Úvod > Články > Hudba bez ochrany? Ano, ale za více peněz

Hudba bez ochrany? Ano, ale za více peněz

Dřívější spekulace o dostupnosti hudebních souborů bez ochrany DRM se v minulých dnech potvrdily. Uživatel si může stáhnout nechráněné písničky, ale má to jeden háček, jsou dražší.

Jednání mezi společnostmi EMI Group a Apple přineslo své ovoce. Hudební nakladatelství EMI kývlo na žádosti o odstranění DRM ochrany (Digital Rights Management) a Apple iTunes se díky tomu stane prvním portálem, ze kterého si zákazník bude moci stáhnout hudební soubor, který přehraje, kde jen bude chtít.

Právě ochrana DRM znemožňuje, aby si člověk zakoupenou písničku třeba zkopíroval z počítače do mp3 přehrávače. To, že tato ochrana existuje a že právě takovéto kopírování neumožňuje, přitom mnoho lidí neví. O to víc je pak může mrzet, že chtěli svou hudbu získat legálně, ale přitom vlastně byli tak trochu „podvedeni“, neboť do auta ani nikam jinam si ji s sebou nevezmou. Pro mnohé je ochrana DRM i důvodem, proč raději stahují nelegální kopie hudebních CD z Internetu nebo od známých. Je to snazší a dokonce i legálnější než zakoupené skladby s DRM ochranou poté lámat v programech, které onu ochranu odstraňují.

Dražší, ale kvalitnější

V současnosti se na portále iTunes nabízí chráněné 128kilobitové hudební soubory s kódováním AAC (Advanced Audio Coding). Od května se to změní a za třicetiprocentní příplatek si zákazník bude moci stáhnout 256kilobitovou verzi bez jakýchkoliv omezení. Cena jedné písně bude 1,29 dolarů (cca 27 Kč), cena chráněné verze je 0,99 dolarů (cca 21 Kč).

Zákazník, který si v minulosti zakoupil chráněnou skladbu, si ji za cenu 99 centů, to jest  za cenu nové chráněné písně, může nechat vyčistit a získat tak nechráněnou verzi, kterou může přenášet mezi různými přehrávači.

Digitální ochrana mediálních souborů vznikla jako reakce na masové kopírování. V minulosti totiž analogové nahrávky, jako video na VHS nebo audio na klasických kazetách, kopírováním ztratily svou kvalitu. I když i v té době kvetl trh s nelegálními kopiemi, vždy zde existovali ti, kdo si rádi za kvalitu připlatili. Ovšem s nástupem digitalizace se tohle změnilo. Digitální formáty se mohou vesele kopírovat, aniž by kopie, a to i několikanásobná, trpěla jakkoliv znatelnou ztrátou kvality.

Společnosti EMI a Apple si od tohoto revolučního kroku slibují, že se tím zvýší zájem lidí o legální kopie, a tedy že vzroste jejich prodej. Budou totiž kvalitnější a hlavně přenosné.

Každopádně bude zajímavé sledovat, jak zareagují ostatní společnosti. Mávnou nad tím rukou, nebo i ony začnou nabízet nahrávky bez pro někoho nesmyslných ochran? Ochrana přece jen lidí nutí, aby raději zapátrali ve vyhledávači a stáhli si hudebních CD, kolik jen chtějí, a to zdarma.

Odborníci se shodují, že DRM ochrana brzy padne a zmizí na propadliště dějin. Další krok ale musí přijít od zbývajících hudebních gigantů — společností Warner Music, Sony BMG a Universal.

Warner Music v reakci na tuto událost vyjádřil své podivení — podle nich legální skladby přístupné ke stažení bez ochrany DRM nemají smysl, ani logiku a celý obchod s nimi pak bude vlastně nevýhodný.

Zákazník si ale může položit otázku, která zajímá zainteresované lidi velmi dlouho: Pokud se ochrana DRM začne rušit, k čemu pak byla?

12. 4. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...