Úvod > Články > Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (4)

Vyčistěte si Windows, urychlíte si práci (4)

V dnešním pokračování seriálu o čištění a zvyšování rychlosti operačního systému Windows si řekneme, jak vyčistit a zdefragmentovat registr Windows. Vrátíme se k programům zmíněným v minulém dílu a seznam softwarových tipů ještě rozšíříme. Sami uvidíte, jak se po provedených úpravách váš systém osvěží.

Začněme tedy tam, kde jsme minule skončili. Uživatel má dnes k dispozici přehršle rozličných aplikací, které člověku dobře poslouží s údržbou Windows. Vždycky je ale na místě opatrnost, protože mnohé z nich, které slibují zázračné účinky, mohou být velmi nebezpečné. Proto vždycky, když se rozhodnete instalovat a používat nějaký software, který sami moc neznáte ani z doslechu, je dobré si o něm vyhledat na internetu informace a poradit se s uživateli, jež s ním pracovali. Snad vám alespoň dnešní tipy budou nápomocné.

Ještě jedna důležitá rada, než začnete s potenciálně nebezpečnými úpravami Windows. Před každým zásahem do systému je dobré si vytvořit bod obnovení. Pokud po restartování systému bude chování Windows divné a něco nebude fungovat tak, jak by mělo, vrátíte pak systém do původního stavu. Bod obnovení vytvoříte následovně. Klikněte na Start —> Všechny programy —> Příslušenství —> Systémové nástroje —> Obnovení systému a vytvořte nový bod obnovení. A v případě, že se Windows bude chovat divně a budete pozorovat ztrátu funkčnosti některých součástí, jednoduše stejným způsobem vyvoláte návrat k právě vytvořenému bodu obnovení. Ač se vedou debaty na téma, nakolik je tato služba funkční, pravdou zůstává, že mnohé problémy opravdu umí vyřešit.

Obnovení systému

Čistíme registry

Zásahy do registru jsou jedním z nejnebezpečnějších počinů, alespoň to platí v případě neuvážených zásahů samotným uživatelem. Při použití různých utilit, které registr projdou a vypíší problémy, jež i opraví, je situace lepší v tom, že automaticky bývá uložená záloha upravených a smazaných položek z registru, které program umí v případě problémů vyvolat zpátky.

Registr Windows je databáze, do níž se ukládají informace o konfiguraci systému, nastavení hardwaru, informace o nainstalovaném softwaru, poloze souborů apod. Používáte-li Windows delší dobu, registr se zanese spoustou informací, které už ani nejsou relevantní a negativně ovlivňují výkon systému. Po odinstalování programů, smazání souborů apod. zůstávají v registrech přebytečné položky, které je možno odstranit.

Jv16 Power Tools

V minulém díle jsme vyjmenovali několik programů k čištění počítače, všechny z nich obsahují i utilitu pro opravu registru. Každý z nich přitom najde i to, co ostatní ne. Při práci s nimi však vždy raději udělejte zálohu položek registru určených k smazání (mnohé aplikace ji dělají automaticky).

Registry Fix 5.5

Seznam z minulého dílu můžeme ještě doplnit o aplikace, které jsou k opravám chyb registru přímo dělané. Mezi velmi dobré patří Registry Fix, Registry First Aid a jv16 Power Tools (který obsahuje i jiné a dobré funkce, ale jeho čištění registrů považuji za hlavní přednost).

Všechny tři zmíněné programy jsou však placené. Zdarma máte možnost si svůj počítač proskenovat, ale dovoleno vám bude opravit jen omezený počet položek. Jv16 Power Tools ale můžete používat plnohodnotně po dobu 30 dní.

Domácí stránka Registry Fix
Domácí stránka Registry First Aid
Domácí stránka jv16 Power Tools

Ještě jednou připomeňme programy zmíněné v předchozím díle, které také umožňují opravu registru. Jsou to TuneUp Utilities 2006, CCleaner (zdarma), HDCleaner (zdarma) a System Mechanic.

Defragmentace registru

Ještě bude řeč o defragmentaci pevného disku, ale než na ni dojde, řekneme si něco málo o defragmentaci registru. Pro jeho pročištění v něm vznikají „díry“, prázdná místa po smazaných položkách a klíčích, takže jeho struktura není souvislá. Systém potom v takto zpřeházeném a nesouvislém registru pomaleji vyhledává informace, což se opět projeví na celkově špatném výkonu Windows. V extrémních situacích, kdy na počítači nebyla dlouhé měsíce či dokonce léta provedená žádná údržba, se může stát, že Windows budou velmi nestabilní. Pro zlepšení výkonu je pak vhodné registr Windows po vyčištění defragmentovat. K tomu můžete použít buďto TuneUp, Registry First Aid, nebo i jv16 Power Tools. Po provedení defragmentace (která trvá chvíli) budete muset restartovat počítač.

Defragmentace registru v TuneUp

Na závěr ještě malé varování plynoucí z osobních zkušeností a také z doslechu od jiných. Na internetu můžete už bezmála na každém rohu narazit na reklamy na program nesoucí jméno SpeedUpMyPC. Sice vám může ulevit od různého hnoje zatěžujícího PC, ale umí vám taky Windows nepěkně porušit — alespoň v mém případě hned po prvním startu (měl jsem kupříkladu problémy s prácí v síti a také jsem měl mj. narušený vzhled Windows, kdy vzhled XP byl místy kombinován se vzhledem klasickým a vypadalo to fakt strašně). Problém je také v tom, že na rozdíl od ostatních podobných aplikací skoro vůbec uživatele neinformuje o tom, co přesně dělá a co přesně likviduje. Vzniklé problémy na mém stroji se nespravily ani při zpětném obnovení provedených operací. Nakonec pomohla jen obnova systému. Možná byla chyba na mé straně, takže nikoho nechci od jeho případného zakoupení odrazovat — chci pouze sdělit vlastní zkušenost s používáním zkušební verze. Ovšem ani trošku mi nedochází, proč program, který má za úkol ulevit systému, zvýšit jeho výkon apod., se spouští souběžně s Windows, které se vlastně opět takto zbytečně zatěžují... Úpravy, které má tento program umět, přitom zvládnou bez problémů výše zmíněné utility, které ale jinak vůbec systém neobtěžují. Každopádně vám nic nebrání jej vyzkoušet, možná s ním budete mít lepší zkušenosti nežli já. Ale nezapomeňte si před jeho nainstalováním vytvořit bod obnovení (pokud se nevytvoří automaticky sám). Na druhou stranu pro program hovoří také to, že byl ověnčen mnoha cenami ve své kategorii... (Na kolik je tohle pro vás záruka kvality a funkčnosti, nevím.) Ovšem já od jeho používání ihned upustil. Zkuste a uvidíte.

SpeedUpMyPC

Domácí stránka SpeedUpMyPC

--------------------------------- 

První díl seriálu

Druhý díl seriálu

Třetí díl seriálu

 

3. 1. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...