Úvod > Články > Kdy mi OSA vrátí autorské poplatky?!

Kdy mi OSA vrátí autorské poplatky?!

Tak se nám zvedly ceny nevypálených a nenahraných médií o poplatek společnosti OSA za autorská práva. Tak se ptám, kdy mi OSA vrátí moje peníze na poplatcích za média, na které jsem si vypálil (nejspíše pirátsky) svoje fotky z dovolené se synem a manželkou?

Presumce neviny? Jděte se bodnout!

Musíme se smířit s tím, že jsme všichni piráti. Presumce neviny v případě nenahraných CD nebo DVD neexistuje. Všichni jsme prostě zloději. Nic na tom, že si legálně za drahé peníze (čtyři stovky za novinku jsou vydřidušina, když stejný disk zvenku objednáte levněji o minimálně 20 %) koupíte originální DVD s nějakým filmem. Vložíte je do přehrávače a spustí se drastický a uřvaný protipirátský trailer, z něhož můj syn brečí, ale má smůlu – tento trailer nejde přeskočit a většinou ani přetočit.

Pak dám v menu položku Pustit film (většinou pohádku synovi) a musím si přečíst nějakou pitomou obrazovku o tom, že vše je chráněno nějakým copyrightem a co není dovoleno (kupodivu zde chybí hláška, že je dovoleno si disk vůbec pustit), a protože tato obrazovka s textem také nejde přeskočit a drží se, mrcha, od 10 do 20 sekund, musím celou tu dobu synovi vysvětlovat, že holt musí počkat – jednou má legální originální DVD, tak si musí užít všech těch obvinění, že je zloděj.

Samozřejmě, kdybych si disk koupil od nějakého nelegálního prodejce, podobné protipirátské trailery a obrazovky tam nebudou, protože je vyhodí hned na úvod. Ostatně, každé DVD jde zkopírovat, a to minimálně do několika dnů. Nové ochrany, nenové...

Záměrné poškozování legálních disků distributory

Ze zákona máte právo si udělat jednu legální kopii koupeného disku pro svou osobní potřebu. Což rodiny s dětmi uvítaly, neb vědí, jak jejich potomci dovedou brzy a rychle originální disk zprasit (lepší slovo mne skutečně nenapadá). Jenže – ze zákona si nesmíte zkopírovat ani pro osobní potřebu disk, který obsahuje ochranu proti kopírování (logicky je to argumentačně asi tak silné, jako že si můžete dojít na veřejný záchodek, můžete zaplatit pět korun, ale nesmíte ten záchodek použít). Takže je vám to stejně k ničemu a abyste disky kupovali znovu a znovu. Jenže (podruhé) – třeba Walt Disney vydá DVD na omezený čas, disk s nějakým filmem se prodává jen tři měsíce. Pokud jste během těch tří měsíců nekoupili pro jistotu dva tři originální kousky, máte potom prostě smůlu. Leda byste ovšem tedy zase šli podpořit nelegální kopírovače.

A to teď distributoři přišli s novinkou – záměrně poškozují strukturu disků a jednotlivé VOBy tak, abyste je nemohli zkopírovat. Samozřejmě na internetu návod na zkopírování takových DVD najdete snadno a rychle, i když to kopírování místo 15 minut zabere dvě hodiny a místo jednoho prográmku musíte použít dva nebo tři.

Problém s takto legálně koupenými originálními disky pro řádného občana je nasnadě – už v okamžiku koupě si kupuje zmetek, který mu ve starších DVD přehrávačích nebo DVD-ROM mechanikách bude vykazovat chybu při přehrávání nebo se nepřehraje vůbec. Výměna disku za jiný je samozřejmě zbytečná – poškozenou strukturu mají všechny výlisky. Jásat nemůže ani ten, kdo má novější přehrávač – časem se totiž může stát, že po delší době používání bude tento disk rovněž nečitelný.

Chci zpět své peníze!

Od nového roku se poplatek za autorská práva zvyšuje z třiceti haléřů na tři koruny, u některých médií dokonce na deset. Za jeden disk nebo médium. Spindl deseti DVD tak nyní nebude stát 130 Kč, ale minimálně 250 Kč. Vy si ty disky koupíte, vypálíte na ně fotky z dovolené, domácí video, kde váš syn likviduje vánoční stromeček za pomoci pejska Bobbyho, ale OSA vám peníze nevrátí. Logicky by měla – za autorská práva jste zaplatil deset korun na každém disku a majitelem práv na vypálené fotky a video jste vy. Prakticky dostanete houbeles a ještě jste považován za zloděje a piráta.

Zajdete si zkopírovat na veřejné kopírce třeba svoji povídku nebo seminární práci – a opět platíte navíc za autorské poplatky. Peníze jdou opět té výše zmíněné firmě, která dělá charitu umělcům (většinou spíše „umělcům“, Eva a Vašek by mohli povídat). A opět vám nic nepošlou.

Zkoušel jsem se na jejich stránkách zaregistrovat, ale oni se věnují převážně hudebním dílům, resp. jejich formulář se nehodí pro mou „publikační činnost“. Tak pak skutečně nechápu, co mám jako řádný občan udělat, abych za a/ nebyl považován neustále za zloděje, i když si DVD kupuji zcela legálně, za b/ aby mi OSA vrátila peníze za všechen můj ušlý autorský zisk. Poradí mi někdo?

21. 12. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...