Úvod > Články > Jak přenést na internetu skutečně velká data?

Jak přenést na internetu skutečně velká data?

Určitě jste již někdy řešili problém s uložením velkého objemu dat. Často stačí, když si chcete z práce domů odeslat větší soubor a nemáte u sebe zrovna USB Flash disk – ukážeme si tedy alternativy, jak velké soubory předat pomocí internetu jinému uživateli.

Mnoho z vás asi ví, že přílohy větší než 10-15 MB nelze běžným způsobem poslat pomocí elektronické pošty. A to zejména z důvodů možného zahlcení mailserveru, ať již na straně odesílatele, tak na straně příjemce. Řešení není jediné, možnosti, jak předat velký soubor, existují. Bohužel, řada z těchto řešení se odehrává v reálném čase a to pro naše účely není ideální. Typickým příkladem takovéhoto přenosu dat jsou P2P sítě, aplikace pro přenášení dat v reálném čase – kupříkladu BeamFile nebo přenosy po ICQ a podobných aplikacích, ale i zde může být nějaké omezení. Soustřeďme svou pozornost na systémy, kterak přenést data tak, aby si je adresát stáhl nezávisle na odesílateli.

Centrum: 600 MB, ale jen pro někoho

Poměrně dobrý marketingový tah se podařil firmě Centrum. Zhruba před rokem, kdy spustila nové rozhraní mailu, bylo oznámeno, že uživatelé freemailu Centrum mohou mezi sebou odesílat přílohy o velikosti až 600 MB. Háček je v tom, že se přílohy neodesílají na klasický mailserver, ale ukládají se jinak. Proto pouze vazba Centrum – Centrum. Ale důvody jsou jistě i marketingové. Nehledě na to, že pokud budete chtít využívat tuto „výhodu“, musíte nasbírat určitý počet bodů. Ty získáváte za práci na freemailu (přihlášení, odesílání mailů apod.). Reálně lze tyto body získat za zhruba 3 měsíce aktivního používání.

FTP není ideální cestou

Možná vás napadá, že šikovnou věcí pro uložení dat je nějaký webprostor s FTP přístupem. Teze je to hezká, ale problematická. Máte-li dostatek peněz, pak není problém, chcete-li ale bezplatnou službu, budete mít problémy. Bezplatné weby, které poskytují prostor v řádech stovek MB až jednotek GB, mají obvykle malou upload i download rychlost a jsou nespolehlivé – nejednou se vám u většího souboru může stát, že spojení spadne těsně před jeho dokončením. Nehledě na fakt, že ve firmách jsou často FTP připojení běžných uživatelů omezena, takže přenos z práce domů a naopak může být strastiplný. Chcete-li jít cestou freehostingu, pak si určitě přečtěte tento článek, jenž jsme před časem publikovali.

Úschovny všeho druhu

Asi nejpoužívanějším způsobem přenosu větších dat je bezesporu úschovní systém. Na jedné straně uživatel vloží na server data, na druhé je jiný nebo tentýž uživatel zase vytáhne. Data se na serveru uchovávají obvykle po určitou dobu, pak jsou smazána. Existují i placené úschovny, my si ale ukážeme ty bezplatné.

Úschovna – český projekt, který již nějaký ten pátek funguje. Maximální velikost vloženého souboru je 50 MB, doba uskladnění je dva týdny. Lze také zaslat jednu zásilku více příjemcům, pouze ale tehdy, je-li alespoň jedním příjemcem vyzvednuta do 24 hodin od odeslání. Oněch 50 MB je v dnešní době poněkud směšné číslo, na druhou stranu, služba funguje perfektně.

CZShare – tento web je zatím ve vývoji, takže se není čemu divit, že skoro dva měsíce byla služba mimo provoz. Dnes již funguje. Upload může tvořit až 1GB s tím, že data na server posíláte pomocí speciální aplikace  O době uskladnění se na webu nehovoří.

Depo – tuto službu provozují České Radiokomunikace, bohužel v těchto dnech je mimo provoz. Otázkou je, zda je tento stav trvalejšího charakteru, nebo zda za pár dní bude služba regulérně fungovat. V době fungování zde bylo možno uložit 50MB na dobu 3 dnů.

Edisk - na tomto webu máte možnost jednak zbytečně neutrácet peníze a bezplatnou registrací zdarma získat až 250 MB prostoru s možností uložit soubory do velikosti 100 MB na jeden soubor, nebo si připlatíte a obdržíte až 10 GB místa a posílání souborů do 1 GB.

Box – prozatím jsme zmínili pouze české portály s touto tématikou. Ze zahraničních jmenujme třeba Box.net, kde je možno uložit až 1GB dat bezplatně nebo 5GB za poplatek okolo stokoruny měsíčně. O omezení velikosti jednotlivých souborů se na webu nepíše.

Závěrem

Zahraniční portály jsme v tomto článku trochu znevýhodnili a až na jednu výjimku se jim ani věnovat nechceme. Důvodem jsou špatné zkušenosti s kvalitou a také s přítomností nelegálních souborů. To ale neznamená, že mezi nimi nejsou kvalitní weby. Pro běžné využití vám postačí některý z uvedených serverů. Chcete-li ostatním dát tip na zajímavou úschovnu, pak své připomínky směřujte do diskuse.

15. 11. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...