Úvod > Články > Redakční systémy – rychlá cesta k vlastnímu webu

Redakční systémy – rychlá cesta k vlastnímu webu

Vytváření webových stránek není příliš jednoduchou záležitostí a ne každý uživatel internetu je schopen sám spravovat rozsáhlejší web, publikovat na něm novinky, články, případně blogové zápisy. Podívejme se tedy na řešení tohoto problému pomocí redakčních systémů. V příkladech se zaměříme na bezplatné produkty, které jsou přístupné všem.

Co je to vlastně redakční systém?

Redakční systém je určen pro správu obsahu – jde o software zajišťující správu dokumentů, nejčastěji pak webového obsahu. V dnešní době se tak zpravidla chápou webové aplikace, někdy s případným doplňkovým programovým vybavením u klienta. Mezi jeho základní funkce patří tvorba, modifikace a publikace dokumentů (článků) zpravidla prostřednictvím webového rozhraní, často s využitím jednoduchého on-line WYSIWYG editoru nebo jednoduchého systému formátování textu (není nutná znalost HTML). Dále je určen k řízení přístupu k dokumentům, zejména s ohledem na správu uživatelů a přístupových práv, často s funkcemi workflow či groupware.

Do funkčnosti dále spadá správa diskusí či komentářů, ať už k publikovaným dokumentům nebo obecných, správa souborů, správa obrázků či galerií, kalendářní funkce, statistika přístupů apod. Pomocí redakčního systému lze dělat velmi složité weby, internetové obchody a další aplikace. Pro běžného uživatele ale redakční systém skýtá možnost, kterak snadno publikovat svůj blog, články, fotografie a informace na webu. Nejtěžší částí je zprovoznit redakční systém na hostingu, nastavení a publikace je pak již jen otázkou klikání myší a vyplňování formulářů. Velkou výhodou podobných systémů je možnost rychlé změny vzhledu bez znalosti pokročilých programovacích technik.

Technologické pozadí

Co se technologie týká, využívají běžně dostupné redakční systémy obvykle skriptovací jazyk PHP společně s databází MySQL. Tato kombinace je poměrně obvyklá, neboť tyto dvě technologie podporuje drtivá většina provozovatelů webového hostingu. Skripty PHP jsou doplněny o JavaScript a další běžné součásti webu. Kromě toho existují i jiné redakční systémy, které se bez databáze obejdou, nejsou ale toliko oblíbené – práce s databází je mnohem efektnější. Pokud chcete redakční systém nainstalovat, musíte mít ověřeno, že váš hosting podporuje požadované technologie. O instalaci redakčního systému si řekneme více v dalším, navazujícím článku.

Bezplatné redakční systémy

Pro základní seznámení s redakčními systémy si uveďme několik bezplatných produktů, které jsou mezi uživateli internetu velmi oblíbené. Komerční redakční systémy jsou obsáhlejší, ale jejich cena není pro většinu domácích uživatelů dosažitelná.

Joomla! – Patrně jeden z nejperspektivnějších redakčních systémů současnosti. Je zcela zdarma, je k dispozici v češtině a nabízí obrovské možnosti modifikace vzhledu a obsahu. Administrátorské rozhraní je vzorem pro jiné, často i placené redakční systémy.

NORS – Propracovaný redakční systém z dílny českých autorů, který je nabízen k volnému použití pod licencí GNU GPL. S jeho pomocí můžete během okamžiku založit nové pohledné webové stránky, které budou návštěvníkům poskytovat vždy aktuální informace díky jednoduché správě stránek. Nebo můžete založit blog (weblog) a glosovat aktuální dění, či jen psát, co vás zrovna napadne. Celkově ale působí NORS chudším dojmem než Joomla – je ale rychlejší i na horším hostingu.

WordPress – Jde o open source redakční systém zaměřený na estetiku, webové standardy a použitelnost. Jednoduše řečeno se jedná o volně šiřitelnou, modifikovatelnou a hlavně velmi pokročilou internetovou aplikaci, tedy sadu souborů.

Závěrem

Redakční systémy mají své kouzlo v jednoduchosti. V příštím článku, který vyjde co nevidět, se dozvíte, jak nainstalovat a zprovoznit systém Joomla! na webovém hostingu. Zmíníme se také o vhodném hostingu pro tento redakční systém.

20. 6. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...