Úvod > Články > Nové poznatky o tajemném kmeni Itů

Nové poznatky o tajemném kmeni Itů

Když jsme minule uveřejnili článek poukazující na existenci podivuhodného kmene Itů, který žije nepovšimnut vedle nás, vpravdě jsme doufali, že se ozve některý z příslušníků.

A nespletli jsme se. Podíváte-li se do diskuse pod článkem, zjistíte, že Itové nejsou ani trochu rádi, že se jim někdo šťourá v soukromí a upozorňuje veřejnost na jejich existenci. Dokonce vyřadili na celý den server dsl.cz z provozu, než jim došlo, že budou-li pravdu skrývat tak okatě, pochopí lidé, jakou mají ve skutečnosti moc a začnou si jich více všímat. Druhý den se článek opět objevil tam, kde má být. Itové se od té doby uchýlili jen ke slovním inzultacím, kterými chtějí znevážit mravenčí práci týmu zkoumajícího jejich život. Vraťme se ale již k samotnému výzkumu...

Když se setkám s Item...

Co se stane, když se setkáte s Item na úrovni elektronické jsme měli prakticky možnost vidět po zveřejnění minulého článku. Itové jsou kmen velmi nevrlý a nedůtklivý a cokoli, co je odvádí od práce ve službách jejich božstva, je pro ně nepřípustné a velmi hlasitě se proti tomu v diskusích ohrazují. Vzhledem k tomu, že typický It se cítí za svým monitorem relativně v bezpečí, opováží se někdy použít i ostřejší výrazivo, nad kterým lidé jen vrtí hlavou, protože It se rozčiluje zejména v případech, kdy lidé relaxují. V takových chvílích jsou Itové ve stresových situacích a nezvládají se chovat adekvátně ke své inteligenci, která je sice zaměřena na malý úsek celkového záběru obyčejného člověka, ale právě v tomto kousku výrazně převyšuje všechny široko daleko.

A právě tato rozlišnost v rozložení inteligence činí Ity podezřelými při kontaktu s lidmi tváří v tvář. Itové už si zvykli, že je lidé pokládají za podivné, a proto jim společnou komunikaci nikterak neulehčují. V literatuře jsou popsány desítky případů, kdy firemní It přišel na požádání vyřešit nějaký problém k uživateli počítače. Případy se jeden od druhého příliš neliší.

It přichází mezi lidi a nedůvěřivě si je měří pohledem, poté se přihlásí k počítači a cosi si mumlá pod vousy (pokud vousy má). Zatímco mu člověk vysvětluje, co že se mu to stalo s počítačem, It dál něco klepe na klávesnici. Za celou dobu nepromluvil ani jedno slovo, což se nezmění, dokud neodejde (zda problém vyřeší, či ne, je podružné). Občas také zmizí pod stolem a pro laika velmi nepřehledně přepojuje cosi u počítače. Ve skutečnosti však provádí rituál.

Svatá víra Itů

Podle docenta Johna Quaczecha z Michiganské univerzity vyznávají Itové technologický druidismus. Tedy Síť je pro ně svatá a snaží se ji konejšit a opečovávat, rozšiřovat ji i krotit tam, kde začnou být vlákna přebujelá a hrozí se vymknout kontrole. Bohužel zásahy lidí do svaté Sítě jsou pro většinu Itů naprostým zlem a vypořádávají se s nimi jen těžko.

Pro Ita je na prvním místě Síť, na druhém prostředky, které slouží síti (ergo veškerý hardware) a na třetím další Itové. Být Item přitom znamená být zároveň i „knězem“ v druidské církvi. Je zjevné, že čím mocnějším se It stává, tím více se jeho činy projevují na Síti, ať už se jedná o jaký chce skutek.

Itové podle všech dosavadních poznatků nemají obyčejné lidi příliš v lásce, ale snaží se být nanejvýše tolerantní (výši tolerance měří výzkumníci tajně na akcích, kterým se říká team building). V nedávné době však přišli vědci v Moskvě s vysvětlením, kdo jsou vlastně ti, kterým říkáme trochu naivně hackeři.

Hackeři jsou podle všeho odrodilá skupina Itů, kteří se domnívají, že lidské zásahy do božské Sítě jsou takovým zlem, že je potřeba člověka z ní eliminovat, a to i za cenu ztráty dat, která jsou v jiných případech naprosto nedotknutelná. Tato radikální frakce je naštěstí relativně malá a nesouhlasí s ní naprostá většina Itů, kteří se ji snaží sami eliminovat, protože jejich zásahy škodí nejen vnímání široké veřejnosti, ale také samotným Itům. Přesto jsou hackeři síla, která je s to napáchat rozsáhlé škody, jež pak celé skupiny Itů odstraňují měsíce.

Jak již bylo řečeno, je ale naprostá většina Itů ve své víře k lidem tolerantní, i když je často považují za hloupá zvířátka, která netuší, co je pro Síť dobré. Itové již dávno vzdali naděje, že by lidé dostali rozum, a tak se společná komunikace smrskla na interakci v podobě, jaká byla popsána výše.

 

1. část - Úvod do problematiky kmene Itů

19. 5. 2007

Autor: Richard Klíčník

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...