Úvod > Články > Válka mezi Microsoftem a open-source?

Válka mezi Microsoftem a open-source?

Není to až tak dlouho, co se roztrhl pytel s články na téma Microsoft kontra zbytek světa. Pomyslnou rozbuškou při tom (podle mnohých) byla dohoda společnosti Novell a Microsoft. Tomuto tématu se již věnovalo i několik článků na našem serveru, je tedy vůbec možné něco k věci dodat?

Podle mého názoru ano. Možná ne tolik po stránce obsahové, ale cenným může být i jiný úhel pohledu.

Mýtická smlouva Microsoft - kdokoliv

O smlouvě mezi Microsoftem a Novellem bylo napsáno už mnoho. A velká část těchto článků obsahovala zcela povrchní (a nepravdivý) vzkaz: Kterákoliv společnost stojící za nějakou linuxovou distribucí uzavře dohodu s Microsoftem, stává se vlastně jeho vazalem na věky věkův. Z toho důvodu vlastně distribuce jako je SuSE (Novell), Xandros (stejnojmenná společnost) a Linspire jako by již neexistovaly a u Fedory (Red Hat) je to jen otázkou času. Dovoluji si tvrdit, že takovéto vývody jsou prací nezodpovědných a neinformovaných autorů.

Vezměme si například společnost Novell se svým SuSE Linuxem. Namísto, aby distribuce pomalu upadala do horoucích pekel, stává se z ní čím dál tím více otevřená distribuce pro všechny členy komunity. Několik příkadů za všechny: 

Již nejsou k dispozici pouze finální verze produktů, ale případní zájemci mohou stahovat a testovat i alfa verze. S tím souvisí i zveřejnění a otevření bugzilly. Otevření depozitářů umožňuje, aby zájemce "adoptoval" některý z balíčků a dále se o něj staral (např. psal dokumentaci, upgradoval na novější verze, dotvářel některé rysy, které by mu umožnily lepší integraci s distribucí...). Software pro správu systému -  YaST, který asi nejvíce odlišuje SuSE od ostatních distribucí není uzavřen, ale vyvíjen pod GPL. Dokonce se v poslední době objevují snahy jej portovat do modly linuxové komunity - distribuce Debian.

Osobně tedy na distribuci SuSE vůbec nevidím nějaké tendence k uzavírání a slučování s Microsoftem - spíše naopak. Jediným efektem, který smlouva  Microsoft-Novell tedy zatím měla, jsou  zajímavé finanční výsledky Novellu. U ostatních společností mohou být dopady velmi podobné.

Patenty na tisíc způsobů

Další (významnou?) částí takovýchto dohod je doložka o patentové ochraně. Microsoft tvrdí, že komunita porušuje jeho patenty, a že Microsoft bude všechny koncové uživatel žalovat. Dalším (mylným) vývodem je takový závěr, že uzavřením smlouvy s Microsoftem tuto skutečnost Novell potvrzuje a ochraňuje tak své zákazníky. To všechno by mohla být pravda, kdyby:

Smlouva nebyla uzavřena na dobu určitou (5 let, pak budou zákazníci Novellu stejně "ohroženi" jako jiní uživatelé Linuxu). Toto tvrzení smlouva jednoznačně obsahovala (zde se dokonce rozcházejí právníci Novellu a Microsoftu) Microsoft zveřejnil seznam patentů a balíčků, ve kterých jsou tyto patenty porušovány.

Podívejme se blíže na poslední bod. Co může znamenat prohlášení, že Microsoft ví, které patenty jsou porušovány kde, ale seznam ani  nezveřejní, a ani se  nebude soudit? Z celé kauzy je nejpravděpodobnější takový závěr, že u soudu by Microsoft neuspěl. Nejen z toho důvodu, že by spotřebitele musel žalovat jednotlivě a patrně až po upozornění, že software který používají porušuje patent, ale také proto, že kdyby to udělal, všechny inkriminované části kódu budou přepsány dříve, než vůbec soud zasedne. 

V případě, že by Microsoft začal uživatele informovat o porušení svých patentů, jistě si komunita poradí: Pravděpodobně by se každý linuxový uživatel dobrovolně přihlásil Microsoftu, že nejspíš porušuje jeho patent, a zažádal by jej, aby mu zaslal seznam patentů a balíků, které práva poruší, dále pak čísla řádků kódu pro jednotlivé verze balíků (aby si svědomitý uživatel mohl porovnat, že jeho již zkompilovaný balík skutečně ve zdrojovém kódu patent porušuje), dále pak fakturu s číslem účtu (a to pro každý z mých třech počítačů, které doma provozuji na Linuxu, zvlášť), navíc ještě potvrzení o platbě za užití patentu pro daňový úřad, a podobně...

Do budoucna

Co může stát na pozadí celé aféry? Mohla by to například být skutečnost, že Microsoft je do budoucna ve velkém tlaku z více stran?

Na straně jedné to může být právě open-source software, který se již (pro většinu případů) stal plnohodnotnou alternativou k hlavním dvěma produktům Microsoftu: MS Office a MS Windows. Na straně druhé to může být také (zatím jen mírně) se snižující relativní důležitost softwaru instalovaného v koncovém zařízení - a to na úkor dalšího fenoménu: nakupování softwaru jako služby (kdy lze s trochou nadsázky říct, že operační systém redukuje na webový prohlížeč - ostatních funkcí - včetně např. nějaké větší diskové kapacity nebude potřeba).

Jak bylo naznačeno v úvodu - možností, jak si vykládat současnou situaci na (bitevním?) poli OSS - Microsoft je mnoho. Zde jsem se pokusil nastínit (určitě ne vseobsažný a bezchybný) alternativní pohled.

11. 7. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.