Úvod > Články > První odsouzení za sdílení hudby v ČR

První odsouzení za sdílení hudby v ČR

Další novinky uplynulých dní: Chcete Windows Vista? Za dolar jsou vaše — Dejte pozor na video se střelcem z Virginie — Centrum spouští nový web — Po Skype opět řádí červ — a více…

Dejte pozor na video se střelcem z Virginie

Zase se potvrzuje, že největším nebezpečím pro počítač je uživatel sám. Po internetu se prostřednictvím e-mailu začal šířit malware, který se vydává za video, na němž má být vzkaz masového vraha z Virginie, video, které poslal americké televizní společnosti NBC.

Místo slibované nahrávky se však uživatel, který na odkaz v e-mailu klikne, dočká infikovaného souboru s názvem Trror_em_virginia.scr. Ten obsahuje trojského koně.

Na světě je nová verze Ubuntu

V posledních dnech mají linuxoví fandové žně. Krom jiných populárních distribucí se nového vydání dočkal i Ubuntu.

Finální verze Ubuntu 7.04 Feisty Fawn obsahuje nové prostředí Gnome 2.18. Samozřejmě vyšly i jeho modifikace včetně Kubuntu s velmi populárním grafickým prostředím KDE verze 3.5.6. Podpora nové verze Ubuntu bude trvat do konce roku 2008.

Ukázka linuxové distribuce s grafickým prostředí KDE

Vyšlo nové ICQ

Společnost AOL uvolnila novou verzi v našich končinách velice populárního komunikátoru ICQ 6.

Popravdě řečeno, AOL se nepoučil z předchozích chyb a ICQ 6 udělal opět takové, aby s ním člověk měl od startu hned plno starostí. Přehulené zvuky, výkřiky, podstrčené ICQ Search a ICQ Toolbaru, které se dají vypnout jen v uživatelské instalaci. Na rozdíl od ostatních komunikátorů nedává uživateli ale možnost, aby si pořádně přizpůsobil vzhled (nastavení průhlednosti neexistuje), obrovská reklama při spuštění programu, reklamy jak v okně aplikace, tak i v kontejneru pro psaní zpráv.

I když předchozí verze 5.1 se nevyznačovala nijak hladkým během a stabilitou, oproti nové verzi ICQ 6 to byl blesk. Nová verze je opravdu poněkud šnekoidní.

Ale AOL se nedá upřít snaha alespoň trochu okopírovat Messenger Live od Microsoftu. I když dosti podivným způsobem.

První trest za sdílení hudby u nás

Poprvé v historii byl u nás soudem odsouzen člověk za sdílení autorsky chráněného obsahu v P2P sítích. Pachatel, který se na P2P sítích pohyboval pod přezdívkou Lubosoft, podle žalobce způsobil škodu za více než jeden milion korun. Soud jej odsoudil na sedm měsíců podmíněně.

Pachatel byl odhalen loni, a to po několika měsících trvajícího sledování. Podle dostupných zpráv Lubosoft nabízel ke stažení cirka 700 GB filmů, hudby a softwaru.

Domovní prohlídky, zabavování počítačů, disků a CD nosičů pokračuje i nadále — spolupráce policie a České národní skupiny mezinárodní federace hudebního průmyslu tak začíná kvést…

Na našem serveru brzy vyjde o této tématice a bahnitém přístupu českých médií samostatný článek.

Chcete Windows Vista? Za dolar jsou vaše

Velice zajímavou zprávu přinesl Windows Vista Blog s odvoláním na NewLaunches.com, potažmo přímo na japonský server ITMedia. Že je v Číně ráj pirátů, to se ví, ale i tak je překvapující následující číslo — během prvních dvou týdnů prodeje Windows Vista se totiž v nejlidnatějším státě světa prodalo "neuvěřitelných" 244 legálních kopií tohoto nejnovějšího operačního systému Microsoftu. Na zhruba 1,3 miliardy lidí to není vskutku závratný počet.

Na ulicích si totiž zájemci mohou koupit hezké balíčky Windows Vista v rozličných verzích (a to dokonce i neexistující edici Windows Vista Professional 2007) za velice příjemnou cenu — jeden americký dolar.

Přitom Microsoft do reklamní kampaně na území Číny investoval miliony dolarů — kupříkladu šlo o obrovský nápis Windows Vista na 421 metr vysokém mrakodrapu v Šanghaji. Potírání pirátství asi není nejsilnější stránkou čínské vlády.

Největší reklama na Windows Vista na světě

Ministerstvo informatiky míří na propadliště dějin

Senát České republiky schválil návrh zákona, který už dříve odsouhlasila poslanecká sněmovna, o zrušení ministerstva informatiky. Zákon teď míří k prezidentovi.

O dřívějším vývoji jsme vás informovali na konci března — více zde.

Za prosazením zákona stál od už od počátku ministr vnitra Ivan Langer, který v ministerstvu informatiky neviděl žádný přínos, a označoval jej jen za místo, na kterém mohou získat vysoké posty určití lidé.

Jednotlivé úkoly zanikajícího ministerstva by si měla rozdělit ministerstva vnitra, místního rozvoje a průmyslu.

Wikipedia prodává své články na CD

Internetová encyklopedie Wikipedia chce vyjít vstříc těm, kdo nemají stálý přístup k internetu, a nabízí jim nyní k zakoupení CD s téměř dvěma tisíci článků.

Cena nosiče byla stanovena na 14 amerických dolarů. Jde samozřejmě jen o anglicky psanou verzi. V současnosti se ale chystá výroba DVD s obsahem článků psaných polsky a francouzsky.

Centrum spouští nový web

Centrum.cz spouští nový web Digitálně.cz, jenž bude zaměřen na notebooky, chytré telefony, navigace, hudbu a video, informuje o tom Digiweb.

Čtenářům nabídne zejména bleskové zprávy z těchto oblastí, ale plánuje rovněž vydávat recenze a specifikace fotoaparátů, LCD televizí a dalších mediálních zařízení.

Po Skype opět řádí červ

Uživatelé populárního komunikačního programu Skype jsou v ohrožení novým červem W32/Pykse.A, který se po této sítí šíří.

Princip je opět stejný jako v jiných případech. Červ se rozesílá z infikovaného počítače na všechny kontakty, které uživatel ve Skype má. Těm automaticky odešle zprávu s odkazem na fotogalerii s nahými ženštinami. Po otevření odkazu se do počítače dostane červ, který může otevřít vrátka dalšímu marasmu z internetu. Při infikování se napadenému uživateli zobrazí rovněž neostrý snímek nepříliš oblečené dívky.

A řekneme to, co říkáme pořád — uživatelé by neměli klikat na žádný odkaz, jehož obsah je podezřelý, v cizím jazyce a jinak nestandardní, aniž by se odesílatele otázal, o co jde. Klikání na nesmysly často bývá pro počítač cestou do pekel.

23. 4. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...