Úvod > Články > Trest za sdílení hudby: 15 000 Kč na jednu skladbu

Trest za sdílení hudby: 15 000 Kč na jednu skladbu

A další novinky uplynulých dní: Americký Pentagon se stal cílem útoků hackerů ― Trochu více o Windows XP Service Pack 3 ― Blog od Googlu umí konečně česky ― Microsoft upraví Windows Vista na popud Googlu a více...

Trest za sdílení hudby: 15 000 Kč na jednu skladbu

Muž, který přes internet sdílel hudební soubory ve formátu mp3, byl soudem odsouzen k pokutě, jejíž výše kdekoho překvapí ― částka na jednu skladbu činí docela neuvěřitelných 15 000 korun českých.

Sdílení hudebních souborů v rámci výměnné p2p DirectConnect sítě přišla pětačtyřicetiletého muže ze Švédska poměrně draho. Soudem byl odsouzen k zaplacení pokuty 20 000 švédských korun (zhruba 60 000 Kč), což při počtu 4 hudebních souborů, které sdílel, dělá 15 000 Kč na jeden mp3 soubor. Švédská pobočka Mezinárodní federace fonografického (IFPI) průmyslu si mne ruce a tento rozsudek dává za varování všem, kteří porušují autorská práva.

„Je to vítězství autorského práva a přirozeně jsme s rozsudkem spokojeni. Autorské právo je základem celého hudebního průmyslu. Má-li průmysl vzkvétat, je nezbytné, aby autorský zákon byl jasný a efektivní“, říká Ludvig Werner, šéf švédské IFPI.

Právě počet sdílených souborů a výše pokuty překvapila nemálo lidí. Už jen skutečnost, že IFPI dokáže stíhat člověka s nasdílenými čtyřmi hudebními soubory, leckomu může připadat zarážející. Kdyby ke stejnému, poměrnému trestu odsoudila člověka, který sdílí třeba 100 GB hudby (za předpokladu, že průměrné album s 11 písněmi má 70 MB), dotyčný by musel dostat pokutu zhruba 236 milionů českých korun.

Microsoft vyšel Googlu vstříc

Společnost Microsoft vyšla vstříc Googlu a umožní, aby vyhledávací programy jiných společností (jako je Google Desktop) byly ve Windows Vista plně podporovány a nebyl příliš upřednostňován integrovaný vyhledávací systém Instant Search.

Google si stěžoval, že Microsoft zneužívá svého monopolního postavení na trhu tím, že Windows Vista záměrně zpomalují běh vyhledávacího softwaru ostatních společností a uživateli neumožňují snadné vypnutí výchozí integrované aplikace od Microsoftu. Ministerstvo spravedlnosti USA se ve sporu nejdříve postavilo za Microsoft (který o stížnosti ze strany Googlu ani nevěděl). Ministerstvo poukazovalo na konflikt této stížnosti s šest let starými pravidly antimonopolních řízení proti Microsoftu, a prokurátorům nařídilo, aby stížnost Googlu zamítli.

Microsoft se později nařčení Googlu bránil a zdůrazňoval, že vypnutí Instant Search ve Windows Vista nijak složité není a nic nebrání nainstalování konkurenčního softwaru. Své argumenty rovněž opíral o výsledky nezávislé technické komise, která Windows Vista dlouhodobě zkoumala právě z toho hlediska, zda operační systém Microsoftu by nemohl způsobit problémy produktům jiných výrobců.

Nakonec se tedy situace otočila o 180 stupňů a Microsoft slíbil, že připravovaný první servisní balíček pro Windows Vista pozmění operační systém tak, aby integrace konkurenčních vyhledávačů byla efektivnější. Půjde zejména o to, že uživatel si bude moci zvolit, jakou výchozí vyhledávací aplikaci chce používat. Stejně tak Microsoft slíbil, že poskytne výrobcům těchto programů potřebnou dokumentaci, aby své produkty na prostředí Windows Vista patřičně připravili a maximalizovali jejich výkon.

Americký Pentagon se stal cílem útoků hackerů

Podle informací nejen amerických médií se hackeři úspěšně nabourali do Pentagonu. Kvůli útoku zůstalo více než jeden a půl tisíce zaměstnanců bez přístupu k e-mailovým schránkám.

Podle mluvčího Pentagonu se však útočníkům nepodařilo získat žádné tajné vojenské informace. Nabourán byl obyčejný systém určený pro administrativní pracovníky. Kolem celého případu je samozřejmě informační mlha. Podle všeho ale za odstavením serveru nestojí práce hackerů, nýbrž jen preventivní opatření ze strany Pentagonu. Dostupné zprávy hovoří o tom, že útočníci nechtěli získat žádné tajné materiály, ale zaměřili se pouze na samotný akt proniknutí. Chtěli asi jen dokázat, že není nemožné se do takto důležité instituce nabourat. Nevylučuje se však ta možnost, že za útoky stojí i cizí vládní nebo ideologické skupiny.

Podle prohlášení zástupců Pentagon takové útoky nejsou ničím výjimečným. Snahy o proniknutí do jeho sítě jsou na dennodenním pořádku. Jen výjimečně jsou ale úspěšné. Před nedávnem se ukázalo, že útočníkům se podařilo nabourat se i do systému amerického ministerstva vnitřní obrany.

Trochu více o Windows XP Service Pack 3

Společnost Microsoft poodhalila roušku tajemství kolem chystaného třetího opravného balíčku pro systém Windows XP. Na co se můžeme těšit?

Jak jsme vás informovali na konci května, SP3 pro Windows XP letos nevyjde ― pokud vše půjde podle plánu, tak by se na světě mohl ukázat do půlky příštího roku. Na povrch vypluly i další informace: třetí servisní balíček nebude jen „opravným“ (nebude to prostě jen komplet oprav), nýbrž bude obsahovat i některá vylepšení systémových aplikací. Například půjde o implementaci nového Windows Live Messengeru (verze 8.5, která je nyní v beta verzi), změn dozná i Internet Explorer a Windows Media Player. Microsoft prý podrobnosti zveřejní ještě letos v srpnu.

Nehledě na integraci vylepšení jednotlivých systémových aplikací bude pro mnohé lidi XP SP3 velkým vysvobozením a úlevou. Kdo nahrává čerstvou instalaci XP na počítač s nepříliš rychlým připojením k internetu, asi ví své. Konečně bude k dispozici kompletní balík všech aktualizací vydaných od SP2, tj. od roku 2004.

Blog od Googlu česky

Známý blogovací portál Blogger je už kompletně v češtině. Pokud jste chtěli blogovací systém dříve používat, ale odradilo vás anglicky psané rozhraní, nyní se již můžete zaregistrovat a blog v češtině spravovat. Více přímo na stránkách Bloggeru.

Apple vydal už použitelnější Safari

Společnost Apple vydala již třetí verzi webového prohlížeče Safari pro Windows. Verze 3.0.2 řeší známé bezpečnostní problémy a je už i použitelnější.

Apple tak reagoval vcelku rychle na velké množství problémů, se kterými se jeho webový prohlížeč potýkal. Hlavně je opravena stabilita (Safari už jde spustit na lokalizovaných operačních systémech XP a Vista), práce se záložkami a opraveny by již měly být i všechny zdokumentované bezpečnostní díry.

Pokud chcete Safari pro Windows vyzkoušet, stáhněte si jej ze stránek Applu. Více zde.

25. 6. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.