Úvod > Články > Úvod do problematiky kmene Itů

Úvod do problematiky kmene Itů

Podceňovat antropologii, potažmo etnologii, se rozhodně nevyplácí, přestože najít nový kmen se dnes už tak často nedaří. Právě o to je zajímavější jeden z nejdůležitějších antropologických objevů posledního desetiletí – objevení tajemného kmene Itů.

Co je na objevu nejvíce fascinující, geografické rozložení celého tohoto tajemného národa, který, ač má zřejmě mnoho rituálních a totemistických způsobů, není příliš k nalezení tam, kde bychom jej na první pohled mohli očekávat – tedy mezi primitivními kulturami, jimiž se mnoha vzorci chování podobá.

Itové jsou nejrozšířenější v zemích s vysoce vyvinutými technologiemi, vědci spekulují o jejich hustotě osídlení v přepočtu na kilobity tekoucí skrz internetové připojení, ale profesor Straff Egg se domnívá, že spojovat kmen Itů s internetem je naprostý nesmysl. Je ale v menšině, protože Itové obývají zejména města, kde skutečně s houstnoucí internetovou sítí můžeme sledovat jejich rozmnožování. Otázka rozmnožování patří k jedněm z nejzajímavějších, co se Itů týče a ještě se k ní vrátíme.

Výzkum kmene Itů je v plném proudu, takže vás můžeme seznámit s některými již ověřenými fakty. Zajímavé je, že u Itů je podružná barva pleti, přesto jsou si však dříve či později v naprosté většině podobní. Itové se z nějakého dosud neznámého důvodu bojí slunce, a proto je jejich pleť vybledlá. Možná i tím (a avitaminózou, se kterou mají tito tajemní obyvatelé naší planety neustále potíže) je způsobeno, že jejich pleť rozhodně nevypadá jako z módního žurnálu.

Profesor Egg soudí, že počet uhrů souvisí s hierarchií kmene Itů – čím mocnější It je, tím je jeho pleť v horším stavu a budí tedy podle Egga větší respekt jak mezi příslušníky kmene, tak mezi ostatními lidmi, které denně potkává (práci o mezikmenové komunikaci Itů a Středoevropanů právě dokončuje profesorka Vlastimilová – s její prací vás budeme v nejbližší době informovat).

Nesmírně zajímavý je též způsob, jakým se Itové převlékají. Egg předkládá odvážnou teorii, že jejich styl oblékání nepatří k tradici, ale že vznikl jako reakce na maskování kmene mezi ostatními lidmi. Vzhledem k plachosti Itů se zdá tato Eggova teorie ze všech jeho ostatních předpokladů nejpravděpodobnější. Původní kroj Itů tedy zatím vědci marně hledají, možná jsou jím tajemné hábity, v nichž bylo přistiženo těch několik málo Itů, které se podařilo sledovat v ten krátký čas, který věnují spánku.

Přes den, kdy nejčastěji přicházejí do kontaktu s ostatní populací, nosí téměř jako stejnokroj seprané džíny a vytahané tričko, které někteří z nich zdobí vkusnými mnohabarevnými fleky, aby se s ostatními podělili o radost z toho, co měli v posledních několika dnech k obědu. To je zřejmě pravý důvod, proč chodí Itové velmi často v jednom tričku tak dlouho.

Dlouhodobým pozorováním se také zjistilo, že každý It má svoje oblíbené tričko, které většinou nosí tak často a tak dlouho, až se mu na těle zcela rozpadne. V chladnějších měsících můžeme pozorovat Ity chladnokrevné a horkokrevné. Ti první se balí do mnoha vrstev různých mikin, ti druzí naopak chodí v kraťasech, ať je stupňů, kolik chce, a nechápou svoje zmrzlé okolí, stejně jako okolí nechápe je.

Jedna z teorií vysvětluje jev horkokrevných Itů jejich kmenovým příslušenstvím. Prý se starají o co nejlepší chlazení strojů ve svém okolí, a proto přestali pociťovat na svojí kůži chlad. Co je na tom pravdy, zatím nevíme.

Zajímavé jsou i životní podmínky, které jsou Itům příjemné a jež vyhledávají. Itům velmi často svědčí stísněné prostory, které časem stísní ještě daleko více. Itové totiž mají často potřechu schraňovat ve svém hájemství části již vyřazeného hardwaru. Všem Itům je také nepříjemná myšlenka vyhazování věcí. Běžný It se ukolébává myšlenkou, že všechny ty věci by se ještě někdy mohli hodit (a to i v případě prvků starých i více než desetiletí).

Pravda je ale taková, že Itové (mající náboženskými představami nejblíže k druidismu – viz John Quaczech – Druidství v našich kancelářích) získávají velmi rychle osobní citové pouto k předmětům, které se nějak dotýkají toho, co je Itům nejsvatější – počítačů.

(Příště – Svatá víra Itů, Když se setkám s Item..., Návyky a rozmnožování Itů)

28. 4. 2007

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...