Úvod > Články > Poskytovatelé internetu zvyšují datové limity, někteří je ruší

Poskytovatelé internetu zvyšují datové limity, někteří je ruší

Další novinky uplynulých dní: Server Microsoftu napadl hacker ― Email s falešnou záplatou od MS vede na trojského koně ― Německo chce zakázat anonymitu na internetu a další...

Poskytovatelé internetu zvyšují datové limity, někteří je ruší

Jak to tak vypadá, léto se stává obdobím navyšování datových limitů. Vezmeme to popořadě.

Jak jsme vás informovali v článku Telefónica O2 navýší datové limity FUP u ADSL, česká Telefónica O2 od července zvedá datové limity až na trojnásobek ― touto největší měrou se navyšuje datový limit u služby O2 Internet ADSL 2048 (ze 3 na 10 GB). Ostatní navýšení se pohybují od 8 do 10 GB na jednotlivou službu.

GTS Novera se rozhodla limit do konce září neuplatňovat vůbec. Od prvního července zákazníkům GTS začínají totiž datové prázdniny. Zákazníci vysokorychlostního internetu NOVERA DSL tak budou moci využít neomezeného internetu, FUP se vůbec nebude uplatňovat.

„Jsme přesvědčeni, že zákazníci by neměli být v přístupu k internetu jakkoli omezováni. Proto jim nyní nabízíme absolutní novinku - datové prázdniny, během kterých získají automaticky namísto dosavadního připojení s datovým limitem připojení nelimitované. Samozřejmě bez navýšení ceny,“ říká Tomáš Budník, ředitel komerční divize společnosti GTS Novera. „Rozvoj neomezeného připojení je naší prioritou. U služby Novera duo expres, která kombinuje hlasové služby a připojení k internetu, jsme proto datové limity již na počátku června zcela zrušili.“ O zrušení FUP u služby duo expres jsme psali v článku GTS Novera zrušila datové limity FUP.

Volný.cz rovněž navyšuje FUP až 3x. Navýšení se týká všech rychlostních tarifů. V případě VOLNÝ Internet 2 Mbit/s limit povyroste z dosavadních 4 GB na 12 GB, u tarifu 4 Mbit/s dojde ke zvýšení z 15 GB na 24 GB a v případě tarifu 8 Mbit/s bude datový limit 48 GB oproti dosavadním 35 GB.

Stávající zákazníci, kteří nevyužívají připojení na platformě LLU VOLNÝ, si mohou o zvýšení limitů požádat přes portál určený k nastavení služby – http://podpora.volny.cz.

UPC taky něco plánuje. "Chystáme zásadní řešení, které bude přínosem pro zákazníky," řekl pro ČTK bez dalších podrobností mluvčí UPC František Malina. Zde opravdu žádné bližší informace ještě nemáme. Jakmile budou k dispozici, přineseme je.

E-mail s falešnou záplatou od MS vede na trojského koně

V posledních dnech se po emailových schránkách začala šířit falešná zpráva tvářící se jakoby od Microsoftu, která se vydává za Microsoft Security Bulletin MS02-0065 Critical Update.

Samozřejmě že nejde o e-mail z Microsoftu, třebaže odesílatel je uváděn jak update@microsoft.com. Zpráva nabádá ke stažení kritické záplaty, která měla vyjít 18. června. Po otevření stránek, na něž vede v e-mailu odkaz, se do počítače oběti dostane, či bude snažit dostat, nebezpečný kód, který může útočníkovi dovolit převzít kontrolu nad počítačem.

Vtipně pak vypadá obsah e-mailové zprávy, jejíž překlad zní takto: „Zranitelnost se týká počítačů s nainstalovaným Microsoft Outlookem, a pokud se jí podaří zneužít, útočníkovi umožní převzít plnou kontrolu nad napadeným počítačem.“ Dále zpráva uvádí, že kvůli této bezpečnostní díře bylo napadeno přes 100 000 počítačů.

Takže zopakujme ještě jednou, co jsme několikrát říkali a co můžeme všude jinde slyšet: Microsoft nikdy neposílá e-maily se záplatami ani odkazy na ně. U českých uživatelů je sice šance, že se trojanem nakazí, menší, ale i tak se nedá vyloučit, že někdo na anglicky psané e-maily podobného ražení zareaguje.

Internet Explorer 8

Microsoft údajně ke konci roku uvolní testovací verzi nového webového prohlížeče Internet Explorer 8. Píše se o tom například na stránkách KezNews.com s odvoláním na důvěryhodný zdroj přímo z Microsfotu.

O IE 8 se toho ještě příliš neví, ale vyjít by měl tehdy, až bude hotov první servisní balíček pro Windows Vista. Na světě budou dvě verze osmé řady, a to zvlášť pro Windows Vista a Windows XP. Jelikož Microsoft plánuje vydání třetího servisního balíčku pro systém XP, IE 8 by se možná mohl objevit v něm. Podle dostupných zpráv se IE 8 pro Visty a pro XP bude lišit v některých funkcích kvůli technickým odlišnostem Windows Vista a XP.

Zakáže-li Německo anonymitu na internetu, Google tam zruší své služby

Německo v rámci protiteroristických opatření připravuje nový zákon, který počítá s rušením anonymity tamního internetu. Jde například o to, že nebudou povoleny anonymní e-mailové adresy, anonymní proxy servery, webové anonymizéry apod. A co víc, veškerá data putující německým internetem, hovory i SMS zprávy se budou po dobu 6 měsíců skladovat.

Google tento plán považuje za vážný zásah do soukromí uživatele a nechal se slyšet, že v případě, pokud zákon opravdu projde, se z území Německa stáhne. Pravděpodobně půjde o zrušení německé obdoby Gmailu, který se v Německu kvůli sporu s již registrovanou značkou Gmail jmenuje Google Mail.

Česko a Windows Vista: za 3 měsíce 110 000 prodaných licencí

V České republice se za tři měsíce prodalo přes 110 000 licencí nejnovějšího operačního systému od Microsoftu. Podle uveřejněné tiskové zprávy jsou na světě ovladače už pro 96 procent hardwarových zařízení.

Jak zpráva říká, operační systém Windows Vista od uvedení na český trh (1. března 2007) prošel podstatným vývojem, kdy se zdokonalila kompatibilita s často používaným softwarem a grafickými kartami. Nyní je dostupných 1,9 milionu ovladačů, což odpovídá 96 procentům všech používaných zařízení.

„Microsoft si je plně vědom nezbytnosti rychlého řešení otázky bezproblémového fungování a připravenosti Windows Vista. Proto jsou pro uživatele k dispozici nástroje, které pomáhají informovat o kompatibilitě a zároveň zjednodušují přechod na novou verzi systému Windows. K výraznému pokroku dospěli i naši partneři v oblasti kompatibility aplikací. To dokazuje například i skutečnost, že z 50 nejčastěji stahovaných aplikací pro Windows ze serveru stahuj.cz jich 45 funguje s Windows Vista bez jakéhokoliv omezení,“ říká Tomáš Koška, manažer divize Windows Client, Microsoft.

Za zvýšenou kompatibilitou stojí i nová funkce Windows Vist. Zabudovaný kontrolní systém umožňuje o chybějících ovladačích pro daná zařízení informovat přímo společnost Microsoft, která poté problémy řeší přímo s výrobci zařízení.

Teď k číslům celosvětovým. Za tři měsíce na trhu se na světě prodalo celkem 20 milionů licencí, což podle vyjádření Microsoftu je v porovnání se systémem Windows XP více než dvakrát tolik. Ovšem v květnu se prodej zvýšil ještě více, rovněž dvojnásobně. Celkově se tak do konce května prodalo 40 milionů licencí. V rámci České republiky se během třech měsíců prodalo 110 000 licencí, což je dva a půl krát více než prodej za stejné období u systému Windows XP. Přitom se nejvíce daří prémiové edici, která představuje 2/3 Windows Vista dodávaných do domácností.

Server Microsoftu napadl hacker

Hacker, který se podepsal jako „rEmOtEr, úspěšně napadl webový server Microsoftu. Na britských stránkách redmondské společnosti se namísto standardního obsahu objevila externí stránka s několika obrázky. Na jednom z nich je vyobrazené malé dítě mávající saúdskoarabskou vlajkou.

Podle Rogera Halbheera, hlavního bezpečnostního poradce Microsoftu pro Evropu, Střední východ a Afriku, byla díra, jíž útočník využil, už opravena.

Útočník použil velice oblíbenou metodu, jíž se říká SQL injection, při které se databázi podsouvají SQL dotazy (přes obyčejné formuláře na stránkách). Ze zobrazených chybových hlášek pak hacker dokázal odhadnout, jak databáze byla strukturována, a podsunul jí odkaz na externí webovou stránku. V případě slabého zabezpečení ale útočník může databázi napadnout mnohem intenzivněji a spustit v ní SQL příkazy jako DELETE, INSERT nebo DROP TABLES. Databázi tak může smazat, získat z ní důležitá data či obsah webu upravit podle sebe.

2. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.