Úvod > Články > Simpsonovi po česku: pár hodin po premiéře ke stažení na síti

Simpsonovi po česku: pár hodin po premiéře ke stažení na síti

A další novinky uplynulých dní: FBI a zátah na čínské piráty ― Dell chce lepší ovladače ATI pro Linux ― AMD představilo čtyřjádro s 3,0 GHz, plánuje 8 jader ― Western Digital prodává externí 2 TB disky

Simpsonovi ihned po premiéře na internetu

Ve čtvrtek 26. července měl v Česku premiéru celovečerní film o populární rodince Simpsonů. Krátce nato se ale už na internetu objevila nahrávka z kina, která se obrovskou rychlostí začala šířit po celosvětové síti. Podle všeho jde o vůbec první případ, kdy z České republiky unikla takováto nahrávka premiéry zahraničního filmu. To potvrzuje i Česká protipirátská unie.

Pracovníci unie mají v posledních dnech hodně práce s postupnou likvidací odkazů, které na stažení kamerové nahrávky vedou. Lidé však film na servery nahrávají dále. Odkazy se kromě českých warezových fór objevily i v některých českých médiích. To se nelíbí společnosti Bontonfilm, která tuto skutečnost bude řešit se svými právníky a zváží, jak bude v případě českých médií postupovat.

„Každopádně tento případ poškodil dobré jméno České republiky i v zahraničí. Podle vyjádření společnosti FOX International (součást News Corp.) to bude především znamenat zpřísnění bezpečnostních opatření pro český filmový trh,“ uvedl ředitel Bontonfilm a. s. Václav Hrabě.

Aféra kolem pirátské nahrávky tak znova rozčeřila vody „české pirátské scény“ a pracovníci unie mají zase o čem přemýšlet. Čtenář si jistě vzpomene na kopii nového Svěrákova filmu Vratné lahve, která se na internet dostala zkopírováním údajně z trezoru zcizeného DVD určeného výhradně pro vnitřní potřebu ministerstva kultury. A něco podobného se stalo i v případě komedie Roming. Třebaže se Roming dočkal premiéry v českých kinech na samotném konci května, na síti už byl dlouho předtím, kdy pravděpodobně unikl z postprodukce.

Dell chce lepší ovladače ATI pro Linux

Jak jsme vás informovali v minulém souhrnu zpráv, společnost Dell rozšiřuje své působení na poli open-source a zvyšuje prodej počítačů s předinstalovanovou linuxovou distribucí Ubuntu i mimo území Spojených států. Záhy se tato společnost nechala slyšet, že bude tlačit na společnost AMD, resp. divizi ATI, aby se vrhla na vývoj linuxových ovladačů pro své grafické karty. Důvod je ten, že Dell chce své stroje s Ubuntu mít osazené právě grafickými kartami ATI. Ty sice do jisté míry fungují obstojně i s neoficiálními ovladači, ale s originálním Catalyst z operačního systému Windows se nemohou rovnat. Stejně tak Dell chce, aby pro linuxové distribuce byly dostupné veškeré nutné multimediální kodeky a hlavně aby existovala nativní podpora pro WiFi karty od Broadcomu (dnes se v Linuxu dají použít ovladače z Windows, a to pomocí NDISwrapper).

AMD představilo čtyřjádro s 3,0 GHz, plánuje 8 jader

Společnost AMD představila čtyřjádrový procesor s frekvencí 3 GHz. Podle vyjádření této společnosti bude tento procesor top modelem v příští obchodní nabídce. AMD tento procesor, nesoucí označení Agena, představila v centrále společnosti v Kalifornii ve dvou počítačích. Počítače byly osazeny ještě třemi grafickými kartami zapojenými do CrossFire sestavení. Dvě karty HD 2900 XT pracovaly jako videoakcelerátory, třetí představovala akcelerátor fyzikálních výpočtů.

Podle AMD se ovšem na trhu nejdříve objeví čtyřjádrové procesory Opteron (koncem tohoto léta) s frekvencí nejdříve 2 GHz a posléze 2,6 Ghz. AMD ale také pracuje na osmijádrových procesorech. O těch se toho příliš ještě neví, ale různé spekulace internetem kolují od letošního jara.

Western Digital prodává externí 2 TB disky

Společnost Western Digital uvedla na trh externí pevné disky s kapacitou dvou terabajtů (složené ze dvou disků). Jde o nové typy disků rodiny My Book, které vycházejí ve třech verzích: World Edition II, Pro Edition II a Premium Edition. Word Edition je síťovým diskem s připojením 10/100/1000 Mbit/s, typ Pro a Premium představují klasické disky s připojením přes USB 2.0, reps. FireWire s konektivitou 400 a 800 Mbit/s. Cena 2TB externích disků se pohybuje kolem 750-800 amerických dolarů.

FBI a zátah na čínské piráty

FBI společně s čínskými úřady rozbila skupinu padělatelů softwaru Microsoftu. Gang vyrobil software za minimálně 40 miliard korun. Piráti padělaný software distribuovali i do České republiky a na Slovensko. O rozbití gangu se přitom velkou měrou zasloužili sami zákazníci Microsoftu.

Čínská policie podnikla zátah na jihu země v provincii Guangdong. Využila informací sesbíraných během několikaletého vyšetřování FBI a rovněž poznatků společnosti Microsoft. Skupina masově padělala hlavně operační systémy Windows Vista, Windows XP, Windows Server a kancelářské balíčky Microsoft Office 2007 a Microsoft Office 2003. Kopie byly nabízeny v osmi jazykových mutacích: anglicky, čínsky, holandsky, chorvatsky, italsky, korejsky, německy a španělsky.

„Tento případ by měli padělatelé brát jako vážné varování: zákazníci po celém světě na vás upozorňují, vládám dochází trpělivost, a soukromé společnosti jsou rozhodnuty důsledně bránit své duševní vlastnictví,“ říká v tiskové zprávě David Finn, poradce společnosti Microsoft pro celosvětový boj s pirátstvím a padělatelstvím.

Microsoft říká, že o rozbití gangu se zasloužili sami zákazníci. Desítky tisíc z nich totiž v rámci programu Výhody legálních Windows kontaktovaly Microsoft, že jejich systém neprošel testem pravosti. Více než tisícovka z nich dokonce poskytla i instalační média pro forenzní analýzu, jež odhalila původ padělků.

30. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...