým vývojem. Dnes je již Symbian k dispozici ve své třetí generaci. Speciálním druhem tohoto OS je verze označená jako UIQ. Aplikací je pro tento OS více než dost – od kancelářských aplikací, mapového softwaru až po specifické aplikace s úzkým profilem zákazníků. V minulosti bylo více aplikací freeware, dnes, když se tento systém více rozšířil, chtějí vývojáři na svých produktech více vydělávat, což je logické. Jedná se patrně o nejrozšířenější OS pro smartpohony.

Windows Mobile – Tento systém se ujal zejména na PDA, tedy na zařízeních bez GSM modulu. Nyní je ale stále více využíván i na MDA, kde je využíván zejména na bezproblémovou synchronizaci se stolními PC či notebooky. V základním vybavení disponuje zjednodušenými editory Word, Excel a PowerPoint a dalšími aplikacemi, které většina z nás zná z Windows XP. Poslední verzí je Windows Mobile 5.0, dále existují specifické verze pro jednodušší telefony (kupříkladu Motorola MPx220 nebo Qtech 8300).

Palm OS – Tento operační systém je na poli PDA ve stejné situaci jako Linux na PC. Jedna část uživatelů jej zcela odmítá, druhá se za něj staví a dala by za něj doslova ruku do ohně. Vývoj zde se ale víceméně zastavil a i zařízení Treo, pro které byl Palm OS typickým operačním systémem, z části přešla na Windows Mobile.

Nelze rezolutně říci, který operační systém je nejlepší. Při koupi PDA nebo smartphone je nutné zvážit všechny stránky, tedy HW i SW a zvážit jeho využití a cenu, poté zvolit optimální řešení.

Co vše kapesní počítač dokáže?

Musíme si uvědomit, že ač jsou kapesní počítače malé, dokáží velké věci. V jejich útrobách bijí srdce procesorů často až dalece za hranicí 500 MHz, operační paměť skýtá více jak 100 MB, kapacita uživatelské paměti je proměnná dle využití paměťových karet, jejichž cena také výrazně klesá – například 1GB paměťová karta SD lze pořídit často pod jeden tisíc korun. U dražších modelů se nyní setkáváme s nevídaným rozlišením citlivého dotykové displeje o velikosti 640x480 bodů. Součásti mnoha zařízení jsou integrované čipy pro GSM, WiFi, GPS nebo Bluetooth.

Nejčastější využití je v oblasti kancelářské práce, synchronizace kalendáře a kontaktů. Dále lze v integrovaných editorech vytvářet dokumenty, exelovské tabulky či prezentace. Ale i v oblasti zábavy má kapesní počítač velké možnosti. Může sloužit nejen jako MP3 přehrávač, ale také jako kapesní přehrávač filmů nebo herní konzole. Poslední boom zažívá také navigace v podobě integrovaných nebo externě připojených modulů GPS. Tomuto tématu bychom se v budoucnu rádi věnovali v samostatném článku. PDA je prostě všestranný pomocník pro každou příležitost.

Závěrem

Tento článek je jen jakýsi úvod do problematiky kapesních počítačů a „chytrých“ mobilních telefonů. Rádi bychom se v budoucnu zaměřili na praktické návody z oblasti využití PDA, instalace aplikací, nastavení synchronizace a využití GPS. Pokud vás v této oblasti něco zajímá nebo máte nějaké invence pro naši tvorbu, rádi se o nich dočteme v diskusi pod článkem.

30. 10. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...