Úvod > Články > Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (3)

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (3)

V dnešním pokračování tipů ke zvýšení výkonu operačního systému Windows se budeme nadále zabývat ručními postupy v úpravách systému. Konečně zbude místo i na první softwarové tipy, které vám s prací notně pomohou.

Výkon nad vzhled

Windows XP sice přišly s novým vzhledem (a omalovánky Windows Vista budou ještě pestřejší), ale ruku na srdce, pokud vám počítač nejede plynule a spolehlivě, vzhled vám na moc věcí není. Skutečnost je ta, že spousta vizuálních efektů, které jsou v XP nastaveny defaultně, notně zpomaluje celý systém. Pokud tedy vaše hardwarové vybavení není příliš dobré, takové Visty si ani nenainstalujete, ale i v případě XP jsou vizuální efekty zbytečností omezující výkon systému. Chcete-li si vyzkoušet, jak vaše Windows pojedou v klasickém stylu bez všemožných efektů a animací, klikněte pravým tlačítkem myši na Tento počítač, zvolte Vlastnosti, kartu Upřesnit, otevřete Nastavení výkonu a zvolte optimalizaci pro výkon.

Nové ovladače

Nesmíte také zapomínat na aktualizaci ovladačů a utilit pro vaše hardwarové součástky. Novou instalací pomůžete odstranit staré chyby a zlepšíte komunikaci systému s komponenty. I když instalační balíčky před instalací nových ovladačů ty staré odinstalují, raději se podívejte, zda v systému nezůstaly a nedochází ke kolizím. Na ploše Tento počítač pravým tlačítkem —> Vlastnosti —> Hardware —> Správce zařízení.

To, jaké ovladače budete aktualizovat, je na vás, ale samozřejmě byste neměli zapomínat na grafickou a zvukovou kartu a procesor. Zbytek záleží na vašem hardwarovém vybavení.  Důležité je, abyste navštívili stránku výrobce vašich komponentů a ovladače a utility si stáhli tam. V žádném případě se nespoléhejte na to, že potřebné ovladače získat ze stránek Windows (Microsoft) Update.

Kodeky

Uživatelé často v důsledku toho, že nemohou spustit některé video soubory, instalují více stejných kodeků z různých balíčků. To není moc dobré, protože jejich kolize mohou vést k nestabilitě systému a napáchají více problémů než užitku. Nainstalujte si pouze jeden balíček s kodeky a vyberte takový, který bude uspokojovat vaše potřeby. Pokud vaše video nepojede, balíček odinstalujte a pak zkuste jiný.

Software a zbytky podruhé

Už v první díle jsme hovořili o tom, že v počítači vznikají zbytečná data, která je lepší po čase odstranit. A stejně tak jsme si řekli, že je vhodné odinstalovat přebytky programů, které málo nebo vůbec nevyužíváte. Při běhu počítače však vzniká daleko více záznamů o tom, co jste otevřeli, s čím jste pracovali apod. Následující programy vám pomohou smazat vše, co v počítači je zbytečné a dokonce potenciálně nebezpečné.

Seznam aplikací bude jen s minimálním popisem, všechny totiž mají podobné funkce a jejich ovládání je jednoduché. Opět je dobré, pokud podobných čističů bude mít nainstalováno víc (ne však příliš), každý z nich najde něco z toho, co druhý ne. Popis bude chabý z ještě jednoho důvodu; většina uvedených programů umí udělat úpravy, o kterých jsme si ještě neřekli... Proto se za nějakou dobu k programům krátce vrátíme, ale až to bude potřeba.

Samozřejmě, aplikací k vyčištění počítače existuje spousta, některé z nich jsou kvalitní, jiné spíše více škodí, než pomáhají. Těch málo, které jsou zde uvedeny, odpovídají těm, které jsem sám úspěšně vyzkoušel a které na disku setrvaly pro své vlastnosti, jimiž se nemohou ostatní programy pyšnit.

CCleaner (freeware) 1,45 MB

Malý, ale šikovný program na údržbu systému. Je zdarma a je v něm dostupná čeština. Není zas až tak výkonný jako ostatní, ale běžnému uživateli umožní zbavit se všemožného bahna v počítači.

Domácí stránka

Tune Up (trial) ~ 9 MB

Velice výkonný a užitečný program s řadou výtečných vlastností. Od čištění, přes rady a změny různých nastavení Windows až k vizuálním změnám systému.

[U těch bych se na chvíli zastavil, byť s naším tématem zas až tak nesouvisejí (možná ano, ale jsou na opačném pólu toho, o co se zde snažíme). Pokud toužíte po tom oživit Windows novým vzhledem, jde o ideální nástroj, který vám nabídne povícero grafických témat. Ty jsou ke stažení na stránkách výrobce. Leckteré jiné programy slibující nový vzhled Windows totiž nebezpečně mění systémové soubory a někdy se s nimi může kompletně zablokovat vstup do systému (Windows se prostě ani nespustí), nehledě na to, že obsahují nevítané přídavky ve formě červíků a různého jiného balastu. Nový vzhled Windows si můžete vybrat zde.]

Pro stažení z domácí stránky je nutné zadat emailovou adresu. Jde o zkušební verzi, která bude aktivní po 30 dní.

Program je anglicky, ale neoficiální češtinu najdete například zde.

Domácí stránka

HDCleaner (freeware) 914 kB

Čistič z Německa. Smaže a opraví, co jen si budete přát. Česká lokalizace chybí (je dostupná pouze německá a anglická), snad se vám podaří najít nějaká neoficiální čeština. Ale pro průměrně jazykově vybaveného člověka není němčina nebo angličtina v tomto programu žádným problémem.

Domácí stránka

System Mechanic (trial) 16,1 MB

System Mechanic od společnosti Iolo je už jakýmsi koloritem mezi programy čistící a ladící Windows. Trošku jsem měl sice radši přehlednější a méně přeplácané minulé verze, ale to nic nemění na síle tohoto programu. V profesionální verzi vychází s mnoha dalšími funkcemi, mezi něž patří zabudovaný antivir a firewall.

Můžete jej používat po dobu 30 dní zdarma. Stáhne se vám však jen malý instalační balíček (460 kB), který si zbytky programu stáhne sám (16,1 MB).

Domácí stránka System Mechanic (základní)

V příštím díle si řekneme trochu víc, co tyto programy dokáží a ukážeme si další tipy na zrychlení Windows, které se všemi již provedenými úpravami souvisejí. A aby toho nebylo málo, přibudou ještě další jednoúčelové aplikace.

 

 

První díl seriálu

Druhý díl seriálu

29. 12. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...