Úvod > Články > Pozor na video a e-mail — můžete ztratit veškerá data

Pozor na video a e-mail — můžete ztratit veškerá data

Trojský kůň přes QuickTime — Skype přišel s dalším vylepšením — Holografický disk s kapacitou 300 GB — Velký Bratr čínského internetu — Hackeři z Číny se pokoušejí nabourat americkou bezpečnost a další novinky

Trojský kůň přes QuickTime

Uživatelé přehrávače QuickTime a zároveň portálu MySpace.com jsou ohroženi trojským koněm, který sbírá citlivé údaje včetně hesel. Ty následovně mohou být zneužity třeba tak, že na zmíněné stránce dojde ke smazání uživatelských profilů.

Trojský kůň při přehrávání videa zneužívá HREF funkci, která umožňuje URL adresám nebo JavaScriptu nahrát stránky do prohlížeče.

Apple sice chybu odstranil, ale přesto popírá, že by šlo o nějakou bezpečnostní díru. Říkají, že je to „spíše něco, co může být zneužito“.

Přesto však trojský kůň řádí vesele dál; většina uživatelů totiž software neaktualizuje.

Skype přišel s dalším vylepšením

Společnost Skype vydala v rychlém sledu další vylepšení svého populárního softwaru. Skype 3.1 přichází s novou funkcí SkypeFind (odkaz) a dokonce s další funkcí v beta verzi Skype Prime (odkaz).

Nová funkce SkypeFind se týká sdílení informací o firmách. Uživatel může hodnotit různé firmy a internetové obchody, ve kterých někdy nakupoval.

Skype Prime je jakýmsi tržištěm, kde se setkávají lidé, kteří k prodeji nabízejí své znalosti, a ti, kdo hledají radu a jsou ochotni za ni zaplatit.

V programu pak lze nastavit, kolik si například budete účtovat za minutu nebo za jak vysoký paušální poplatek jste ochotni ostatním poradit.

Platby probíhají přes PayPal a Skype si z nich ukousne celých třicet procent.

Microsoft Česká republika nejlepší pobočkou na světě

Česká pobočka Microsoftu se dočkala prestižního ocenění jako nejlepší světová pobočka Microsoftu za první fiskální období roku 2007.

Podle tiskové zprávy si Microsoft Česká republika ocenění zasloužil překročením plánovaného prodeje a výrazným nárůstem podílu na trhu. Další skutečností, která v rozhodování o udělení ceny sehrála roli, bylo i to, že pod záštitou Microsoftu se v Praze otevřelo evropské Centrum pro podporu mobilních technologií.

Holografický disk s kapacitou 300 GB

Na veletrhu CeBIT 2007 byl k vidění první funkční prototyp vypalovací mechaniky i optických médií opírající se o holografii.

Třebaže takový holografický disk pojme 300 GB dat, od normálních CD a DVD nosičů se přespříliš neliší. Jeho průměr činí 130 mm a výška 3,5 mm. Obyčejné DVD má přitom průměr 120 mm a výšku 1,2 mm.

Jde o první generaci holografického disku — druhá plánovaná generace má pojmout 800 GB a třetí dokonce magických 1,6 TB.

Holografický disk však ještě není určen pro běžné uživatele, takže konkurencí stávajícím optickým médiím zatím nebude. Mělo by se ho využívat v televizních studiích a datových centrech.

Dell nasadí do Číny levné notebooky

Společnost Dell představila v Číně koncept levných osobních počítačů. Za cíl si tak kladou rozšířit výpočetní techniku i do chudších oblastí tohoto státu. Ceny počítačů, které Dell nabízí, se pohybují mezi třemi sty až pěti sty dolary.

Dell je na čínském trhu zatím na třetím místě v žebříčku nejprodávanějších počítačových značek, takže svým počinem chce své postavení ještě vylepšit.

Velký Bratr čínského internetu

Čína plánuje přísněji střežit internetové bloggery a vůbec zavést nová pravidla pro publikování na Internetu. Pro deník Beijing Morning Post to řekl ředitel General Administration of Press and Publication Long Xinmnin.

Třebaže pohyb po internetových končinách bude střežen a bude podroben jasným pravidlům, která jsou omezující, Long Xinmnim tvrdí, že občané Číny budou mít pořad svobodu se vyjádřit a tato svoboda prý bude chráněna.

Počet uživatelů internetu v Číně se odhaduje na zhruba 137 milionů a registrovaných blogů je kolem 30 milionů. Důvodem zavedení pravidel a sledování blogů je samozřejmě z velké míry to, že čínská vláda se bude snažit předejít šíření politicky nekorektních názorů.

Ministerstvo informatiky to má za pár

Poslanecká sněmovna schválila návrh pro zrušení ministerstva informatiky. Pro návrh se vyslovilo 97 ze 190 přítomných poslanců. Proti návrhu byli komunisté a sociální demokraté.

Zákon prosazovaný ministrem vnitra Ivanem Langerem tak nyní míří do senátu, v němž má ODS většinu, takže se dá předpokládat, že jej senát schválí a ministerstvo informatiky nadobro skončí.

Ministr Langr je přesvědčen, že ministerstvo informatiky je zbytečný a uměle vytvořený úřad. Podle vlády bude lepší, kdyby agenda elektronické veřejné správy spadala pod ministerstvo vnitra, agenda v elektronických dražbách pod ministerstvo pro místní rozvoj a problematiku telekomunikací pod ministerstvo průmyslu.

Hackeři z Číny se pokoušejí nabourat americkou bezpečnost

Jak píše list USA Today, listopadový útok na síť Naval War College mají na svědomí s největší pravděpodobností čínští hackeři. Podle zpráv jsou odpovědni za to, že tamní webové stránky byly na několik týdnů nefunkční. Vyšetřování ukázalo, že hackeři se snažili získat informace o válečných hrách. Na vině je také slabé zabezpečení univerzity, jelikož správci sítě neměli k dispozici nejnovější zabezpečovací software.

Vyšetřování dále ukazuje, že loňský útok na univerzitní síť nebyl ojedinělým deliktem, nýbrž že byl jen jedním z mnoha spolu souvisejících útoků směřovaných na rozličné americké vládní sítě.

Kromě špatného zabezpečovacího softwaru je na vině ale také lidský faktor. Útoky totiž nebyly nijak sofistikované, probíhaly jednoduchou phishingovou formou. Ta spočívá v tom, že útočník vytvoří emaily (které se tváří jako originální emaily třeba od správce sítě), ve kterých si vyžádá od adresáta příslušné údaje (jména a hesla). Samozřejmě se objevují i útoky pomocí trojských koní a jiného škodlivého softwaru, byť v menší míře.

Pomocí emailu lze získat kontrolu nad Windows Vista

Windows Mail, který je nástupcem Outlooku Express, trpí závažnou chybou, jíž může útočník snadno zneužít k získání kontroly nad systémem Windows Vista. Stačí, když odešle email s odkazem, který, pokud na něj adresát klikne, spustí škodlivý kód, jenž umožní útočníkovi získat neomezený přístup do operačního systému. Míra poškození se odvíjí od práv uživatele — pokud například na odkaz klikne administrátor, který v systému může dělat cokoliv, útočník tím získá jeho neomezená práva.

Microsoft byl na chybu upozorněn a začal ji řešit. Jedinou prozatímní ochranou tak zůstává obezřetnost uživatele Windows Vista, který by neměl klikat na odkazy od neznámých a nedůvěryhodných zdrojů.

Windows Vista se zatím neuchytila

Ačkoliv Microsoft zavalil svět reklamní masáží na svůj nejnovější operační systém Windows Vista, ten se s nijak velkým zaváděním do osobních počítačů nesetkává. Různé statistiky, poslední od společnosti Net Applications, hovoří o tom, že podíl nových Windows se pohybuje pouze kolem jednoho procenta.

Drtivá většina počítačů je osazena Windows XP, jejichž podíl se pohybuje kolem 84 procent. Druhým nejpoužívanějším operačním systémem je Windows 2000 s necelými pěti procenty, následuje Mac OS X s podílem něco málo přes čtyři procenta na PowerPC a dvěma procenty na počítačích s Intel procesory.

Samozřejmě se nesmí zapomínat na to, že tyto statistiky odpovídají počítačům připojených k internetu, jelikož Net Applications získává statistické údaje na základě návštěv stránek své sítě.

I přesto, že jednoprocentní podíl na trhu je malý, oproti lednu se pětinásobně zvýšil.

Dá se předpokládat, že Windows Vista se masově rozšíří až poté, co budou vydány nejkritičtější záplaty na nejzranitelnější místa systému (o kterých se ještě neví) a různé firmy se tak nebudou obávat z případného selhání infrastruktury a narušení bezpečnosti sítí. Stejně tak je možné, že mezi obyčejnými uživateli se rozšíří až tehdy, když klesnou ceny hardwaru, který je pro instalaci a hladký chod Windows Vista nutný, či lépe řečeno, až se požadovaný a mírně lepší hardware stane standardním vybavením většiny osobních počítačů.

Zdroje: Computerworld.com, USA Today, China Daily, Technet.cz, Yahoo News, Živě.cz, DigiWeb.cz, Information Week

26. 3. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...