Úvod > Články > Zásuvné moduly do IE7 – zklamání na prvním místě

Zásuvné moduly do IE7 – zklamání na prvním místě

Aplikace Internet Explorer 7 je v české verzi na trhu již několik měsíců. Jednou z hlavních novinek, které Microsoft v rámci IE7 představil, byly zásuvné moduly rozšiřující funkčnost. Několik z nich jsme jich otestovali a přinášíme vám informace, jak fungují.

 

 

Zásuvné moduly rozšiřují webový prohlížeč o další funkce (kupříkladu o další panely nástrojů, animované ukazatele myši, panely s aktuálními cenami a objemy akcií nebo blokování automaticky otevíraných oken s reklamami). Řada doplňků pochází z internetu. Doplňky obvykle vyžadují, abyste udělili svolení, než se nainstalují do počítače. Některé však mohou být nainstalovány bez vědomí uživatele. To se může stát v případě, že je doplněk součástí jiného instalovaného programu. Některé doplňky jsou nainstalovány spolu se systémem Microsoft Windows.

 

Firefox jako vzor zásuvných modulů

Mozilla Firefox je pověstný prohlížeč co do zásuvných modulů, existuje jich stovky a jsou co do kvality na velmi vysoké úrovni. Stejný luxus poskytují i jiné prohlížeče. Microsoft kupodivu zavedl pokročilé funkce do IE až nyní, za což si vysloužil obdiv, kterému ale předcházely léta kritiky. Obhájci Linuxu by si v této souvislosti určitě rýpli do faktu, že Microsoft všeobecně přináší funkce, které jsou již jinde implementovány, dávno po tom, co mohou zaujmout. Panely v IE jsou hezké, ale v jiných prohlížečích existují mnoho let. Totéž platí pro zásuvné moduly a RSS čtečku informačních kanálů.

Kam za doplňky na internetu

Zásuvné moduly do IE7 jsou ke stažení na tomto webu. Přímo v IE lze pak na tuto stránku vstoupit pomocí hlavní nabídky Nástroje, Spravovat doplňky, Vyhledat další doplňky. V kategorii Home je seznam nejžádanějších položek ke stažení. Můžete si také zobrazit nejstahovanější položky nebo doplňky, které jsou zcela nové. Sekce Security obsahuje doplňky týkající se bezpečnosti prohlížení internetu a uživatelských dat. Položka Time Savers obsahuje taková vylepšení, která vám mohou ušetřit čas při surfování (ovládání IE pomocí myši, čištění mezipaměti apod.) Položka Browsers obsahuje nejrůznější pomocné lišty, rozšíření prohlížení, samostatné prohlížeče postavené na IE atd. Poslední položka je Entertainment, kde naleznete zábavné doplňky.

Ukázka oblíbených zásuvných modulů

Není v našich silách udělat hromadný test doplňků, ale vybrali jsme takové doplňky, na které je řada uživatelů zvyklá z jiných prohlížečů.

Mouse Gestures – Velmi oblíbeným doplňkem pro prohlížeč je ovládání aplikace pomocí tahů myši. Jakmile si na toto ovládání zvyknete, pak jej již neopustíte. Snadno pak určitým tahem myši otevřete novou záložku, přejdete vpřed či zpět. Doplněk nás velmi zklamal – při pokusu o jakékoli nastavení spadl nejen doplněk, ale i celá aplikace IE7 včetně obsahu.

Live TV – Toolbar, který obsahuje odkazy na více než 1700 televizních vysílání na internetu z celého světa. Dále je zde k dispozici více než dva a půl tisíce rozhlasových stanic.

McAfee SiteAdvisor – Jeden z mnoha doplňků. Zamezuje nakažení počítače a uživatelských dat škodlivým kódem z internetových stránek nebo viry, červy a další hrůzou dnešního internetu.

Email Warden – Tento doplněk chrání uživatele od stránek, které při zadání e-mailové adresy vykazují riziko, že bude vaše elektronická adresa předána spamerům.

Závěrem

Ač by se mohlo zdát, že doplňky pro IE7 jsou super, celkovým dojmem je spíše nespokojenost se situací. Jednak konkurence vše prezentované již dávno přinesla, dále jsou doplňky nestabilní a některé i velmi „zajímavě“ zpoplatněné. O nestabilitě byla vedena již řada diskusí, pokud máte jakékoli zkušenosti, směřujte je do diskuse pod článkem.

19. 4. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...