Úvod > Články > Historie internetových prohlížečů I. : Internet Explorer

Historie internetových prohlížečů I. : Internet Explorer

Tímto článkem zahajujeme krátký seriál o historii internetových prohlížečů. Začneme u toho nejpoužívanějšího, ale také u nejkritizovanějšího – u Microsoft Internet Exploreru. Další díly budou věnovány jeho konkurentům.

Počínaje operačním systémem Windows 95 je Internet Explorer zahrnován do všech verzí Microsoft Windows. Poslední verze, Internet Explorer 7.0, je k dispozici pro Windows XP Service Pack 2, Windows Server 2003 Service Pack 1 a stal se nedílnou součástí nejmodernějšího a nejnovějšího systému Windows Vista. Pro starší operační systémy je k dispozici pouze verze 6.0 a nižší. V minulosti byl Internet Explorer vyvíjen také pro ostatní operační systémy: vznikl tak Internet Explorer pro Mac a vznikal Internet Explorer pro UNIX (pracující přes X Window System na operačních systémech Solaris a HP-UX). Vývoj všech uvedených verzí byl později přerušen. Od verze 7 se mění název prohlížeče na Windows Internet Explorer.

Historie

Internet Explorer vznikl odvozením od komerčního webového prohlížeče Spyglass Mosaic. Ten byl v roce 1995 licencován Microsoftu s podmínkami, že firma obdrží určitá procenta ze zisku. Jméno bylo podobné s NCSA Mosaic, ale jednalo se o relativně neznámý prohlížeč, který z části používal zdrojové kódy právě NCSA Mosaicu. Internet Explorer nebyl až do verze 3 příliš používán. Tato verze však byla první, která byla vyvíjena bez zdrojových kódů od Spyglass. Verze 4 byla první verze, která byla integrována s operačním systémem Microsoft Windows, což se stalo předmětem soudních žalob, které vinily společnost Microsoft ze zneužití dominantního postavení na trhu. Verze 5.0 byla vydána v roce 1999 a byla součástí systému Windows 98 SE a Windows 2000. Tuto verzi následovala verze 5.5, která byla součástí Windows ME. Verze 6 byla vydána jako součást systému Windows XP, ale byla též dostupná jako instalační balíček pro starší systémy až po Windows 98. Aktuální verze je k dispozici pouze pro Windows XP se Service Pack 2 a novější systémy.

Přehled verzí aplikace IE

Verze 1 až 3 – Vycházely ze zakoupeného produktu Spyglass Mosaic, bylo je možno doinstalovat do Microsoft Windows 3.11 a starších. V této době nebyl ještě Windows samostatný operační systém, ale pouze nástavba operačního systému MS DOS.

Verze 4 – Vydání této verze se datuje na konec roku 1998 společně s vydáním operačního systému Windows 98. Tato verze byla ale po necelém roce zaktualizována na novější verzi.

Verze 5 – Tato verze nahradila na počátku roku 1999 verzi 4 a přinášela řadu výrazných změn v ovládání prohlížeče. Verze 5 byla integrována do operačních systémů Windows 98 Second Edition a Windows 2000.

Verze 5.5 – V červenci roku 2000 byla do operačního systému Windows ME zakomponována vylepšená verze předchozího Internet Exploreru.

Verze 6 – V půlce roku 2001 u příležitosti vydání Windows XP byl uvolněn Internet Explorer verze 6. Ta se využívala až do nynější doby a byla často kritizována za malou odolnost vůči hrozbám z internetu.

Jaká kritika se snášela na předchozí verze

Webový prohlížeč Internet Explorer je často kritizován (verze 6.0 či starší) pro svou bezpečnostní politiku, která umožňuje šíření virů, spyware či adware. Chyby v tomto prohlížeči bývají často zneužívány k získávání kontroly nad systémem či získávání citlivých údajů o uživatelích. Tvůrcům prohlížeče se též často vyčítá malá podpora webových standardů a jejich častá chybná implementace. Řada vývojářů tvrdí, že tím společnost Microsoft brzdí rozvoj v oblasti webových technologií. Aktuální verze přináší v této oblasti velmi pokroková zlepšení.

12. 7. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...