Úvod > Články > Bezplatný bezdrátový internet v Praze dostal zelenou

Bezplatný bezdrátový internet v Praze dostal zelenou

Další novinky nedávných dní: Další operátor v Česku: Euphony ― Windows Vista na českém trhu nijak neoslňují ― Google čelí podezření z porušování ochrany osobních údajů ― Spamerovi hrozí až 65 let vězení ― a více...

Bezplatný bezdrátový internet v Praze dostal zelenou

Evropská komise odsouhlasila projekt Bezdrátová Praha. Loni Asociace lokálních poskytovatelů internetu plány na vybudování této Wifi sítě napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Vadilo jim, že pokud bezdrátový internet zdarma v Praze vznikne, bude tím ohroženo jejich postavení na trhu.

Jak Asociace lokálních poskytovatelů internetu říká v tiskovém prohlášení, podporuje pouze výstavbu telekomunikačních sítí financovanou z veřejné podpory v těch regionech, v nichž taková infrastruktura chybí, a to za notifikace Evropské komise o udělení veřejné podpory.

Odsouhlasení projektu se odvíjí od změny koncepce projektu ― pražský magistrát totiž rozhodl, že uživatelé tohoto připojení se zdarma dostanou pouze na portály státní a veřejné správy.

Dell ztrácí pozice ― a propouští

Americká společnost Dell zaměřená na výrobu počítačů plánuje během příštího roku propustit 8 000 zaměstnanců.

O vedoucí příčku v počítačovém průmyslu Dell přišel loni, kdy jej předehnala společnost Hewlett-Packard. Firma se proto rozhodla k razantním změnám a novou strategií, která se od těchto změn bude odvíjet, chce první místo získat nazpět.

Na YouTube videoklipy od EMI

Videoportál YouTube uzavřel dohodu s hudební společností EMI Group o zveřejňování videoklipů autorů patřících pod EMI.

Dohoda přišla po různých soudních sporech mezi hudebními vydavateli a portálem YouTube patřícím společnosti Google, které se týkaly porušování autorských práv. Největší žaloba pravděpodobně přišla ze strany společnosti Viacom, která po Googlu žádala jednu miliardu amerických dolarů.

S portálem YouTube uzavřely dohodu již tři ze čtyř největších hudebních společností (Warner Music Group, Universal Music Group a Sony BMG Ent.). Anglická EMI tak velkou čtyřku uzavře.

Další operátor v Česku: Euphony

Do českých telekomunikačních vod vstoupil další operátor.

Britská společnost Euphony chce zákazníkům nabízet volání z pevných linek a rovněž i internetové připojení přes technologii ADSL, a to asi o 30 procent levněji. Pokud plány operátora vyjdou, na podzim by měl začít nabízet rovněž i volání přes mobilní telefony.

Euphony v České republice vlastní infrastrukturu nebuduje, ale využívá kapacit velkých operátorů. Jejím partnerem u nás je společnost GTS Novera.

Služby této společnosti jsou zprostředkovány přes pevnou předvolbu operátora. To znamená, že uživatel si na ústředně bude muset nastavit směrování hovorů do sítě této britské společnosti. Jak stojí v ceníku, Euphony nabízí volání z pevné linky za 1,25 Kč/minutu ve špičce a 0,70 Kč/minutu mimo ni.

Windows Vista na českém trhu nijak neoslňují

Jak vyplývá z dubnové statistiky Navrcholu.cz, Windows Vista v našich končinách ustláno na růžích ještě nemají. Nejrozšířenějším operačním systémem stále zůstává Windows XP, kterým je osazeno 87 procent počítačů.

Operačním systémům společnosti Microsoft na desktopech dohromady patří 98% podíl. Windows 2000 i Windows 98 dokonce velkou měrou překonaly zastoupení Windows Vista. Win 2000 je nainstalován na 5,64 procentech počítačů, Win 98 na 3,2 procentech, zatímco Windows Vista jen na 0,85 procentech strojů. Unixovým operačním systémům (mezi které patří i Linux) patří 1 procento a Applu 0,7 procenta. Kompletní přehled je uveden níže.

Ačkoliv se Windows Vista celosvětově prodává velice dobře a dokonce údajně jejich prodej předčil očekávání, v Česku jej moc uživatelů za zaběhnuté Windows XP nevyměňuje. Důvodů je několik, ale svou velkou roli sehrávají vyšší hardwarové nároky pro plynulý běh Vist. Hlavní cestou, jakou se Windows Vista dostávají k českým uživatelům, tkví v koupi nových výkonnějších strojů, na kterých nejnovější operační systém Microsoftu bývá už předinstalován.

Operační systém

Podíl

Microsoft Windows

98,01%

MS Windows XP

86,99%

MS Windows 2000

5,64%

MS Windows 98

3,24%

MS Windows Vista

0,85%

MS Windows Server 2003

0,64%

MS Windows Me

0,53%

MS Windows NT 4.0

0,08%

MS Windows 95

0,05%

UNIX a odvozené

1,04%

Apple Mac

0,71%

Neurčené či neurčitelné OS

0,23%

Mobilní zařízení

0,01%

 

Google čelí podezření z porušování ochrany osobních údajů

Pracovní skupina pro ochranu dat v rámci Evropské unie podezřívá Google z porušování zákona o ochraně osobních údajů. Problém je prý v tom, že Google až dva roky skladuje záznamy z vyhledávání na internetu.

Skupina EU se proto rozhodla společnosti Google zaslat dopis, ve kterém ji na problém upozorňují. Google přitom dříve vyhledávaná klíčová slova uchovával ještě déle (vlastně neomezeně), ale rozhodl se dobu zkrátit na jeden a půl až dva roky. Přesto se tato doba Evropské unii zdá příliš dlouhá.

Spamerovi hrozí až 65 let vězení

Jeden z nejaktivnějších spamerů, sedmadvacetiletý Američan Robert Soloway, čelí obvinění z praní špinavých peněz, krádeže identity a podvodů. Vyšetřován je již od roku 2003. Pokud jej velká porota v Seattlu shledá vinným, hrozí mu 65 let vězení a pokuta ve výši čtvrt milionu dolarů. Kromě toho žalobce usiluje i o odebrání bezmála 800 000 dolarů, které tento hříšník svou nelegální činností získal.

Kopírovat HD DVD a Blu-ray disků bude možná povolené

Digitální ochraně pomalu odzvoňuje. Kromě hudebních souborů z Amazonu či iTunes mají od ochrany být oproštěny i HD DVD a Blue-ray disky. Díky novým jednáním bude snad možné si pro vlastní potřebu vytvořit legální zálohy.

Uživateli má být umožněno vytvořit si kopie dvě ― jednu jako ochranu před poškozením originálu a druhou kopii pro svůj domácí multimediální server. O to se v současnosti snaží Michael Ayer, mluvčí skupiny Advanced Access Content System Licensing Authority, která je podepsána pod kódování m AACS. Vše nasvědčuje tomu, že digitální ochrany, které obtěžují poctivé uživatele, kteří si za mp3, CD, DVD a Blue-ray disky zaplatili, ze světa pomalu zmizí. Ti, kdo o to usilují, přesvědčují filmové společnosti, že odstranění ochran naopak zvýší prodej nosičů.

4. 6. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.