Úvod > Články > Kouzlo GPS navigace pro obyčejné uživatele

Kouzlo GPS navigace pro obyčejné uživatele

Satelitní GPS navigace v PDA či v dalších mobilních zařízeních se pro svoji opravdovou mobilitu a funkce, v mnoha případech převyšující několikanásobně dražší systémy napevno zabudované v automobilech, stala opravdu vyhledávanou a dostupnou záležitostí.

Zabloudili jste již někdy? Našli jste místo, kde rostou houby, a nyní si nemůžete vzpomenout, kde přesně to bylo? Nebo že při hledání adresy ve městě , kde jste poprvé v životě, stále jezdíte dokola a nemůžete trefit do cíle? S navigačními přístroji, neboli "GPSkami" takové problémy mít nebudete. Kdykoliv a kdekoliv na Zemi máte možnost s použitím GPS přístroje znát svoji přesnou polohu. Původně vojenský navigační systém prošel úspěšnou zkouškou za války v Perském zálivu. Jeho pomoc byla natolik přínosná, že bylo rozhodnuto o jeho dalším rozvoji a bezplatném uvolnění pro mírové využití civilním uživatelům, tedy každému z vás.

Pro úplnost: Jak GPS funguje

Navigace GPS, neboli Globální polohový systém (Global Positioning System), je družicový pasivní dálkoměrný systém. Systém GPS tvoří síť družic, kroužících na přesně specifikovaných oběžných drahách a vysílajících speciální různorodé kódované informace. Tyto informace přijímá uživatel pomocí speciálního přístroje, který informace zpracovává a na jejich základě vypočítává okamžitou pozici uživatele. Termín pasivní značí, že uživatel GPS informace pouze přijímá a nemůže je, alespoň tedy primárně, vysílat dál

Druhy GPS navigací

Dnešní GPSky se dělí na modely mapové (ty, co mají v sobě předinstalovanou mapu a na displeji ukazují vaši pozici vzhledem k okolním objektům) a na modely nemapové (paradoxně je většinou i u modelů nemapových mapová stránka na displeji, pouze v ní nejsou předem připravená mapová data a je na každém, aby si situaci v oblasti, kde se bude pohybovat, připravil buď z papírové mapy, nebo různých jiných zdrojů. Další rozdělení je na GPS pevné (zabudované do automobilu) a na přístroje s jistou mobilitou. Tyto jsou mezi současnými nadšenci do navigace asi nejoblíbenější.

Ale i tyto mobilní zařízení lze dále rozdělit. První kategorie se dotýká jednoúčelovosti pro autonavigaci (přístroje s přísavkou na čelní sklo jsou k účelu autonavigace předurčeny), dále na PDA a mobilní telefony. Poslední dvě kategorie získávají poslední dobou stále více zákazníků, protože je dobré, když je navigace mobilní, neorientuje se pouze na automobily a lze ji využít třeba k prohlížení internetu, telefonování apod. Zajímavým řešením jsou také zařízení all-in-one, kdy je spojen mobilní telefon s kapesním počítačem, přidán GPS modul a často i WiFi a BT technologie. Tyto zařízenmí umí vše, ale doladit jejich kompletní funkčnost může být složitější.

K čemu je GPS v praktickém využití?

Asi každého napadne navigace při pohybu v neznámém terénu, použití jako navigační pomůcka v letadle, na lodi, v dopravním prostředku, ale to jsou jen obecné popisy. Nejširší skupina uživatelů dnes již není z řad firem, které pomocí GPS zaměřují pozice vysílačů, objektů, vrtů, výskytu rostlin a živočišných druhů nebo odběratelů, ale běžní zákazníci, pro které je GPS moderní "hračkou" pro dospělé. S GPS je možné zaměřit místo, kde jste v neznámém městě zaparkovali auto, takže se nemusíte starat o to,kudy jdete, abyste trefili zpátky; je možné si vytvořit svou vlastní schematickou mapku území pro použití např. pro tisk, web nebo orientační hru; s GPS můžete vypočíst výměru parcely tak, že ji obejdete nebo objedete automobilem.

SiRF III – zdokonalení se koná

Celosvětově nejlepší GPS chipset z hlediska citlivosti a kontinuity určování polohy. Funguje v dříve nemyslitelných podmínkách - hustých lesích, úzkých ulicích a údolích, krytých parkovištích a částečně i v budovách. Běžný přijímač zaměří jen relativně silné signály od satelitů a pak ze získaných údajů počítá polohu. SiRF III dokáže díky výrazně zvýšené citlivosti a zvýšené odolnosti proti nežádoucím interferencím čipu zaměřit a vyhodnotit kromě standardních i velmi slabé signály z družic. Jeho použití je vhodné i do průmyslových zón, kde objekty hal, trubek a jeřábů zastíní leccos. Kupujete-li novou GPS navigaci, pak dbejte, aby tímto čipem disponovala.

Software pro mobilní platformu

Cestujete často po Evropě a musíte neustále hledat v mapách nebo se ptát místních na cestu? Ztrácíte nervy v kolonách a dopravních zácpách? Pak pro vás máme opravdu ideální řešení - nechte se navigovat svým mobilním telefonem nebo kapesním počítačem. Podívejme se nyní na nejpoužívanější softwary k tomuto účelu.

TomTom NAVIGATOR 6 a MOBILE 5 - Samozřejmostí jsou podrobné mapy naší země nebo určité oblasti a důležité komunikace v Evropě  - vše je předinstalováno na paměťové kartě. TomTom umožňuje navigaci mezi dvěma adresami v rámci ČR, ale také navigaci přes hranice do jakéhokoli města v Evropě.

Navicore PersonalTento výrobek, který masivně tlačí dopředu společnost Nokia, se dodává předem instalovaný na paměťové kartě. Mapy jsou podrobné, ale mezi běžnými uživateli není příliš rozšířen. Znají ho spíše uživatelé Symbianových Nokií, ale i ti mají jiné možnosti.

ROUTE 66 Mobile 7 – Tento program přemění váš telefon na opravdový navigační systém. Stačí do telefonu vložit paměťovou kartu s programem a mapami, zapnout GPS přijímač a zadat cílové místo. Pokud nějakou odbočku minete, automaticky dojde k přepočítání trasy. V některých zemích se aplikace umí dokonce napojit na dopravní zpravodajství.

iGO – Navigační software vám umožní nalézt cestu do zvolené destinace stejně snadno, jak rychle vás napadne kam chcete jet. Je jedno, zda-li si za cíl určíte místo v malebné venkovské krajině nebo městské zástavbě s hustým dopravním ruchem. iGO vás na něj vždy bez potíží dopraví. Osobně jsem tuto navigaci testoval a musím zmínit svou naprostou spokojenost jak s navigací samotnou, tak s jejím ovládáním.

Závěrem

Navigace je věcí, která byla vždy obestřená tajemnem. Jak ale slevují zařízení pro příjem satelitních signály a mapové podklady, tak se navigace stává standardem. Dovoluji si odhadovat, že nejpozději roku 2010 bude GPS navigace součástí základního vybavení každého nového automobilu (až na super-levné modely) – zařadí se tak mezi airbag, klimatizaci nebo třeba elektrická okna – stane se běžno součástí našich životů. GPS ale není dokonalé, projekt Galileo, jež měl GPS zpřenit a nahradit je zatím v nedohlednu.

24. 11. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...