Úvod > Články > Televize nejen přes Wi-Fi

Televize nejen přes Wi-Fi

Video a televize na přání začínají dobývat všechna pásma, a dokonce v HD kvalitě!

Wi-Fi TV

Poskytovat hýbající se obrázky pomocí broadbandového připojení se v poslední době stalo zajímavou možností nových zisků. Ve většině případů se jedná o služby přístupné pouze v daném regionu, občas se ale najde snaha o univerzální přístup.

Kalifornská společnost Wi-Fi TV (původně známá jako Kanakaris Communications) spustila již v září minulého roku omezený provoz beta verze svého projektu umožňujícího přístup jak k rádiu a televizi, ale také VOD (video-on-demand). Otevřela  k tomu vlastní webovou stránku www.wi-fitv.com, ze které mohl každý s rychlým připojením k internetu najít zajímavou stanici. Samotný název Wi-Fi TV je poněkud zavádějící, protože se připojí každý, kdo má připojení, tedy i kabel či DSL.

Systém skutečně funguje, byť nad kvalitou asi neomdlíme. O to zajímavější je skutečnost, že zde najdeme televizní stanice skutečně z celého světa (více než 400 stanic  z 180 zemí). Zastoupena je i Česká republika, neboť zde najdeme stanice Óčko, Meteo a ČT24.  Sledovat můžeme buď pomocí malého okénka, kdy na části ploch najdeme i jakýsi výběr zpráv, nebo přepnout na celou plochu monitoru.

Pro zvědavce je prvních pět minut zdarma, pokud se nám služba zalíbí, musíme se přihlásit do systému. První vysílání fungovalo od února 2006 a bylo zdarma, druhá fáze, která je také v provozu, je již placená (30 dolarů ročně). V ceně jsou ale jen některé programy, zhruba polovina, druhé jsou označeny jako prémiové a jsou placené zvlášť.

Od července tohoto roku byla zahájena i třetí fáze nabízející filmy. Vedle toho existuje i další služba nazvaná MyWi-Fi Party, zaměřená zejména na mladé posluchače. Pomocí této služby se může vzájemně propojit až 25 různých účastníků, kteří si mohou vzájemně povídat nebo se pomocí webové kamery i vidět.

Služba Virtual Living Room pak umožňuje neomezené chatování nebo sdílení nejrůznějších souborů. Za 25 000 dolarů plus 5 000 ročně jsou potom k dispozici soukromé televizní kanály, ať již plně komerční, jako třeba teleshoping, nebo různých zájmových sdružení.

HD VOD

Kabelové televize již delší dobu považují technologii HD VOD (HD Video on Demand) za potenciální hit, který by mohl pomoci odrazit pokračující nástup satelitních a telekomunikačních poskytovatelů. Výhodou by měla být zejména široká nabídka, kterou usnadňuje neexistence jakýchkoliv omezení v objemu přenesených dat u kabelových poskytovatelů.

HD VOD je ve většině případů zatím v testovací fázi. Na špici je především firma Comcast, která hodlá do konce tohoto roku nabídnout v některých oblastech Spojených států celkem 100 hodin HD VOD. Tam, kde už podobná služba funguje, je k dispozici 10 až 15 filmů. Jak je tomu v podobných oblastech v poslední době obvyklé, brzdou není ani zájem zákazníků, ani existence filmů, ani potřebná infrastruktura, ale obavy nahrávacích studií z kontraverze o digitální ochraně.

S unikátní službou přišla společnost GalaxyPlayer, která od listopadu nabízí novinku – ve spolupráci s firmou Comcast nabízí fotografie a obrazy. Díla z amerických muzeí (např. Metropolitan Museum of Art nebo Seattle Art Museum) nebo časopisů pověstných kvalitními fotografiemi (Time Life, National Geographic) jsou vysílány v HD. Firma má v současné době smlouvu s 45 partnery. Obraz na televizní obrazovce se mění každou minutu, a je doprovázen synchronizovaným hudebním záznamem. Z televizních přístrojů se tak stává umělecký doplněk bytového designu.

Celá služba je zdarma jako součást HD služby On Demand. GalaxyPlayer se stará o skenování, digitální ochranu a nabídku obrazů a fotografií, Comcast potom o speciální kanál. Technologie Smart Display automaticky změní rozměry přenášené fotografie tak, aby plně vyplnila celou plochu obrazovky. Vedle hudby je promítání doplněno ještě zajímavými fakty o snímku či jeho autorovi. Pokud nám nestačí pozorovat třeba renezanční umění nebo nejkrásnější pláže světa, v nabídce jsou také třeba zajímavá golfová hřiště. Před touto službou se firma GalaxyPlayer živila prodejem DVD s podobnými náměty, buď k přehrávání na PC nebo na televizi.

12. 12. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...