Úvod > Články > Hudební soubory z iTunes obsahují informace o zákazníkovi

Hudební soubory z iTunes obsahují informace o zákazníkovi

A dále v novinkách minulého týdne: Hudební soubory z iTunes obsahují informace o zákazníkovi, Playstation 3 má problémy, AVG selhalo a další.

Vodafone bude nabízet internet přes ADSL

Mobilní operátor Vodafone chce nabízet svým zákazníkům vysokorychlostní připojení k internetu přes technologii ADSL. Neplánuje však zavádět vlastní pevné linky, ale využije spolupráce se společností Radiokomunikace.

Obě firmy v květnu společnosti uzavřely rámcovou dohodu, na jejímž základě začne Vodafone využívat velkoobchodní nabídku Radiokomunikací. Informaci pro ČTK potvrdili zástupci obou společností.

Stejné plány má však i konkurenční T-Mobile, který již nějakou dobu vede jednání s několika poskytovali, jež jsou s to vysokorychlostní připojení přes pevné linky nabídnout. Podle Vodafonu půjde o nabídku určenou zejména firemním zákazníkům.

"Smlouva s Vodafonem jako nejdynamičtějším českým mobilním operátorem je pro nás důležitá jak z hlediska prodejů, tak i jako uznání vyspělosti našich technologií a kvality vlastní sítě ČRa," řekla pro ČTK generální ředitelka Radiokomunikací Jane Hannah.

V současné době tento mobilní operátor nabízí internetové připojení přes technologii GPRS a její rychlejší variantu EDGE.

Hudební soubory z iTunes obsahují informace o zákazníkovi

Společnost Apple čelí malému problému. Poté, co udělala vstřícný krok k zákazníkům a nabídla skladby od hudební společnosti EMI bez digitální ochrany (DRM), objevily se zprávy o tom, že s onou volností to není až tak žhavé. Některé analýzy totiž ukázaly, že stažené písně obsahují v sobě zakódované informace o zákazníkovi, který si je stáhne. První analýzy odhalily přítomnost identifikačního čísla uživatele, se kterým na webu iTunes skladby nakupuje, a také kontaktní e-mailovou adresu. Podle dostupných zpráv se v souborech nalezly i další zašifrované údaje, které obsahují i další dosud nezjištěné informace.

Apple sice zatím neřekl, proč tyto informace jsou v hudebních skladbách obsaženy, ale jedno jasné vysvětlení se přece jen nabízí. Třebaže zrušením DRM ochrany, která zabraňovala kopírování skladeb z počítače na počítač nebo do přehrávače, zákazník získal svobodu, jak s písněmi nakládat, tak zakomponováním jeho osobních údajů do hudebních souborů získává Apple a EMI možnost vypátrat ty, kdo nakoupené skladby umisťují na web a do výměnných p2p sítí. Možnost, že by někdo něčí skladby, třeba útokem na počítač, získal neoprávněně a poté je nasdílel ostatním, je prakticky nulová. Jde tedy o způsob, jak vypátrat hudební piráty.

PlayStation 3 má problémy, Sony propouští

Společnost Sony je nespokojena s prací divize pro herní konzoli PlayStation. Reaguje rázně ― bude propouštět jak v Evropě, tak i USA.

Divize Sony pro PlayStation zaznamenala ztrátu asi dvou miliard dolarů (přes 40 miliard korun). Důvod je ten, že herní konzole od Microsoftu Xbox a Wii od Nintenda drtí PS3, který se tak dobře neprodává. Například v Japonsku se Wii prodává pětkrát lépe než PS3. Své sehrála i cena PS3, která činí asi 600 dolarů, což je pro spousty hráčů příliš moc. Nehledě na skutečnost, že její vydání přišlo ve chvíli, kdy nebyl ukončen vývoj přitažlivých her. Ty k tomu chybějí i dnes.

Herní konzole PlayStation 3 se do prodeje v USA a Japonsku dostala již na podzim loňského roku, do Evropy přišla až letos v březnu.

iDnes.cz spustil čtenářské blogy

Internetový deník iDnes.cz spustil vlastní blogovou službu. Přispívat může úplně každý. Krom toho je součástí blogu i VIP oddělení, v němž se člověk může potkat se známými osobnostmi. VIP blog však není určen jen pro VIP osobnosti známé z veřejného života, nýbrž pro všechny, kdo budou přispívat odpovědně.

iDnes slibuje, že nejlepší příspěvky budou publikovány v deníku MF DNES a zajímavé příspěvky se mohou objevit i na www.idnes.cz. V obou případech budou autoři honorováni.

Ti, kdo váhají se založením blogu, ale chtěli by si vyzkoušet, jaké to je na stránkách iDnes.cz publikovat, mohou svůj zkušební článek poslat na e-mailovou adresu blog@idnes.cz, který bude poté zveřejněn v rubrice První pokus na adrese http://pokus.blog.idnes.cz.

Pro další informace klikněte sem.

Další linuxový distributor podepsal smlouvy s Microsoftem

Společnost Xandros, která je výrobcem stejnojmenné linuxové distribuce, podepsala s Microsoftem smlouvu, která zákazníky Xandros chrání před patentovými spory s Microsoftem.

Linuxová distribuce Xandros poskytuje nejen desktopovou verzi, ale i serverovou. Tato linuxová distribuce je charakteristická svou podobou s Windows XP, která má potenciálním zákazníkům ulehčit přestup z Windows na Linux. Vyznačuje se ale i tím, že je často terčem útoků jiných linuxových uživatelů, protože vyvíjí velké množství komerčních produktů, za které zákazník musí samozřejmě zaplatit.

Hlavní body smlouvy mezi Xandrosem a Microsoftem jsou následující.

1)     Interoperabilita správy systémů,

2)     interoperabilita serverů,

3)     kompatibilita dokumentů (vylepšení podpory ODF a OpenXML),

4)     podpora prodeje,

5)     záruky duševního vlastnictví.

 

Antivirus od Microsoftu se zlepšil. AVG selhalo

Poslední testy ukázaly, že antivirový program od společnosti Microsoft OneCare doznal významného zlepšení. Vývojáři mohou být spokojenější než před krátkou dobou. OneCare se už neobjevuje na poslední příčce ve srovnávacích testech antivirových aplikací.

Jak jsme vás informovali již dříve, Microsoft čelil kritice, že jeho antivirový program je slabý ― podle mnohých testů se jeho úspěšnost detekce škodlivých vzorků pohybovala kolem 80 až 85 procent. Velký srovnávací test v březnu provedla rakouská společnost AV Comparatives. Z půl milionu virových vzorků OneCare odhalil právě jen 82,4 procent. V žebříčku testovaných antivirových programů si tím zasloužil tak poslední, sedmnáctou příčku. Současný test ale ukázal, že vývojáři z Microsoftu na OneCare zapracovali. Zlepšení se odrazilo v novém srovnávacím testu stejné společnosti, kdy OneCare poskočil na 14. místo. Antivir od Microsoftu se tak konečně dočkal certifikátu, byť jen s nálepkou "Standard".

Dva antivirové produkty však testem neprošly a certifikáty nedostaly. Našince bude jistě zajímat, že krom značky Fortinet šlo i o AVG. Na první příčce se umístil antivir NOD32, který dostal certifikát "Advanced+", český Avast dostal certifikát „Advanced“.

Kompletní přehled výsledků lze nalézt zde.

11. 6. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...