Úvod > Články > Historie internetových prohlížečů II. : Rodina produktů Netscape

Historie internetových prohlížečů II. : Rodina produktů Netscape

Další díl seriálu o historii internetových prohlížečů se zaměří na rodinu produktů Netscape. Netscape je obecné jméno pro webové prohlížeče vyvíjené původně společností Netscape Communications Corporation a v současnosti firmou AOL. Webové prohlížeče Netscape hlavně zpočátku utvářely dnešní podobu webu.

Netscape Navigator

Netscape Navigator, známý též jako Netscape, byl proprietární webový prohlížeč, který byl populární v průběhu 90. let. Jednalo se o vlajkový produkt společnosti Netscape Communications Corporation a o dominantní webový prohlížeč na trhu do té doby, než jej společnost Microsoft vytlačila integrací svého prohlížeče Internet Explorer do svého operačního systému Windows. Navigator byl nahrazen balíkem Netscape Communicator. Netscape Navigator byl číslován od verze 0.9 až po konečnou verzi 4.08.

Netscape Communicator

Netscape Communicator byl proprietární balík webových aplikací vyvíjený společností Netscape Communications Corporation. První vydání bylo v červnu 1997 a jednalo se o nástupce webového prohlížeče Netscape Navigator, který byl doplněn o groupwarové funkce. Byl k dispozici v několika edicích jako „Personal“ či „Complete“. Součásti balíku byly programy pro prohlížení webových stránek, e-mailový klient, aplikace pro využití diskusních skupin, adresář kontaktů, editor HTML stránek apod. V roce 1998 vyšla verze 4.5, která přinesla řadu vylepšení. Ve stejný čas Netscape odstartovat projekt Mozilla. Poslední verzí je 4.8, která byla uvolněna v srpnu 2002. Nástupcem je balík Netscape, který byl založen na balíku Mozilla Suite.

Netscape Browser

Netscape Browser je webový prohlížeč pro operační systém Windows vydávaný společností AOL, ale vyvíjený společností Mercurial Communications. Jedná se o pokračovatele řady prohlížečů Netscape. Na rozdíl od Netscape 6 a 7, které byly založeny na balíku Mozilla Suite, je Netscape Browser založen na Firefoxu obdobně jako třeba webový prohlížeč Flock. Jako celá řada produktů od AOL podporuje AOL Instant Messenger. Prohlížeč je též zajímavý svou schopností přepínat se mezi renderovacím jádrem Gecko, které používají prohlížeče postavené na Mozille a jádrem Trident, který používá prohlížeč Internet Explorer.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je svobodný multiplatformní webový prohlížeč vyvíjený společností Mozilla Corporation, která je dceřinou společností nadace Mozilla Foundation, a stovkami dobrovolníků. První „plná“ verze 1.0 byla vydána i v češtině 9. listopadu 2004 za velkého zájmu uživatelů i médií a stala se jedním z nejpoužívanějších programů s otevřeným kódem. Záměrem původního tvůrce, Mozilla Foundation, bylo vytvořit malý, rychlý, jednoduchý a vysoce rozšiřitelný webový prohlížeč vedle stávajícího velkého balíku internetového softwaru Mozilla Suite. Firefox je nyní společně s e-mailovým klientem Mozilla Thunderbird nejdůležitějším projektem Mozilla Corporation.

Historie aplikace

Projekt samostatného webového prohlížeče z balíku Mozilla Suite nastartovali jako experiment Dave Hyatt a Blake Ross. Ti byli frustrováni situací okolo Mozilla Suite a chtěli vytvořit malý, jednoduchý webový prohlížeč, který bude vyvíjet úzká skupina lidí. Jeho první verze (0.1), ještě pod jménem Phoenix, byla vydána 23. září 2002. Do konce roku pak v rychlém sledu následovaly verze 0.2 - 0.5. Poté došlo k nucenému přejmenování z důvodů kolize s ochrannou známkou Phoenix, bios internetovy prohlizec. Bohužel nebylo zvoleno vhodně a nový název, Mozilla Firebird, kolidoval jménem s databázovým serverem Firebird, za což se vývojářům dostalo oprávněné kritiky. Od verze 0.8 je produkt vydáván pod názvem Mozilla Firefox. Přestože produkt ještě nebyl ve finální verzi, používalo jej v té době pro každodenní práci již velké množství uživatelů.

Nadstandardní funkce prohlížeče

Mezi populární vlastnosti Firefoxu patří blokování pop-up (vyskakovacích) oken, tzv. prohlížení v panelech (tabbed browsing) několika stránek ve stejném okně prohlížeče a systém rozšiřování pomocí speciálních modulů, které obsahují doplňující funkce, případně upravují chování prohlížeče. Ačkoliv některé podobné vlastnosti byly dříve obsaženy i v jiných prohlížečích (jako Mozilla Suite a Opera), Firefox je první, který si vydobyl širší uživatelskou oblibu. Záměrem tvůrců Firefoxu je obsazení 10 % trhu s prohlížeči do konce roku 2005 na úkor v současnosti nejrozšířenějšího Microsoft Internet Exploreru. V současnosti podíl Firefoxu v Evropě již přesahuje 20 % (v Německu dokonce rekordních 39 %).

17. 7. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...