Úvod > Články > Firefox 2 se nepředvedl

Firefox 2 se nepředvedl

S trochu menším zpožděním vyšel Firefox 2. Dlouhotrvající hysterické a nadšené zprávy o revoluci se však ukázaly jako nesmysly. Není nic, čím by Firefox 2 překvapil, natož vůbec šokoval, jak (si) vývojáři a věrní uživatelé slibovali.

Možná se někomu bude zdát, že jsem zvolil příliš silný tón. Nezvolil. Zaprvé písmena nemají tón a zadruhé se nikdo nemůže divit, že reakce uživatelů, kteří byli zvědaví na nejskvělejší, jak se avizovalo, prohlížeč na světě, jsou rozporuplné. Firefox 2 vůbec žádné převratné novinky do světa prohlížečů nepřinesl. Možná do svých řad ano, ale i tak zde jsou problémy, které spíše ukazují na to, že „dvojková“ verze je v něčem horší než předchozí. To už i někteří čtenáři mého posledního článku dobře vědí.

Jedna věc je ta, že bych se měl omluvit těm, které jsem na základě „nepřesných" — avšak vývojáři a uživateli Firefoxu šířených — zpráv uvedl v omyl. Jak jsem psal v článku Firefox 2 se blíží, IE 7 je už mezi námi, Firefox měl mít vlastnost, jakou má třeba Opera a Maxthon. A to takovou, že si měl pamatovat po zavření a znovuotevření aplikace předešle otevřených panelů. Nekoná se. To bylo jedno z velkých zklamání, které mi ihned Firefox přinesl. Vím, že v beta verzi programu to také nebylo, ale čekal jsem, že finální verze to již  bude mít zabudované, jak se slibovalo. Firefox si pamatuje to, co jste navštívili - v historii. No to je sice skvělé (...), ovšem těch stránek za den může být spousta. A jen pár jich navštěvujete pořád. Chápu, že používání záložek je jedno z řešení, ale jistě se mnou mnozí budou souhlasit, že lenost je lenost a že je mnohem příjemnější, když se vám vaše oblíbené stránky, které používáte den co den, načtou okamžitě automaticky. Plugin, který by toto dokázal, chybí.

Když už jsme u těch záložek, Firefox má jejich nového správce. Opět, jak se říkalo, měl být revoluční. Slovo „revoluční“ a „exkluzivní“ však dávno ztratilo svůj původní význam. Je jistě pravda, že správa záložek ve Firefoxu je dobrá, ale nic revolučního na ní není. Jen tak na okraj, na obrázcích níže jsou správci záložek v Opeře a Firefoxu.

Správce záložek Opera

Správce záložek Firefox

Firefox je skvělý prohlížeč, umí spoustu věcí, ale zbývá spousta věcí, které neumí. Na něco z toho, co sám neumí, slouží různé pluginy, které si může uživatel stáhnout, nainstalovat a používat. Bohužel ne každý v těchto věcech má přehled. A co hůř, samozřejmě staré pluginy nejsou s novou verzí kompatibilní. Jak už jsem mnohokráte říkal, Firefox měl ty nejpoužívanější pluginy, tedy jejich funkce, mít zabudované již v sobě, aby uživateli ulehčil život. Bohužel, to se jaksi nekonalo v plném rozsahu. Štěstí, že alespoň nějaké skiny zůstaly s dvojkou kompatibilní.

Na Firefoxu mně vadilo, že stránky nezobrazuje „hezky“. To je sice subjektivní pocit, ale vadí mi jeho tučně podtržené odkazy. Čekal jsem, že vykreslení grafiky bude poněkud lepší. „Poněkud“ možná je, ale globálně lepší není. Už jen špatné, kostrbaté zobrazování miniatur ukazuje, že něco je špatně.

Miniatura, jak ji zobrazila Opera

Miniatura, jak ji zobrazil Firefox 2

Odkazy v Opeře

Odkazy ve Firefoxu

Teď se vlastně můžeme dostat i k otřepanému tématu. Opera podle mnohých špatně zobrazuje stránky. Ty mají dle některých uživatelů být rozházené a kdoví co ještě. Skutečnost je ta, že Opera opravdu někdy doplácí na neschopnost programátorů, ale u mě se to projevuje prakticky jen ve třech čtyřech případech. Problémy: Banka, Gmail (ve kterém jen mažu spam, jinak používám klienta), stránky jedné nejmenované sázkové kanceláře a redakční systém na svých stránkách.

Jinak nic, co by stálo za řeč. Bohužel s Firefoxem jsem narazil na více problémů. Kdysi lidem Firefox pil krev (někomu dodnes) ve spojení se serverem iDnes, který je velmi bohatý na reklamy. Ty vyskakovaly chaoticky, problikávaly, rozhazovaly stránky. Kdo používá blokaci reklam, problémy už nemá. Ovšem i přesto se najdou stránky, které Firefox, na rozdíl od tolik kritizované Opery — co se těchto „chyb“ týče — zobrazit neumí. Jeden příklad níže. Jde o stránku www.wz.cz. Na snímky klikněte, pokud chcete vidět více.

Výřez stránky zobrazené Firefoxem

Výřez stránky zobrazené Operou

Porovnávat Firefox s Operou dál nebudu. Nelze srovnávat něco, co nemá stejný počet funkcí, co je vlastně i nesrovnatelné. Operu sice používám několik let, ale používal jsem i (souběžně) Firefox. Od jeho používání mne odradily jeho problémy, které — k mému úžasu — nebyly vyřešeny ani dnes, v tak „revoluční“ verzi 2. Ba právě v jistých ohledech naopak. Ani nevím, jestli si nový Firefox zaslouží takový skok v číslování. Trošku se mi vkrádá na mysl věta, kterou jsem někde na internetu četl, že tam, kde je Firefox dnes, my s Operou jsme byli včera (ne-li v hlubší historii).

Pokud si to situace vyžádá, velmi rád Operu představím těm, kteří s ní nepracovali, ať už proto, že si myslí, že Opera je placená, nebo že nic lepšího než Firefox není. Mýlí se. Firefox je možná módní záležitostí („Když už, lamo, nepoužíváš Linux, používej aspoň Firefox.“), ale Opera skýtá pro uživatele mnohem větší bohatství, než Firefox může nabídnout. Marně jsem doufal, že Firefox se Opeře přiblíží. Doufal jsem, neboť zprávy to hlásaly. Ale ticho po pěšině. Dvojka vyšla a moc se o ní nemluví. Snad kromě udávaných počtů stažení.

Ještě na konec bych rád poznamenal, že Opera prošla v „nedávných“ testech tří českých časopisů s nejlepším skóre. Konečně jí úspěch dopřáli lidé v tuzemsku, když už sbírá ocenění v zahraničí.

V květnu hodnotil ještě nehotovou Operu 9 (Operu 9 TP2) PC World. Vyhrála před Firefoxem i jednou z beta verzí Internetu Exploreru 7.

V srpnu vyšel test v časopisu Chip. Článek končí tím, že každému může vyhovovat něco jiného, ovšem za vítěze a nejnadějnější prohlížeč označuje Operu.

Časopis Computer ji hodnotil 87 procenty. První místo. Opera 9 za sebou nechala Firefox 1.5, Maxthon i Internet Explorer 7. Dále získala 10 bodů (z možných 10) v kategorii pohodlí uživatele a doplňky.

Zarytým odpůrcům Opery lze jen poradit, aby se podívali např. na české stránky www.operacesky.net a aby se seznámili s tím, na co nadávají. A aby, stejně jako já, předešli zklamání, pokud očekávají další revoluční a nejnadupanější prohlížeč od Mozilly.

31. 10. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.