Úvod > Články > Telefónica O2 navýší datové limity FUP u ADSL

Telefónica O2 navýší datové limity FUP u ADSL

A další novinky z minulých dní: Webový prohlížeč z Macu Safari pro Windows ― Další linuxový distributor podepisuje smlouvu s Microsoftem ― Microsoft vydal záplaty pro červen a více...

Webový prohlížeč z Macu pro Windows                  

Webový prohlížeč z operačního systému Mac OS míří do Windows.

V říjnu tohoto roku má být totiž vydáno Safari 3, které však vyjde v edici jak pro Windows Vista, tak i XP. Jak se můžete dočíst na stránkách Apple, Safari je údajně 4x rychlejší v načítání stránek než Internet Explorer od Microsoftu a 2x rychlejší než Firefox. To prý bude platit i pro windowsovskou verzi.

Jak to zatím ale vypadá v reálu? Zkušební beta verze už dokonce vyšla. Okamžitě se objevil bezpočet negativních ohlasů. Na co lidé upozorňují nejvíce? Zaprvé, Safari 3 nefunguje na všech neanglických verzích Windows XP a Vista. Těžko říct, zda tohle Apple věděl, nicméně málokomu se Safari 3 podařilo na cizojazyčných Windows systémech spustit. Jakýmsi hackem jednoho souboru lze prý problém s neanglickými verzemi do určité míry vyřešit, ale přesto uživatel vyhráno nemá. Zadruhé, Safari padá natolik často, že někteří uživatelé jej označují spíše za verzi alfa než beta. Zatřetí, i když s tímto prohlížečem vydržíte chvíli pracovat, stejně jej skoro hned zavřete sami.  Safari si totiž nerozumí skoro se žádnou stránkou (jinak naprosto skvěle fungující v Internet Exploreru, Opeře či Firefoxu). Začtvrté, Safari je děravé jako řešeto. Během několik málo hodin v něm bylo nalezeno hned šest bezpečnostních chyb. Závažných, které by například útočníkovi umožnily přes javascript na webových stránkách spustit jakýkoliv proces (útočník může oběti jednoduše spustit příkazový řádek). Zapáté, Safari je podle několika testů ve skutečnosti pomalejší než Opera, Internet Explorer i Firefox. Třebaže Apple na svých stránkách uvádí, že jeho prohlížeč je 4x rychlejší než IE, jak je zmíněno výše. Kdo si chce Safari vyzkoušet, adresa ke stažení Safari je zde.

Další linuxový distributor podepisuje smlouvu s Microsoftem

Jak jsme vás informovali minulý týden, společnost Xandros, výrobce stejnojmenné linuxové distribuce, podepsala smlouvy o patentové ochraně s Microsoftem. Teď se stejnému kroky rozhodla další společnost, Linspire. Ta byla dříve známá pod značkou Lindows ― na jméno chtěla nalákat co nejvíce uživatelů Windows a ve své distribuci Linuxu jim připravit i podobné prostředí. Cílem bylo rovněž uživateli přichystat takový operační systém s linuxovým jádrem, na kterém by si mohl spustit i aplikace z Windows. Právě určitá kompatibilita této linuxové distribuce s operačním systémem Microsoftu je jedním z hlavních cílů této společnosti. Microsoftu se však název nelíbil a Lindows se „musel“ přejmenovat. Ovšem když v roce 2002 Microsoft Lindows žaloval, neuspěl ― žaloba byla zamítnuta a Lindows si své jméno mohl ponechat. Nakonec se Microsoft rozhodl k mimosoudní dohodě a nabídnul Lindows 20 milionů amerických dolarů za to, že se tato společnost sama přejmenuje. Lindows nabídku přijal.

Ve smlouvě jde o patentovou ochranu softwarových prvků, které zaručí lepší komunikaci mezi Windows a linuxovou distribucí Linspire. To se týká třeba zvukových kodeků od Microsfotu určených pro komunikačního klienta Pidgin nebo i zvukové kodeky z Windows Media. Dále se zavádí ochrana písem od Microsoftu a výchozí vyhledávač Live Search od Microsoftu. Smlouva firmu Linspire a uživatele stejně jako v případě Xandros a jiných chrání před spory ohledně patentů a uživatele ujišťuje, že vše je licencováno společností Microsoft.

Telefónica O2 navýší limity FUP

Jak informují některá internetová média, Telefónica O2 se od července chystá svým zákazníkům navýšit datové limity FUP. O tom se hovoří již poměrně dlouho, ale teď přicházejí nová čísla. Např. na Živě.cz se uvádí následující hodnoty.

 

Služba

Rychlost

Dosavadní FUP

Příchozí FUP

Rychlost po překročení limitu FUP

O2 Internet ADSL 2048

2 048/128 kbit/s

3 GB

10 GB

64/64 kbit/s

O2 Internet ADSL 4096

4 096/256 kbit/s

12 GB

20 GB

128/128 kbit/s

O2 Internet ADSL 6144

6 144/384 kbit/s

20 GB

30 GB

128/128 kbit/s

O2 Internet ADSL 8192

8 192/512 kbit/s

30 GB

40 GB

128/128 kbit/s

 

Uvedená čísla však nejsou oficiální a je tedy pravděpodobné, že skutečné hodnoty budou jiné. Vzhledem k dřívějším zprávám se však dá očekávat, že případné oficiální změny se od uvedených nebudou příliš lišit.

Microsoft vydal záplaty pro červen

Tak jsme se po měsíci opět dočkali záplat a aktualizací pro produkty Microsoftu.

Microsoft ve své pravidelné dávce záplat jich v červnu uvolnil šest, z čehož čtyři jsou kritické.

Kritické opravy jsou určeny pro Internet Explorer, Outlook Express, Windows Mail a samotné Windows.

Pokud nemáte zapnuty automatické aktualizace, navštivte webové stránky Microsoftu a stáhněte si potřebné soubory. Pokud používáte Microsoft Office, navštivte rovněž stránky tohoto produktu a nechejte svůj počítač zkontrolovat. Více zde nebo přímo zde.

Pro ruční stražení instalačních souborů aktualizací klikněte sem.

Ad-Aware 2007 uvolněn                       

Velice populární program pro ochranu počítače před spywarem byl uvolněn ve své finální verzi. Ad-Aware 2007 vychází ve třech verzích Pro, Plus a Free. Poslední je tedy bezplatná, přičemž v ní chybí některé pokročilé funkce (např. fungování v reálném čase nebo plánovač). Vývojáři tohoto populárního lapače spywaru slibují, že nové jádro programu je mnohem výkonnější a pyšní se přesnější prohledávací metodou. Byla přidána i podpora Firefoxu a Opery. Více na stránkách produktu.

18. 6. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...