Úvod > Články > Ochrana Windows Vista padla! Ke stažení plně cracknutá a funkční verze Ultimate

Ochrana Windows Vista padla! Ke stažení plně cracknutá a funkční verze Ultimate

Další novinky nedávných dní: Estonsko obviňuje Moskvu z kybernetických útoků ― Microsoft: Open source porušuje naše patenty ― Počet nelegálního softwaru v Česku klesá ― Mojebanka od KB bude podporovat více prohlížečů

Estonsko obviňuje Moskvu z kybernetických útoků

Estonsko obviňuje Rusko, že stojí za útoky na estonské servery po celé zemi. Nejpostiženějšími byly servery vlády, bank a škol.

Útoky začaly takřka ihned poté, co Estonsko odstranilo z hlavního města Tallinnu kontroverzní památník Rudé armádě. Rusko krok Tallinnu odsoudilo a svůj nesouhlas s krokem této pobaltské země vyjádřil i prezident Putin. Proto se estonští představitelé domnívají, že kybernetické útoky byly od Ruska odvetou.

Podezření hraje do karet to, že estonští vyšetřovatelé našli mezi jinými i IP adresy patřící ruským vládním úřadům. Ostatní počítače útočníků se podle IP adres nacházely zejména ve Vietnamu, Brazílii, Kanadě a Spojených státech amerických.

Rusko samozřejmě jakákoliv obvinění odmítá. Ruští představitelé tvrdí, že útočníci jen zneužili adresy ruských vládních úřadů s cílem Tallinn zmást a na Rusko svalit vinu. Naproti tomu estonští vyšetřovatelé prý mají důkazy, že na ruských webových stránkách byly instrukce pro útočníky, kdy a na jaká místa zaútočit.

Do vyšetřování se vložila i Severoatlantická aliance (NATO), která při vyšetřování slíbila Tallinnu pomoc.

Nezlomné Windows Vista? Zapomeňte ― plně cracknutá verze je na světě

Nejnovější operační systém Windows Vista, jehož vývoj stál v přepočtu přes 100 miliard korun (5 miliard dolarů), se podle Microsoftu honosí nezlomnou ochranou proti nelegálnímu používání. Radmondská společnost slibovala, že udělat z nelegální kopie „pravý systém“ je oproti Windows XP prakticky nemožné. Omyl. Na Internetu je jejich plně cracknutá verze.

Cracknutou verzi Windows Vista edice Ultimate vytvořili členové skupiny NoPe.

To, že jsou volně k dispozici ke stažení Windows Vista, dokazuje jen starou známou věc ― žádný software nemůže být bez chyb a ani nezlomný. Crackeři dokázali operační systém Microsoftu upravit tak, že není třeba do něj vkládat klíč a ani jej aktivovat. To by ale podle Microsoftu mělo být nemožné... Prolomit veškerou protipirátskou ochranu tak trvalo jen několik měsíců od uvedení Vist do prodeje.

Na Internetu je ke stažení obraz DVD (velký necelé 3 GB). Uživatel, který si obraz stáhne, jej jednoduše vypálí na DVD, nabootuje z něj a instalace proběhne sama takřka bez asistence. Opravdu prý není potřeba zadávat product key a ani produkt aktivovat. Dokonce i stahování aktualizací z webu funguje (tzn. že cracknutá verze bez problémů projde ověřením pravosti systému).

Na některých fórech se ale objevily zprávy, že tato plně cracknutá a plně funkční verze Windows Vista Ultimate využívá způsobu, jak Visty oprostit od veškerých protipirátských ochran, který je komunitě crackerů znám již skoro dva měsíce. Každopádně poslední verze pochází ze 14. května.

Náš server DSL.cz požádal Microsoft o vyjádření. Přineseme je, jakmile bude k dispozici.

Microsoft: Open source porušuje naše patenty

Společnost Microsoft se prostřednictvím svého právníka Brada Smithe nechala slyšet, že opensourcové programy porušují přes dvě stovky jeho vlastních patentů. Údajně má jit o 42 patentů Microsoftu v jádru Linuxu a 65 patentů v rámci uživatelského prostředí. 45 patentů dále porušuje OpenOffice a zbylých 83 je roztroušeno všude možně po rozličných opensourcových aplikacích. Přesný seznam si ještě Microsoft nechává pro sebe.

Další kroky budou ale komplikované, neboť není jasné, koho a jak by se mohly týkat případné postihy. Dá se však předpokládat, že v případě, že Microsoft uspěje, budou muset mnohé firmy s Microsoftem podepsat patentové smlouvy.

Již v minulosti došli na zprávy ohledně porušování patentů na poli opensource. Kupříkladu v roce 2004 zpráva Open Source Risk Management hovořila o porušení bezmála tří set patentů různých společnosti, mezi nimiž nechyběl ani Microsoft s 27 patenty.

Počet nelegálního softwaru v Česku klesá

Během prvního čtvrtletí bylo v rámci programu Výhody legálních Windows (kontrola pravosti systému Windows) zkontrolováno 750 000 počítačů, na kterých je nainstalován systém Windows XP a Windows Vista. Osmnáct procent, které se ověření zúčastnilo, neprošlo testem, tj. byly vyhodnoceny jako nepravé. Pro srovnání, za celý rok 2006 se testu zúčastnilo 2 200 000 počítačů, z čehož ve 26,5 procentech případů šlo o nelegální kopii (tj. přes 580 000)

Na nabídku na zvýhodněnou legalizaci operačního systému reagovala v roce 2006 i v prvním čtvrtletí letošního roku přibližně čtvrtina uživatelů.

„Naše zjištění ukazují, že čeští uživatelé pochopili, jak důležité je používat kvalitní operační systém s platnou licencí a respektovat duševní vlastnictví," říká Tomáš Koška, manažer divize Windows Client společnosti Microsoft. „Legální Windows uživatele zbavují obav z možného postihu a zajišťují jim přístup ke stovkám aplikací a nástrojů, které usnadňují a zpříjemňují práci s počítačem.“

Podle studie Global Software Piracy, kterou pro Business Software Aliance vypracovala společnost IDC, míra softwarového pirátství v České republice klesá. Přesto škody, které uživatelé nelegálních kopií výrobcům způsobili, činí asi 147 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun.

Neuvěřitelné: Mojebanka od KB bude podporovat více prohlížečů

A nejen to, dokonce i jiný operační systém než Windows. Komerční banka vyslyšela žádosti zoufalých uživatelů internetového bankovnictví a slíbila, že od prosince letošního roku začne podporovat alternativní webové prohlížeče i operační systémy, řekl to pro FinExpert Mojmír Prokop, vedoucí pro přímé bankovnictví KB.

21. 5. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...