Úvod > Články > Joomla – efektní cesta k webu

Joomla – efektní cesta k webu

Redakční systémy poskytují výborné zázemí pro tvorbu vlastního blogu, novin nebo běžných webových stránek, které vypadají dobře a snadno se editují. V dnešním článku se seznámíme s redakčním systémem Joomla, s jeho složením, instalací a užíváním.

minulém článku jsme se zmínili o několika málo redakčních systémech. Nešlo o přehled jako takový, ale o úvod do konkrétnějších zákoutí práce s těmito publikačními nástroji webového obsahu. Redakční systém Joomla jsme vybrali proto, že jeho administrace je velmi snadná a pochopí ji i uživatelé, kteří tvorbě webů nerozumí vůbec. Dalším důvodem bylo šíření pod licencí GNU GPL, která umožňuje Joomlu bezplatně využívat. Projekt Joomla má bohatou historii, vychází z redakčního systému Mambo a jde o modulární systém, kde základ tvoří PHP aplikace provázána s databází MySQL a zbytek pak rozšířitelné moduly, které do Joomly snadno nainstalujete přes administrační rozhraní.

Základní moduly Joomly

Jak jsme již uvedli, základ a jádro tvoří PHP aplikace, která spolupracuje s databází MySQL. Jaké moduly najdete v základním sestavení, tedy v instalačním balíčku? Není jich málo, pojďme se tedy podívat na ty nejdůležitější.

AkoComment – Umožňuje vkládat pod články a obsah webu komentáře, včetně ověřovacího kódu, smajlíků a dalších běžných součástí, které jsou k vidění na velkých portálech.

Ankety – Anketu vytvoříte během několika chvil.

Joomlaboard forum – Velmi propracované diskusní fórum včetně vláken a možnosti moderování a správy jednotlivých částí.

RSGallery2 – Velmi propracovaná tvorba webových fotogalerií s náhledy, náhodnými obrázky, slideshow, komentářů pod obrázkem, EXIF informacemi, popisy apod.

Syndikování – Jde o způsob, kterak vytvořit z vašeho webu XML formát vhodný pro RSS čtečky.

Dále v základu systém obsahuje další moduly pro hromadnou poštu, kontakty, reklamní bannery a na domovských stránkách projektu jsou desítky dalších malých či větších modulů pro vaši Joomlu. Totéž platí o vzhledu, ten lze přizpůsobit, vybrat ze standardních nebo stáhnout speciální z webových stránek tvůrců Joomly.

Co pro provoz Joomly potřebuji

Jak již zaznělo v úvodu článku, je nutné, aby váš hosting podporoval skriptovací jazyk PHP, nejlépe ve verzích 4 a 5 a umožňoval vytvoření alespoň jedné databáze MySQL. Bezplatný hosting se pro Joomlu hledá těžko. Důvodem je to, že Joomla potřebuje výkonný server, ideálně profesionální hosting se vším všudy. Testovat zdarma můžete třeba na www.ic.cz, ale ten, kdo to zde zkusil, dá zapravdu, že je zde Joomla střídavě rychlá a zase pomalá. Přes den často nepoužitelně pomalá. Ideální je placený hosting, co do prostoru, tak si vystačíte pro začátek se 100 MB, lépe ale více. Hosting by měl mít FTP přístup a snadné nastavení databáze MySQL.

Kde Joomlu sehnat a jak ji nainstalovat

Základem je stažení instalace Joomly. Můžete tak učinit na oficiálních stránkách projektu, ale vřele doporučujeme navštívit Joomlaportál, kde je k dispozici lokalizovaná verze a mnoho doprovodných textů a návodů. Na tomto portále klikněte na položku Ke stažení, dále na Joomla 1.0.x a na Joomla 1.0.x – lokalizace. Zde stáhněte soubor JoomlaMCZ RC2. Po stažení do PC rozbalte ZIP soubor do adresáře na disku a jeho obsah následně nahrajte ve stejné struktuře na FTP webového prostoru. Pak načtěte webové stránky a postupujte dle pokynů instalace. Velice důležité je, abyste splňovali přístupy a práva k souborům, které Joomla musí editovat. Pro změnu práv použijte kupříkladu FTP klienta, například velmi účinný je Total Commander.  Během instalace budete muset zadat přístup do vaší DB (zjistíte v administraci hostingu nebo od poskytovatele prostoru) a jméno vašeho nového webu. Po dokončení instalace musíte ještě smazat instalační adresář z FTP. Podrobný návod instalace byl popsán třeba v tomto PDF souboru.

První kroky s Joomlou

Jakmile Joomlu spustíte poprvé, je vhodné začít přenastavovat vzhled a obsah k obrazu svému. To se provádí v administraci. Administrace je dostupná buď z hlavní nabídky nebo pomocí zadání adresy www.vasedomena.cz/administrator. Jméno a heslo pro vstup do administrace jste si stanovili při instalaci. Administrace je velmi komplexní, základem je editace článků, které lze řadit do sekcí, stanovit zda budou na hlavní straně nebo třeba, kdy daný článek vyjde a kdy bude skryt. Editace textů je podobná MS Word, jednoduché vkládání tabulek, obrázků, změna písma apod. Veškeré komponenty Joomly jsou dostupné v horní nabídce v sekci Komponenty. Grafické složení stránky lze měnit v nabídce Moduly. Nabídka Menu zase dovoluje definovat, jak budou vypadat nabídky. Pokud chcete měnit kompletní vzhled celého webu, pak navštivte menu Nastavení stránek, Správce šablon.

Resumé

Práce s Joomlou je velmi intuitivní. Jistě existují lepší redakční systémy, ale řada z nich je placena a nemá tak dobré administrační rozhraní v českém jazyce. Nutno dodat, že IE7 zobrazuje v administraci občasně špatnou znakovou sadu a české znaky pak změní v pseudoznaky. Ve FireFoxu ale tento problém nenastává.

26. 6. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...