Úvod > Články > Restaurace kuřácké i nekuřácké na webu

Restaurace kuřácké i nekuřácké na webu

V každém větším městě je restauračních zařízení doslova požehnaně, je jich tolik, že si stěží vybereme, kam zajít na večeři, kam na pivo, kam na speciality, bowling apod. Rozhodování nám mohou usnadnit specializované katalogy restaurací.

Katalogy restauračních zařízení

V posledních několika letech vznikla řada webových projektů mapujících určitou oblast trhu. Velmi populární se staly katalogizační portály, neboť tvůrcům poskytují snadnou návaznost na inzerci. U restauračních zařízení je několik celostátních katalogů, ale častěji se setkáváme s regionálním projektem.

e-kuchařka

http://restaurace.ekucharka.cz

Tento portál je zaměřen zejména na katalogizaci receptů. Naleznete zde zařazení receptů dle národní kuchyně, příležitostí, ingrediencí či typu pokrmu. Součástí jsou i speciální dietní recepty. V sekci Podniky lze pak nalézt obsáhlý seznam restaurací. Základní kategorie jsou Preferované kuchyně, Typ podniku, Pivo, Možnosti zábavy a Lokalita. Web obsahuje i možnost podrobného vyhledávání restaurace dle nejrůznějších parametrů. Popis jednotlivých podniků závisí na důslednosti majitele, tedy zadavatele. Totéž platí u fotografií a kontaktů. Celkově je web příjemně designově pojat a co do obsažnosti poskytuje mnoho užitečných informací.

Hotovky On-line

www.hotovky-online.cz

Tato databáze restaurací je určena pro vyhledávání restauračních zařízení podle zadané kombinace vyhledávacích kritérií. Vyhledávání zohledňuje, zda máte například určitý typ stravenek, preferujete určitou značku piva a máte zrovna chuť na nějaké konkrétní hotové jídlo, specialitu či polévku. V sekci Pro jedlíky je seznam restaurací seřazených do kategorií dle piva, vína, jídel, stravenek nebo dle speciálních akcí, které v daném podniku právě probíhají. Design stránek je jednoduchý, vše ale funguje spolehlivě a vyhledávání je rychlé. Nejvíce lze ocenit zapojení hledání dle typu stravenek.

Do Města

www.domesta.cz

Pomocí tohoto webu lze jednoduše vyhledávat podnik přesně dle vašeho přání. Od restaurace přes bary, vinárny a čajovny až po bowling. A aby toho nebylo málo, tvůrci portálu přidali do nabídky ještě program kin, program divadel a dalších kulturních akcí. Obsahově je web povedený a nabízí i poměrně podrobné vyhledávání. Co do designu je stránka docela nepřehledná, hůře se zde v datech orientuje než na předchozích portálech.

Katalogy nekuřáckých restaurací

Nekuřácká restaurace je jídelní zařízení, ve kterém je zakázáno kouření. Počet takovýchto nekuřáckých restaurací ve světě neustále narůstá z důvodu všeobecné potřeby chránit jak zaměstnance, tak zákazníky před vystavením pasivnímu kouření. Katalogy nekuřáckých restaurací jsou obvykle spojeny s webovou kampaní za život bez tabákových výrobků, ale existují i výjimky.

Dokuřte

www.dokurte.cz

Jak již bylo řečeno, nekuřácké provozovny jsou obvykle katalogizovány na portálech zaměřených proti kouření. Na tomto webu jsou jen jakousi součástí celkového obsahu. V pravé části stránek lze vyhledávat v nekuřáckých provozovnách a to pouze v názvech podniků nebo v jejich lokaci. Dále lze zvolit, zda se má jednat o restaurace, kavárny, cukrárny, kluby, hotely či jiné zařízení.

Find Restaurant

www.find-restaurant.com/nosmoking.htm

Další portál katalogizující restaurační zařízení se samostatnou sekcí pro nekuřácké provozovny. Bohužel, web je zaměřen zejména na oblast Severní Moravy, takže zájemci o nekuřácké provozovny z jiných regionů mají smůlu. Designově je web zbytečně „přeplácaný“ reklamou a poskytuje dosti nestálé informace.

Závěrem

Jak jsem již uvedl v úvodu článku, větší podíl na katalogizačních systémech restauračních zařízení mají regionální projekty s užší návazností na objednávání a placení reklamního prostoru. Zde publikovaný seznam berte spíše orientačně, stále platí, že nejlepším pomocníkem může být vyhledávač, à la Google.

11. 4. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...