Úvod > Články > Kalendář jak má být

Kalendář jak má být

Sháníte nějakou službu, která by vám poskytla organizér ovládaný odkudkoliv z webu a zároveň nabízela pohodlí integrace do vašeho systému? Dál už hledat nemusíte...

Když jsem před bratru dvěma lety uvažoval o tom, že začnu používat nějaký ten softwarový organizér, prošel jsem mnoho služeb, avšak u každé jsem narazil na nějaký ten nedodělek nebo chybějící funkcionalitu, kvůli které pro mne služba nebyla použitelná. Nicméně, situace, jak se zdá, se nyní pomalu mění.

Ale zpět na začátek. Jaká byla moje vize? Kalendář bude uložen na nějakém serveru a bude mít pohodlné webové rozhraní  (samozřejmě dostupné z Internetu). Dále bude ale existovat nějaké propojení do mého osobního počítače tak, aby umožňovalo to, co umí webové rozhraní, ale zároveň bude poskytovat některé funkce navíc (např. nějaké pop-up okno s upomínkou, že se blíží čas nějakého úkolu). A samozřejmě, celé řešení bude zdarma.

Jako použitý kalendář se mi nejvíce zamlouval Google Calendar. Síla Google spočívá ve výborně napsaném rozhraní ke všem službám, a Google Calendar toto pravidlo jen potvrzuje. Nemá cenu zde představovat službu samotnou, spokojme se s konstatováním, že toho umí opravdu hodně (pokud se chcete dozvědět více, doporučuji výbornou prohlídku). Problém nastal ve chvíli, kdy jsem chtěl kalendář integrovat s nějakým standardním plánovačem, který zvládá také kalendáře vzdálené (mezi tyto plánovače lze mimochodem nově zařadit i MS Outlook 2007, kdy po silném tlaku Microsoft hodil ručník do ringu a nově umožňuje sdílet kalendáře i bez vazby na privátní MS Exchange Server).

Přestože Google Calendar nabízí několik cest (tj. několik typů rozhraní) pro komunikaci s klienty, až donedávna prostě nebylo možné tento kalendář plnohodnotně ovládat. Rozhraní iCal, popř. HTML ve všech klientech, které jsem zkoušel, umožňovalo přístup pouze ke čtení, a to ještě neplnohodnotný (např. česky psané úkoly spolehlivě proces synchronizace shodily, chybělo stahování informací o upozornění, atp...).

Právě absence podpory alarmu (u každého úkolu se nese informace o tom, kolik minut před naplánovaným začátkem úkolu má být uživatel upozorněn) byla hlavním důvodem, proč jsem ještě dlouho vedl své úkoly na papíře, popř. v telefonu.

Řešením celého problému se ukázala být aplikace Sunbird nejnovější verze 0.5 z dílny Mozilla Foundation (autor známého Firefoxu, popř. Thunderbirdu). Mozilla Sunbird (popř. Mozilla Lightning, což je produkt se stejnou funkcionalitou, který však nefunguje jako samostatná aplikace, ale jako zásuvný modul do poštovního klienta Thunderbird) obsahuje prakticky všechny rysy, které bychom od svého plánovače očekávali. Stejně jako své sesterské produkty poskytuje také rozhraní pro moduly plug-in. Jedním z těchto modulů je Provider for Google Calendar, který ve své aktuální verzi 0.2.1 podporuje dostatek funkcí k tomu, aby z dvojice Sunbird + Google Calendar byl skutečně silný nástroj.

Co vše tedy kombinace umožňuje? Poznámky o událostech lze zapisovat buď do rozhraní Sunbirdu, nebo do web GUI Google Calendaru (výsledek je samozřejmě stejný). Ať je kalendář modifikován jakýmkoliv způsobem, Sunbird se postará o synchronizaci (v nastavených intervalech). Alarm funguje také, a tak definovaný počet minut před každou událostí (je-li to samozřejmě nastaveno) vyskočí na obrazovku hláška doprovázená zvukovým znamením. Čeština v textech jednotlivých příspěvků je bez problémů.

Co ještě chybí? Samozřejmě, i nedodělků se pár najde. Především jde o cyklické (opakující se) události. Jak Google Calendar tak Sunbird nabízí relativně velmi pestrou škálu nastavení opakování (např. "každý den", "každý pracovní den", "každé úterý a čtvrtek", "každou první středu v měsíci", atp...) Potíže nastávají v doplňku Provider for Google Calendar, který si s cyklickými událostmi neví (zatím) rady. Pakliže vložíme cyklickou událost v Sunbirdu, do Google Calendaru se její opakování vůbec nepromítnou, vložíme-li ji do Google Calendaru, Sunbird ji správně zobrazí, ale není editovatelná (přesunutí, smazání, ...). Další nevýhodou je nedostupnost kalendáře, pokud je PC offline. Kalendář se v Sunbirdu zkrátka nenačte, tudíž žádné vložené události nejsou k dispozici. Toto není chyba ani nedodělek, zrcadlení kalendáře pro offline použití zkrátka nepatří mezi standardní rysy plánovačů (problémy s transakcemi, konzistencí dat, atp...).

Ke spokojenosti už zřejmě chybí jen synchronizace kalendáře s nějakým mobilním zařízením (telefon, PDA). Několik řešení samozřejmě existuje, a to převážně přímo mezi zařízením a Google Calendarem, zda-li existuje i varianta synchronizace s prostředníkem coby PC s technologií Bluetooth se mi nepovedlo zjistit. Bohužel, svědectví o tomto typu synchronizace podat nemohu, můj aktuální (v pořadí celkem druhý) mobilní telefon s datem výroby září 2000 podobné možnosti nenabízí.

Ještě k integraci Sunbirdu do systému: Mozilla Sunbird v prostředí MS Windows je možno bez problému s příslušným rozšířením schovat do tray oblasti. Pro uživatele Linuxu (můj případ) lze doporučit univerzální utilitku Kdocker, která umožňuje do traye schovat libovolný prográmek (a to jak v grafických prostředích KDE, GNOME,  Xfce, Fluxbox a dalších).

Co říci na závěr? Pokud od vašeho kalendáře požadujete globální dostupnost a zároveň jeho integraci do pracovní plochy, zde popisovaná kombinace je pro vás ideální. Doplněk starající se o synchronizaci Google Calendar a Sunbird sice trpí některými dětskými nemocemi, avšak práce na něm probíhají relativně rychle a snad již brzy se dočkáme plné podpory.

10. 8. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...