Úvod > Články > Novinky nedávných dní

Novinky nedávných dní

Záplaty Windows – Je Skype nebezpečný? – Bezpečnostní díra e-mailu na Seznamu – Uživatelé Centra přišli o svá data - Ruzyně odbavuje přes internet

Přinášíme vám přehled některých zajímavých událostí ze světa internetu a informačních technologií. Pokud jste na internetu něco přehlédli, zde máte souhrn toho důležitého. Nové záplaty Windows, Je Skype nebezpečný?, Bezpečnostní díra e-mailové služby Seznamu, Uživatelé Centra přišli o svá data, Evoluce GTS Novera, On-line půjčovna filmů od Volného, Ruzyně odbavuje přes internet...

Záplaty Windows

Microsoft v úterý 13. února vydal sadu dvaceti záplat. Deset z nich je určeno přímo systému Windows XP (z čehož jedna je kumulativní aktualizace zabezpečení pro aplikaci Internet Explorer 7, jedna je nový nástroj pro odstranění škodlivého softwaru a osm představuje aktualizace zabezpečení Win XP). Dalších deset se týká produktů Microsoft Office řady XP a 2003.

Ani jedna ze záplat není určena pro nový operační systém Windows Vista, byť Microsoft už v prosinci potvrdil, že Vista jednu bezpečnostní chybu obsahuje v procesu csrss.exe (Client Server Run-Time Subsystem). Ta se týká také Windows 2000 SP4, Windows 2003 SP1, Windows XP SP1 i Windows XP SP2.

Je Skype nebezpečný?

V nedávné minulosti čím dál více lidí upozorňovalo na to, že program Skype je potenciálně nebezpečný software, který z vašeho počítače získává informace, jež by sbírat vůbec neměl. Vodou na mlýn na podobná prohlášení se nedávno stalo zjištění, že Skype čte při startu BIOS základní desky za účelem získání jejího unikátního čísla. Tato vlastnost Skypu byla zjištěna náhodou při používání v 64bitových Windows, kdy kvůli nekompatibilitě došlo k chybové hlášce pramenící z nemožnosti spustit v Local SettingsTemp soubor 1.com. Následná analýza ukázala, že do tohoto souboru o velikosti 46 bajtů se nahrávají údaje o základní desce. Okamžitě se zvedla vlna dotazů rozčílených uživatelů, k čemu taková informace vůbec je.

Skype ihned reagoval, ale spekulacím stejně nezabránil. Podle prohlášení Kurta Suera ze společnosti Skype je tato vlastnost součástí ochrany DRM (Digital Rights Management), která má zabraňovat šíření placených doplňků. Nová verze Skype 3.0.0.216 prý BIOS už nečte.

Bezpečnostní díra e-mailu na Seznamu

Pokud máte u Seznamu e-mailovou schránku, pak vězte, že díky chybě, která nedávno byla odhalena, mohl vaši poštu číst kdokoliv, kdo měl příležitost a věděl, jak na to. Na serveru Soom.cz se objevilo upozornění, že přes webové rozhraní je možno získat poštu ostatních uživatelů velice snadnou cestou. Bylo totiž možné zneužít funkci přeposílání pošty na jiné adresy — útočníkovi stačilo, aby vám zaslal e-mail s odkazem na svou webovou stránku. Po kliknutí na odkaz se neotevřela jen webová stránka, nýbrž se zároveň spustil kód umístěný na těchto stránkách umístěný, jenž ve vaší schránce pozměnil nastavení pro přeposílání pošty tak, že všechny příchozí e-maily chodily také útočníkovi.

Autor ihned Seznam na chybu upozornil a druhý den byla chyba opravena. Problém se samozřejmě netýká těch, kteří si poštu vybírají pomocí e-mailových klientů (MS Outlook, Outlook Express, The Bat, Thunderbird, Opera apod.) a kteří neotevírají kdejaký nesmysl.

Uživatelé portálu Centrum přišli o svá data

U českých freemailových poskytovatelů zůstaneme i v této zprávě. Ve čtvrtek 15. února nastaly problémy u takřka 180 tisíc e-mailových schránek zřízených u společnosti Centrum.cz. K problému došlo v důsledku nefunkčnosti klimatizace v datovém centru společnosti GTS Novera a následného přehřátí serverů. Centrum se sice ihned pustilo do oprav a obnovování dat ze záloh, nicméně kolem 2.500 uživatelů o některá data přesto přišlo. Společnost Centrum slíbila poškozené uživatele odškodnit kreditem na Skype ve výši 20 Euro.

Evoluce GTS Novera

Firma GTS Novera po nákupu společností Contactel, Nextra a Telenor Networks dokončila sjednocení telekomunikačních sítí. GTS nabízí možnost připojit se k internetu jak přes optická vlákna, tak i prostřednictvím rádiových vln a technologie xDSL na bázi LLU.

Fúzí tří společností se stala jedním z největších hráčů na českém trhu; její připojení je k mání v 80 městech České republiky a v sedmi z nich jsou vybudovány metropolitní optické sítě. „Bezdrátem“ je pokryto dokonce přes sto měst. Ve dvanácti největších městech je pak dostupné připojení přes LLU.

Na nedávném setkání s novináři se nechal technický ředitel Václav Dolínek slyšet, že firma bude pokračovat v investicích do telekomunikačních sítí i po celý tento rok. Výše investice se bude pohybovat kolem půl miliardy korun a bude záviset také na konkrétních potřebách zákazníků.

On-line půjčovna filmů od Volného

Firma Volný, poskytovatel telekomunikačních služeb a provozovatel portálu Volny.cz, společně se společností Alef0 spustila už v druhé polovině ledna novou on-line službu zvanou Volný Kinomania. Jde o on-line půjčovnu filmů, kde vás půjčení (stažení) jednoho titulu přijde v průměru na 45 Kč.

Samozřejmě životnost souboru je omezena, a to stejným časovým horizontem jako půjčovné v kamenných video- a DVD půjčovnách, čili dobou 24 hodin.

Služba je přístupná jen těm, kdo využívají hlasových nebo internetových služeb zprostředkovaných firmou Volný.

Ruzyně odbavuje přes internet

Už pátá aerolinka nabízí na pražském mezinárodním letišti možnost provádět odbavení prostřednictvím internetu. Služba se týká pasažérů, kteří se na cesty chystají pouze s příručním zavazadlem.

Ke společnostem Swiss, Air France-KLM, British Airways a SN Brussels, u kterých je odbavení po internetu možné od loňského roku, přibyl easyJet.

Cestující si v klidu domova na domácí stránce dané letecké společnosti může zarezervovat a zaplatit letenku, zvolit si podle plánku číslo sedadla a poté si palubní vstupenku sám vytisknout. S tou pak ihned projde pasovou a bezpečnostní kontrolou.

Tuto on-line službu plánují spustit rovněž České aerolinie, a to už v květnu tohoto roku.

23. 2. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...