Úvod > Články > Vím, kdo jsi...

Vím, kdo jsi...

No tak zatím to ještě nevím, avšak za pár let bych to mohl zjistit během pár vteřin, a nehnul bych se přitom od počítače. Nevěříte? Věřte! Hudba budoucnosti mi hraje do rytmu…

Je tomu asi dva týdny, co jsem se na internetu dočetl, jak si chlapi v Microsoftu  řekli, že anonymita na chatu nemusí být vždy takovou výhodou a že občas by opravdu stálo zato zjistit, jestli ten, s kým si píšete, je skutečně takový, jak říká.

Tak sedli a vyvinuli  program, který projede všechny internetové stránky, které váš chatový partner navštívil.  Ty vám sice neukáže, zato je vyhodnotí a sestaví vám z nich jakýsi profil: Jedná-li se o muže či ženu; kolik je dotyčnému přibližně let, předpokládané zájmy, sexuální orientaci, dosažené vzdělání, příslušnost k náboženství, atd.

To je představa jak zajímavá, tak děsuplná. Vždy je lepší znát pravdu a být si jist, s kým si chatujete. Až se vám to potvrdí, můžete mít dobrý pocit, že jste se ve své důvěře nemýlili. Na druhou stranu…

Co až  Katka z 8.C  zjistí, že kamarádka z Plzně, se kterou si tak dobře rozumí a které se denně svěřuje, je spolužák Vašek? Až se MaRtInA012, dozví, že neměřím 190 cm a na Audi bych měl, ledaže bych prodal škodovku, byt a manželku do otroctví?! Zklamání by bylo asi mnoho.

Žiji ve světě IT a má víra v technologie je neotřesitelná, ale stejně se nemůžu ubránit pochybám o přesnosti takto programem vygenerovaných dat. Co když jeden počítač využívá více lidí? Má dcera je například blázen do koní a stránky věnované těmto tvorům pravidelně navštěvuje. Já zas občas navštívím ony stránky takříkajíc ryze mužského zájmu. Zde mé pochyby a nervozita vrcholí. Spojí si program tyhle dvě preference dohromady? Až mi nikdo z mých chatových kolegů týden neodpoví ani na pozdrav, mám se začít domnívat, že má programem předpokládaná orientace se změnila na perverzního úchyla se zoofilními sklony?!

Ono ani při modelu jeden člověk - jeden počítač nevypadá vše tak snadně.  Stránky ochránců zvířat a charit, které dnes navštíví 3 lidé za měsíc, z toho 2 co se překlepli a 1 admin, by nestačily počtu návštěvníků. V honbě za lepším profilem se na žebříček nejnavštěvovanějších stránek protlačí weby všech větších společností provozující posilovny, v závěsu dotahovány stránkami o zdravé výživě.

Naopak nechat kolegovi přes noc zapnutý internet na portálu s radami, jak léčit pohlavní nemoci, by byl zločin s trestní sazbou řadící se někam mezi vraždu a loupežné přepadení. Tento dohled společnosti by však nakonec mohl vést i ke všeobecnému zkulturnění člověka. Když se ve světě počítačů lidem navrátí identita, budou více dbát na ušlechtilost obsahu stránek, které navštěvují.Možná si vysokoškoláci doteď skrytí pod kápí anonyma přestanou nadávat hůř než kopáči na stavbě, bude-li jim „vidět do tváře“.

Všemi těmito směry se ubíraly moje myšlenky při čtení zmiňovaného článku, než jsem se dostal na konec kde mi bylo sděleno, že pro toto zveřejňování osobních údajů by byl program patrně nelegální.

Počáteční šok vystřídalo uvolnění. Vždyť sen o kultivované společnosti nebude nikdy víc než snem. My si teď dál můžeme užívat anonymního internetu. Doteď si přece Katka s Vaškem výborně rozuměli, Martina je nadále modrooká blondýna, jak říká, a každý anonym má opět tu největší svobodu projevu.

4. 8. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...