Úvod > Články > BSA nabízí milion dolarů za udání vašeho šéfa

BSA nabízí milion dolarů za udání vašeho šéfa

Další novinky posledních dní: Výroba iPhone v Kutné Hoře ― 14 studentů obviněno za sdílení filmů ― U:fon zvyšuje pokrytí ― Zkušební verze SP 1 pro Win Vista již za pár dní a více...

iPhone se možná bude vyrábět u nás

Novinka firmy Apple, mobilní telefon iPhone, který ve Spojených státech vyvolal až davovou hysterii, se možná bude vyrábět u nás v Kutné Hoře, informoval deník Mladá fronta Dnes.

Podle zprávy s odvoláním na dobře informované zdroje by se iPhone měl montovat v české pobočce tchajvanské společnosti Foxconn. Ta tuto informaci nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Zástupci firmy Apple, jehož počítače se montují v Pardubicích, nebyli taky o nic sdílnější a spekulaci nechtěli nijak komentovat.

Za sdílení filmů obviněno 14 studentů

Policie obvinila čtrnáct studentů z Ostravska za porušování autorského zákona. Přes internet měli šířit stovky filmů, seriálů, hudbu a nelicencované počítačové programy. Zprávu od ČTK přinesl server Technet.cz.

Podle České protipirátské unie měli obvinění způsobit škodu 4 miliony korun. Teď jim hrozí pokuta 5 milionů korun, zabavení počítačů a vězení až na 2 roky.

Za trestnou činností mají stát dva vysokoškolští studenti z Ostravy, kteří za příspěvky od ostatních lidí nakoupili server a starali se o jeho provoz. Těm, kdo na zařízení přispěli, bylo umožněno ze serveru stahovat nasdílené soubory a přidávat své. Podle dostupných zpráv šlo celkově o 271 filmových děl a stovky epizod televizních seriálů, hudbu a komerční software.

Ostravští kriminalisté dostali informaci o pirátských internetových stránkách v loňském roce. "Museli jsme provést domovní prohlídky, při kterých jsme zajistili množství počítačových harddisků. Nejnáročnější bylo analyzování komunikace mezi pachateli. Jednalo se o tisíce stránek dokumentů," uvedl pro ČTK Radovan Krygel z ostravské kriminální policie. "Na 14 obviněných se nyní postupně podávají žaloby. Jestliže ale dojde k narovnání mezi oběma stranami, lze předpokládat, že by mohlo být trestní stíhání podmíněně zastaveno," dodává.

Více o této problematice a statistikách pirátství v nedávném článku Když policie řádí

Udejte svého zaměstnavatele, inkasujete 1 000 000 dolarů

Takhle lákavě zní nabídka pro zaměstnance, který ví, že ve firmě, kde pracuje, se používá nelegální kopie komerčních programů. Protipirátská organizace BSA si od toho slibuje nejen výhry mnoha bitev ve válce s pirátstvím, ale samozřejmě i tučné zisky.

Cesta k milionu amerických dolarů (přibližně 20 milionů korun) není ale tak jednoduchá. BSA totiž musí od dané firmy, jež používala nelegální kopie programů, při vyrovnání získat více než 15 milionů dolarů. Když se pokuta bude pohybovat kolem jednoho sta tisíc dolarů, udavač dostane jen 5 000 dolarů. Výše částky, kterou lovec odměn dostane, se zkrátka odvíjí od sumy, kterou dostane BSA.

Vypisování odměn ale není ničím novým. I doteď něco podobného fungovalo. Rozdíl byl ten, že maximální výše odměny byla 200 tisíc dolarů. Dohromady si BSA v rámci tohoto programu přišla na 22 milionů dolarů. Od pětinásobného navýšení odměny si BSA slibuje, že vybraná částka od firem bude mnohem víc než „jen“ 22 milionů USD.

BSA zatím do světa vypustila jen jednu konkrétní zprávu o vyplacení odměny informátorům. Šlo o tři zaměstnance, kteří upozornili na to, že v jejich firmě to s licencemi používaných aplikací není slavné. Celkově si vysloužili 15 500 dolarů. Odměna jim musela pěkně zhořknout, protože všichni tři o své zaměstnání přišli.

Odměna od BSA pro informátora není ale jistá ani v tom případě, když BSA nakonec nějaké peníze z firmy vydoluje. Vyplatí se totiž pouze v tom případě, že sám s nelicencovanými aplikacemi nepracoval dobrovolně. Pokud neměl výslovně nakázáno s daným programem pracovat, má smůlu. Odměna se prý taky netýká toho, kdo v pracovní smlouvě má nějakou zmínku o zákazu styku s organizací BSA.

U:fon pokrývá: dostupný již pro třetinu populace

Nejmladší mobilní operátor v Česku rozšiřuje svoje pokrytí. Teď v červenci jeho signál může chytit celá třetina lidí. V srpnu by prý měl být dostupný polovině obyvatel České republiky.

Podle generálního ředitele Luboše Börika stojí za rychlým pokrýváním území hlavně ta skutečnost, že Mobilkom pro své vysílače využívá již existující stožáry. Podle něj už na konci letošního roku budou U:fonovy služby dostupné většině obyvatel Česka.

V srpnu se chystá velká reklamní kampaň, jež má lidem představit všechny produkty a služby. Půjde tedy i o televizní reklamy a bilboardy. 

Beta verze Vista SP1 již za pár dní

Microsoft oznámil, že zkušební verzi prvního opravného balíčku pro operační systém Windows Vista vydá již nyní, v polovině července. Finální verze má přijít po čtyřech měsících testování, v listopadu.

Zprávu o uvolnění beta verze SP1 pro Windows Vista přinesl server Tech Shout. Podle dostupných zpráv první servisní balíček nebude obsahovat jen doposud vydané aktualizace a bezpečnostní záplaty, nýbrž bude obsahovat i různá další vylepšení a změny. Mezi ty mediálně nejznámější patří úprava prostředí pro desktopové vyhledávače jiných výrobců, což si „vydupal“ Google (třebaže tato kauza ještě není zcela uzavřena). Dále se uživatelé mohou těšit na vylepšení startu a vypínání systému, má se zvýšit výkon u kopírování souborů, snížit zatížení procesorů, zlepšit se má podpora pro 64bitové stroje, začleněn bude Windows Installer 4.1, .NET Framework 3.0 SP1 a mnoho dalšího. Ovšem, ač změn bude požehnaně, uživatelé by prý neměli čekat tak převratné změny, jaké byly třeba v druhém servisním balíčku pro Windows XP.

Někoho možná překvapí, že Microsoft chce finální verzi vydat již tak brzy. Čtyři měsíce testování není ve srovnání s testovacím obdobích servisních balíčků příliš dlouhá doba. Každopádně se Microsoft nechal dříve slyšet, že SP 1 pro Windows Vista mají vyjít souběžně s Windows Serverem 2008, jehož uvedení na trh je plánováno právě na letošní listopad.

Záplatujte Windows

Pravidelná měsíční dávka záplat a aktualizací pro systémy Windows a jiné produkty Microsoftu přinesla v polovině července šest bezpečnostních oprav, z čehož tři jsou kritické.

Uživatelů operačního systémem Windows XP se aktualizace tento měsíc moc netýkají. Žádná z nich nebyla určena základnímu nastavení tohoto operačního systému. Mezi opravovaný software patří MS Excel (verze 2000 až 2007 včetně; kritická oprava), Windows Active Directory (Windows Server 2000 i 2003; kritická oprava), .NET Framework (verze 1.0 až 2.0 včetně; kritická oprava), Internet Information Services 5.1 (Windows XP SP2, není však součástí základní instalace), Windows Vista Firewall (32bit i 64bit verze) a MS Publisher 2007. Zároveň vyšla i nová verze nástroje pro odstranění škodlivého softwaru (na seznam přibyl červ Win32/Busky). Jestliže nepřijímáte aktualizace automaticky, navštivte web Microsoftu. Průvodce zde, pro stažení na disk klikněte sem. Poslední odkaz vás zavede na seznam všech záplat a aktualizací seřazených podle vydání.

16. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...