Úvod > Články > Policie podnikla protipirátský zásah na strahovských kolejích

Policie podnikla protipirátský zásah na strahovských kolejích

Další novinky uplynulých dní: U:fon zvyšuje datové limity a také pokrytí ― ČS: Největší potíže s elektřinou za posledních 7 let ― I další výrobce laptopů to zkouší s Linuxem ― Windows XP SP3 se už rýsuje ― a více...

Policie podnikla zátah proti pirátům na studentských kolejích na pražském Strahově, informoval o tom server Novinky.cz.

Policie při razii údajně zabavila dva počítače, ze kterých byly sdíleny pirátské kopie softwaru, hudby, filmů a epizody seriálů. Podle všeho nešlo o obyčejné počítače studentů, které by byly připojeny do místní sítě, ale o stroje napojené „ven“. Běžel na nich jak FTP server, tak i klient p2p sítě, DC++. Podrobnosti k případu ale chybí.

"Mohu potvrdit, že se zátah uskutečnil předminulý týden v Praze 6 na koleji vysoké školy na Strahově," řekla Novinkám mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká s tím, že podnět k zásahu přišel od mezinárodní organizace IFPI. Podle informátora Novinek policie nikoho nezatkla.

Zdroj: Novinky.cz

U:fon zvyšuje datové limity a také pokrytí

Telekomunikační operátor společnost MobilKom, která své produkty prodává pod značkou U:fon, zvýšil datové limity a velkou měrou rovněž pokrytí. Podle prohlášení společnosti jsou hlasové služby U:fona dostupné 75 procentům obyvatel České republiky a bezdrátové připojení k internetu už celé polovině.

"Do konce roku budeme pokrývat naprostou většinu území České republiky," řekl pro Hospodářské noviny generální ředitel MobilKomu Luboš Bórik. Podle prohlášení MobilKomu má U:fon už přes 8 300 zákazníků.

Tolik kritizovaný datový limit pro internetové připojení U:fonův fofr internet (3,1 Mbit/s / 1,8 Mbit/s) se ze stávající hodnoty 2 GB na jeden měsíc posunul na 2 GB za týden. U pomalejší varianty U:fonův internet (symetrická rychlost 154 kbit/s) zůstal FUP nezměněn (1 GB/měsíc).

Mapu pokrytí si můžete prohlédnout na následující adrese: http://www.ufon.cz/cs/c/mapa-pokryti/cr.htm.

ČS: Největší potíže s elektřinou za posledních 7 let

Českou spořitelnu 7. srpna potkal nepříjemný výpadek elektrické energie za posledních sedm let. Jeho následkem nebyly postiženy pouze bankomaty spořitelny, ale stejně tak nebylo možné platit platebními kartami nebo využívat služeb internetového bankovnictví.

Podle České spořitelny výpadek trval asi hodinu a půl, ale i přesto se mnoho zákazníků ještě několik hodin po obnovení dodávek elektrického proudu nemohlo přihlásit do systému internetového bankovnictví. Na vině pravděpodobně bylo přetížení systému, kdy spousta zákazníků si v jednu chvíli chtěla překontrolovat účty.

Klienti, kteří si chtěli v inkriminovanou dobu vybrat hotovost, tak mohli učinit pouze přímo v bance. Za výběr jim byly účtovány poplatky ve stejné výši jako při výběru z bankomatu.

I další výrobce laptopů to zkoušjí s Linuxem

Jak jsme vás na našem serveru několikrát upozorňovali, společnosti Dell a Acer začaly své laptopy osazovat operačním systémem Linux. Obě nabízejí zákazníkům možnost ušetřit nějakou tu tisícikorunu a nakoupit si přenosný počítač s linuxovou distribucí Ubuntu, resp. v případě Aceru i s Lipusem. Zatímco ale Dell své „ubuntovské“ hrátky zkouší už i v Evropě (ve Velké Británii, Francii, Německu) a v Číně (tentokráte se SUSE linuxem), Acer od Ubuntu pravděpodobně zcela upustí kvůli nezájmu.

Na Linux ale začíná sázet další velký výrobce laptopů, společnost Lenovo. Ta nejdříve vyzkoušela, jak se bude prodávat ThinkPad T60p osazený operačním systémem Linux, a po vcelku velkém zájmu se rozhodla podepsat smlouvu se společností Novell a Linux bude nainstalován na dalších vybraných modelech ThinkPadu. Půjde o velice populární distribuci SUSE Linux Enterprise Desktop. Nasazení Linuxu však neznačí, že by zákazník mající zájem o Windows měl smůlu ― všechny firmy počítače osazené Windowsy i nadále prodávají.

Vyšel nový Freespire

Když se bavíme o Linuxu, neměli bychom opomenout vydání nové verze Freespire 2.0, bezplatnou verzi distribuce Linspire. Ta je založena na populárním Ubuntu, ale mimoto obsahuje proprietální software, kodeky a taky ovladače hardware, což by mělo uživateli velice ulehčit práci. Ve Freespire 2.0 je tak obsažena podpora mp3, Windows Media, Real, Javy, Adobe Flashe, ovladače grafických karet od ATI a Nvidia a WiFi karet různých výrobců. Kancelářsky zaměřené uživatele rovněž potěší podpora OpenXML formátu v OpenOffice (obsahuje překladač mezi OpenXML a ODT), takže v bezplatném kancelářském balíku je možno otevírat a upravovat dokumenty z Microsoft Office 2007.

Snímek Freespire 2.0

Dva „velké“ opravné balíky pro Windows Vista ke stažení

V minulém vydání přehledu novinek jsme vás informovali o úniku dvou testovacích opravných balíčků pro systém Windows Vista. Říkalo se, že oba (Vista Performance and Reliability Pack a Vista Compatibility and Reliability Pack) budou součástí kompletního servisního balíku SP1, ovšem jak se záhy ukázalo, Microsoft je plánoval vydat samostatně. To se také potvrdilo ― oba balíky byly uvolněny ke stažení ze stránek Microsoftu. Aby si je uživatel mohl stáhnout do počítače, musí svůj systém podrobit testu pravosti. Oba balíčky zatím (v době psaní článku) tak nejsou přístupné přes automatické aktualizace, a možná ani nebudou.

Instalace obou balíčků se důrazně doporučuje. Více informací přímo na stránkách MS.

Aktualizace systému Windows Vista (KB938194) 2.1 MB
Aktualizace systému Windows Vista (KB938979) 9.9 MB

Aktualizace systému Windows Vista pro systémy platformy x64 (KB938979) 14.1 MB
Aktualizace systému Windows Vista pro systémy platformy x64 (KB938194) 3.6 MB

Windows XP SP3 se už rýsuje ― unikly informace a i první snímky

Majitelé Windows XP si mohou oddechnout. Microsoft to s třetím servisním balíkem myslí naštěstí opravdu vážně. Uzavřená skupina testerů jej totiž v současnosti horlivě zkouší. Podle toho, co se píše na internetu, bude mít nový balík něco kolem 350 MB a obsahuje na 900 oprav a vylepšení. Pro další informace a i snímky klikněte sem. Microsoft slíbil, že podrobnější informace tento měsíc podá sám, takže se nechejme překvapit.

13. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...