Úvod > Články > Vydejte si vlastní knihu z tepla domova

Vydejte si vlastní knihu z tepla domova

Knihy se v poslední době čtou stále méně a méně, přesto mají své příznivce. Pokud jste někdy toužili vydat vlastní dílko a nenašli jste vydavatele, který by publikaci vydal, pak pro vás máme řešení – vydejte si knihu sami z pohodlí domova.

V dnešní době je těžké prosadit své dílo k vydání. Buď musí být natolik komerčně zajímavé, že jej některé nakladatelství přijme nebo se musí jednat o téma, které se „bude prodávat samo“. Ano, dnešní svět je o komerci a málokterý podnikatel provozující vydavatelství si dovolí riskovat. Celkově existuje několik základních metod, kterak si vydat knihu sám. První možností je vydat ji jako e-book a snažit se knihu prodávat na serverech s e-booky. Tato metoda není špatná, ale je skoro jisté, že se kniha nedostane mezi všechny vrstvy obyvatelstva. Další možnosti si rozebereme v následujících odstavcích.

Služba Blurb

První metodou je služba Blurb, podobných služeb je na webu více, ale tato vyniká zejména způsobem tvorby publikace. Knihu zde totiž vytváříte pomocí specializované aplikace. Vydání knihy je zcela zdarma, hotové dílo je vystaveno na tomto portálu a zájemci o jeho přečtení si ji zde mohou objednat. Cena knihy je pouze na vás. Základem je tzv. Základní cena, tedy cena, za kterou server Blurb zajistí tisk knihy. K této ceně si nastavíte zisk, který z knihy požadujete. Součtem těchto dvou částek se dostanete na cenu publikace pro koncového zákazníka. Podstatou je dělat své publikaci náležitou reklamu, což je už jen na vás.

Vytváření publikace

Ke tvorbě vlastní publikace je nutné stažení a instalace speciálního programu Blurb BookSmart. Před samotným stažením programu je nutná registrace do systému. Minimální konfigurace je Windows XP/2000, paměť alespoň 512 MB, procesor o minimálním výkonu 1 GHz, místo na HDD alespoň 100 MB a rozlišení monitoru 1024x768. Po spuštění aplikace jste nejprve vyzváni k výběru typu knihy. Je zde připraveno několik šablon pro tyto typické knihy: Kuchařka, Fotokniha, Deník. V kategorii Volný styl je k dispozici funkce Portfolio, umožňující vytvořit vaše pracovní portfolio. V kategorii Předpřipraveno jsou k dispozici šablony pro knihy o psech, o kočkách a dětech. K dispozici tedy máte velmi široký rozsah různých typů knih. Zkušenější uživatelé mohou využívat vlastní definici knihy.

Nastavení parametrů a odeslání na server

Odeslání není nijak složité – přímo v programu Blurb BookSmart stisknete příslušné tlačítko pro náhled knihy – můžete se tak podívat na výsledek svého snažení. Objednání knihy vyžaduje několik dalších kroků. Nejprve musíte zadat svoje uživatelské jméno a heslo. Následuje proces, který vaši knihu nahraje na server. Potom máte možnost knihu objednat. Zvolíte typ vazby (měkká či tvrdá) a počet výtisků. Pro první objednávku knihy je doporučeno volit měkkou vazbu a jeden kus. Tento výtisk si potom můžete zkontrolovat a pokud jste spokojeni, můžete objednat větší počet kusů v tvrdé vazbě. Cena knihy závisí na počtu stran a provedení obálky (měkká nebo tvrdá). Ceny se pohybují 20 USD za výtisk až po 80 USD. Záleží zejména na obálce a také na počtu stran. Přiznejme si, tyto ceny nejsou nijak malé.

Fotoknihy

Další možností, kterak vydat vlastní knihu, je tzv. Fotokniha, kterou nabízí řada firem zpracovávající digitální fotografie. Popravdě, sice lze touto cestou jít, ale pro vydání většího množství knih asi není ideální. Hlavní nevýhodou je, že služba je orientována pouze na tvorbu fotoknih, takže nedisponuje takovou podporou pro klasické knihy a sazba textu je tak trochu obtížná. Dalším handicapem je cena za vyhotovení fotoknihy. Ta se v případě lepší obálky a vazby vyšplhá snadno nad 500 Kč. Může jít ale o cestu, jak snadno udělat tištěnou knihu s dětským deníčkem v domácích podmínkách.

Server Knihovnička – nízkonákladový tisk

Tento webový server se specializuje na vydávání knih v nízkém nákladu, konkrétně jde o rozsah 10 – 2000 výtisků. Standardním formátem pro práci s knihami je PDF (ideálně přebal zvlášť a vnitřní listy ve druhém souboru), knihy ale můžete dodávat ve formáte MS DOC, nebo OpenOffice. Portál se nespecializuje pouze na vytištění knih, ale také na grafickou úpravu, zajištění ISBN, zhotovení knih, jejich dodání do prodejen, nebo knihoven, prodej přes internet, možnosti stažení ukázek, nebo celého díla a expresní dotisky. Na webu si můžete pomocí jednoduché kalkulačky vypočítat, kolik by vás vydání knihy stálo. Obvyklá cena za jeden kus se pohybuje v řádech 40-60 Kč dle zadaných parametrů.

Nástrahy vlastního vydávání knih

Pokud to ale s vydáváním knihy myslíte vážně, pak si můžete zaplatit profesionální vydání v tiskárně a dát knihu do distribuce sám. To ale vyžaduje mnoho úkonů s tím souvisejících. Jednak si musíte udělat sami sazbu knihy, zaplatit korekturu, osvit a tisk. Náklady se šplhají do desítek tisíc korun a zisk je nejistý. Kniha je rentabilní, pokud se prodá alespoň 2000 výtisků. V opačném případě proděláte a zbude vám jen dobrý pocit, že jste si vydali vlastní knihu. Na nástrahy vlastního vydávání knížek upozorňuje tento slovenský článek.

Závěrem

Vydávání knih svépomocí není jednoduchou ani levnou záležitostí. Vždy musíte do vydání vložit spoustu času. Dále si kniha vyžádá spousty peněz při vlastním vydání nebo mnoho rozeslaných e-mailů svým kolegům. Každopádně existují možnosti, kterak knihu vydat bez cizí asistence.

17. 5. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...