Úvod > Články > Last.fm – tak trochu jiná hudba

Last.fm – tak trochu jiná hudba

Také vám hudba zabírá většinu místa na disku, byť jej stále rozšiřujete? Co takhle internetové rádio na míru? Nejen to vám nabízí last.fm.

Když jsem se před několika měsíci od kamaráda dozvěděl o nějaké internetové hudební službě, kterou právě objevil, příliš jsem nevnímal. Internetové rádio? Děkuji, nechci. Od toho tu mám rádia klasická, proč mít zbytečně na liště otevřené další okno a stahovat nepotřebná kvanta dat? Asi takové byly mé první reakce. Leč, když jsme se setkali po týdnu, a jeho nadšení nevyprchalo, rozhodl jsem se projekt vyzkoušet.

Co je last.fm ?

Pokud jste napnutí, jak to dopadlo, tak rovnou přeskočíme na konec - ano, nejen, že jsem jej vyzkoušel a zůstal u něj, ale velmi jsem si jej oblíbil. O co vlastně jde a v čem spočívá jeho návykovost?

Tak předně, nejedná se jen o internetové rádio, ale služba (která má v podtitulu „The Social Music Revolution“) je koncipována tak, že pečlivě monitoruje hudbu, kterou posloucháme, a pomocí metody hromadných třídění dokáže (ze zkušenosti vím, že relativně přesně) najít v systému profily lidí s podobným hudebním vkusem.

Na základě těchto informací může server i odhadnout, která hudba by se nám mohla líbit a kterou jsme třeba neznali. To je zjednodušeně možné tak, že skupina lidí, u které server vyhodnotil nejvyšší podobnost vkusu mému, může poslouchat některého interpreta, kterého já třeba neznám. Tuto hudbu mi systém doporučí a opět mohu říci, že v 99 % případů se do mého vkusu přesně trefí.

To, co z last.fm dělá naprosto vynikající nástroj, je skutečnost, že je schopen mi hudbu nejen doporučit, ale dokonce mi sestavit vlastní internetové rádio a tuto doporučenou hudbu pak mohu okamžitě poslouchat.

Co všechno to umí?

Vlastností, které last.fm poskytuje, je ale daleko více - zde uvedu pouze ty, dle mého názoru, nejdůležitější.

Každý registrovaný uživatel má svůj profil na webu služby, kde najde spoustu informací. Je možno si zde hledat přátele (které si sám označím), systém mi doporučuje „sousedy“ (tj. lidi s podobným hudebním vkusem), mohu se stát členem jedné či více skupin a tak podobně.

Předně máme možnost doporučovat hudbu. Skladbu, album či interpreta můžeme doporučit svému kamarádovi, sousedovi i skupině. Rovněž tudíž hrozí, že někdo doporučí něco nám.

Velmi oblíbeným rysem je možnost tagování. Tagovat (= opatřovat značkami, zde tedy převážně žánrovými) lze opět ať interpreta, album, tak i skladbu. Pakliže interpret získá několik tisíc tagů od stovek různých uživatelů, máme již k dispozici velmi plastický přehled o tom, do jaké míry jsou si žánrově umělci podobní, které album je více rockové než jiné, a tak podobně.

Tyto rysy nám umožňují rovněž precizovat hudbu, kterou chceme poslouchat. Například mohu přehrávat sousedské rádio, což prakticky znamená, že systém mi sestaví program z hudby, kterou nejčastěji poslouchají mí sousedi (nutno poznamenat, že statistiky se každý týden přepočítávají a tudíž se stále mění i sousedé).

Mohu také poslouchat hudbu dle tagů (jinými slovy, existují rádia typu „co poslouchají největší fandové Beatles“ nebo „kapely žánrově nejpodobnější AC-DC“ ale i „meditační hudba“, „hudba německých interpretů“ či „antická hudba“ - prostě najdeme si žánr, který nám momentálně nejvíce vyhovuje).

Jak bylo naznačeno v minulém odstavci, ke konci každého týdne systém přepočítá statistiky a vy se dozvíte, kolik které hudby jste poslechli a jak se vaše preference oproti minulému týdnu změnily. K dispozici je samozřejmě i služba, pomocí které tuto statistiku můžete umístit např. na svůj blog.

Jak začít?

Nejprve je potřeba se registrovat na stránkách služby. Tím si vytvoříme svůj profil a můžeme se na stránky přihlásit (jen upozorním, že aby mi systém mohl začít skladby doporučovat, musí nejprve vytvořit můj profil, je tedy potřeba nejprve odposlechnout pár stovek písniček). Dále je potřeba si ze stránek stáhnout software, který nám poslouchání hudby umožní.

To může být buď přímo přehrávač last.fm, nebo je také možno stáhnout mnoho pluginů do vašich oblíbených přehrávačů (winamp, wm player,...). Pro uživatele Linuxu mám dobrou zprávu; od verze 1.4 má amaroK (dle mého názoru zatím nejlepší přehrávač, se kterým jsem kdy pracoval) podporu pro last.fm přímo, a není potřeba stahovat žádných modulů.

Na závěr

Podrobný návod k systému Last.fm by vyžadoval přinejmenším malý seriál, ale nezoufejme, k dispozici je kvalitní a obsáhlá nápověda. Osobně ale doporučuji metodu pokus-omyl, tedy brouzdání po stránkách a zkoušení „klikátek“.

Ještě s jedním rysem se můžeme u služby setkat; množství funkcí v systému není kompletně k dispozici, některé z nich jsou pouze za poplatek. Ten, tuším, dělá asi 3€ měsíčně, ale mohu vás ujistit, že se to vyplatí pouze opravdovým labužníkům, a i s „free“ verzí si lze užít množství legrace.

Nakonec mi nezbývá než popřát hluboký a ničím nerušený umělecký zážitek.

22. 11. 2006

Autor:

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...