Úvod > Články > Novinky nedávných dní

Novinky nedávných dní

Nový operátor v Česku – Estonci volí přes internet –Windows Defender čelí kritice – Kvantový počítač sestrojen? – Google má své on-line „Office“ – Levné zprávy SMS přes 802.cz...

U:fon se spojí s Českem

Ještě letos v létě by měl na český trh přijít čtvrtý mobilní operátor jménem U:fon. Slibuje příznivé ceny datových služeb, mobilní hlasové služby i alternativy pevných linek, informuje o tom server iDnes.

Již dříve se spekulovalo, že nový operátor bude pro ostatní mobilní operátory silnou konkurencí, hlavně co se nabídek internetového připojení týče. První informace hovořily o tom, že U:fon nabídne připojení k internetu za poloviční ceny, než jaké má O2. To však ještě společnost U:fon nepotvrdila.

Nový operátor bude pro svou síť používat technologii CDMA2000 EV-DO Rev, díky které se stane prvním ryzím 3G operátorem v České republice.

Komerční provoz chce společnost spustit již letos v létě, kdy začne nejprve nabízet připojení k internetu rychlostí až 3,6 Mbit/s. Nabízené připojení bude jak mobilní, tak i semimobilní.

Jak dále stojí ve zprávě, v létě by měl být signál přístupný zhruba 5,5 milionům obyvatel a na konci roku by měl U:fon pokrýt celou republiku. V tu samou dobu by se měly nabízet i hlasové služby, alternativy k pevným linkám. Mobilní hlasové služby společnost plánuje spustit až příští rok.

Estonci volí přes internet

V období od 26. do 28. února mají obyvatelé pobaltského státu možnost volit své zástupce do parlamentu přes celosvětovou síť. Ač mnozí voliči tuto možnost s radostí vítají, pravdou zůstává, že účast v "internetových volbách" není nijak závratná. I když se do parlamentu tímto způsobem volí poprvé, již před dvěma roky mohli Estonci hlasovat v místních volbách — ovšem ze skoro milionu registrovaných voličů odhlasovalo pouhých deset tisíc. Odhadovaná internetová účast letošních parlamentních voleb se pohybuje kolem čtyřiceti tisíc.

Hlasování probíhá tak, že každý estonský občan se nejprve prokáže svým čipem, který je umístěn na občanském průkazu. Čtečka čipu ověří totožnost voliče přes zabezpečený systém a pak jej zavede do internetové volební místnosti. Volič ještě poté musí svůj výběr potvrdit opsáním kódu z občanky. Ti, kdož nemají čtečky doma, mohou využít čteček umístěných na veřejných místech, kde je dostupné připojení k internetu.

Windows Defender čelí kritice

Microsoft opět čelí kritice kvůli dírám ve svých zabezpečovacích systémech. Windows Defender, součást nového operačního systému Windows Vista, prý ve velkém procentu případů nezabrání infikování počítače nebezpečným softwarem, který se souhrnně označuje jako malware.

Do Microsoftu se pustil jeho konkurent v problematice zabezpečení počítačů, společnost PC Tools, výrobce populárního programu Spyware Doctor. Společnost reagovala na výsledky testů, které byly provedeny společností Enex Testlab.

Podle těchto testů, provedených ještě v loňském roce, nebyl Windows Defender schopen zamezit infikování počítače přibližně ve 47 % případů. Z testu nejlépe vyšel právě Spyware Doctor.

Někteří však ukazují na to, že provedené testy nejsou příliš transparentní, protože zpráva informující o zkouškách nepřinesla podrobnosti o tom, jak test přesně probíhal a za jakých podmínek a jaký malware Defender propouštěl.

Kritikům výsledků tohoto testu ještě nahrává skutečnost, že test si objednala společnost, jejíž produkt zvítězil, tedy firma PC Tools. Dalším problémem je, že Windows Defender, ač byl vydán už začátkem roku 2005, stále byl jen v testovací verzi.

Kvantový počítač sestrojen?

Vcelku neznámá kanadská společnost D-Wave oznámila, že sestrojila první funkční kvantový počítač, který prý brzy bude k dispozici i na trhu.

Počítač Orion firmy D-Wave sídlící ve Vancouveru podle sdělení firmy používá procesor složený ze supravodivého niobu a hliníku.

Mnoho fyziků a odborníků na problematiku kvantových počítačů však zůstává k prohlášením společnosti značně skeptická.

Problémem je, že zmíněná firma svůj počítač nepředvedla veřejně, ale jen na dálku. Dokonce nepublikovala žádnou odbornou dokumentaci a ani k přezkoumání svých tvrzení nepozvala odborníky, kteří se problémem kvantových počítačů léta zabývají.

Zmíněné společnosti se prý podařilo minimalizovat problémy související s takzvanou kvantovou dekoherencí, které jsou obrovskou překážkou ve vývoji a konstrukci těchto počítačů. Ovšem, jak je o pár řádku výše zmíněno, dokumentace chybí.

Podle prohlášení D-Wave jejich procesor pracuje s 16 kvantovými bity. To je méně, než kolik bitů používají dnešní běžné osobní počítače. Ty mají 32bitové i 64bitové procesory. Podle slov společnosti D-Wave chtěli tímto ukázat jen to, že podobný počítač prostě jde sestrojit.

Levné SMS od 802.cz

Společnost Mattes AD spol. s r.o., která je poskytovatelem internetových služeb 802.cz, spustila v polovině února pro své zákazníky novou SMS bránu.

Po přihlášení do klientské sekce mají uživatelé možnost posílat SMS za výhodné ceny — jedna krátká textová zpráva vyjde na 1 Kč (bez DPH). Částka se odečítá z klientského účtu (který může být rychle navýšen třeba platební kartou).

Google spustil webové „Office“

Společnost Google opět posílila své služby. Uživatelům nyní nabízí nové rozšířené webové nástroje, které mají být náhradou kancelářských balíčků sady MS Office.

Nová webová služba Google Apps Premier Edition vám za padesát US dolarů ročně umožní využívat 10 GB prostoru pro svůj email, plné programové prostředí, nadstandardní vlastnosti (např. 99,9% stabilitu Gmailu), 24hodinovou podporu aj. Verze Standard Edition je zdarma.

28. 2. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...