Úvod > Články > Kde jsi, CzERTE?

Kde jsi, CzERTE?

V letech 1994 – 1997 byl český internet v plenkách. Stránky se hackovaly jako na běžícím pásu, však česká armáda by mohla povídat. Ale každá hacknutá stránka byla aspoň vtipná. Jak by se dnes tihle hackeři hodili!

Možná nepoužívám správnou odbornou terminologii – ale obecně pochopitelnější. Nevím, jestli hacker je to správné slovo pro chlápka či chlápky, kteří se doma bavili tím, že proniknou do něčího systému s nízkou úrovní zabezpečení a změní mu stránky. Však se tehdy pokoušeli i o web České televize, který právě vznikl (viď, Jirko? ;-)), ale měli smůlu – dostali se jen do předsálí.

Tehdy existovala spousta zajímavých internetových stránek. Např. Neviditelný pes nebyl politickým magazínem, ale spíše kulturním a visel na adrese pes.eunet.cz. FFFilm vycházel jako fanouškovský blog, k čemuž se František Fuka nyní opět vrátil. Tenkrát ještě dokonce ještě mnozí sháněli počítačové hry na Sinclair ZX Spectrum. A našli jste sice jen pár stránek o filmech, ale zato jednoduchých, prostých, bez množství reklam a s maximem textu (třeba Capitol). Šmankote, kde je uzdroje.cz a Pinknet?

V těch dřevních dobách existovalo hafo stránek s MP3 zdarma, včetně nových alb. A kupodivu minimum spamů a virů, jež se daly pěkně rychle odhalit a zničit. Nároky her na paměť počítače a procesor byly mizivé – pravda, grafika nepatřila k těm současným realistickým až filmovým dokonalostem, ale nějak jsem měl třeba Indiana Jones and Fate of Atlantis v jeho grafické podobě raději, než cokoliv pozdějšího. I první Lara Croft se hrála radost sama.

Ale nejvíc asi všechny bavilo, když někde CzERT nebo jiní tehdy slavní hackeři (abychom nezapomněli na nástupce, Binary Division) nabourali nějakou stránku (říká vám dnes něco MaMedia?). Na serveru www.tlp.cz (kde tomu je konec?) s nimi tehdy dokonce zveřejnili rozhovor, protože CzERT byla skupina nejprve čtyř a posléze více, řekněme identit. (Mimochodem, zkratka CzERT má znamenat Czech Emergency Response Team a jejich prezentace se dala najít na http://www.hysteria.sk). Za pokus zničit databázi na tehdejším nezávislém serveru www.mobil.cz si však vysloužili spíše negativní ohlasy. Ale jejich změna stránek ministerstva životního prostředí nebo Armády České republiky spíše potěšily všechny, kterým různé podobné instituce leží v žaludku. A aby to nebylo líto třeba Ivo Lukačovičovi, hacknuli i Seznam.cz, a posléze stránky Union banky (kde téhle je konec? :-)) ...

Tak si někdy říkám – a nemíním rozebírat, nakolik je hackování špatné a zlé –, že v tom českém internetu současnosti podobný neškodný humor chybí. Všude samá reklama, až to člověk v Opeře musí filtrovat, naprosto nepřehledné stránky zpravodajských webů (po iDnes už i Živě) a stránky bankovních domů či ministerstev působí tak nabubřele, že by nějakou ťafku určitě zasloužili.

Ale možná právě proto CzERT ani Binary Division nehackují – malý český rybník je pryč. Je to moře většinou naprosto zbytečných informací. A stránek, jež by si zasloužily pozornost hackera ke zvelebení neúměrně mnoho.

Holt internet sice nejspíš není o moc bezpečnější – ale zato o hodně nudnější.

9. 6. 2007

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...