Úvod > Články > Maxthon 2.0 – jak si stojí nová verze slavné nástavby Internet Exploreru?

Maxthon 2.0 – jak si stojí nová verze slavné nástavby Internet Exploreru?

Nová verze byla oficiálně vypuštěna a vy se nyní můžete podívat na její inovace i nejčastěji využívané funkce. Významné změny se dostavily jak ve vzhledu, tak v možnostech nastavení, bezpečnosti i uživatelské přítulnosti. Je třeba nastavovat i na nový Internet Explorer? Myslím, že ano...

Jak to bylo

Dlouholetá uživatelská nepřívětivost Internet Exploreru a neschopnost společnosti Microsoft vzhledem ke svému dominantnímu postavení poskytnout cokoli navíc zapříčinilo významný rozvoj její přímé konkurence, jako jsou například Opera, Firefox či Mozilla. Maxthon však šel jinou cestou, a to vytvořením funkcemi nabité nástavby, která je postavena na jádře Internet Exploreru.

Jelikož jsme měli ve firmě zakázané instalace alternativních prohlížečů a mnou využívané internetové služby (banka, interní informační systém) a drtivá většina webových prezentací byla primárně optimalizována pro IE, stal se pro mě už kdysi MyIE (dřívější název nynějšího Maxthonu) ideální volbou.

Začněme však od počátku. Poslední verzi Maxthonu (2.0.2.2961) lze stáhnout na adrese zde ( http://www.maxthon.com/download.htm), kde v druhé polovině stránky jsou také informace o dostupnosti češtiny a její aktuálnosti.

Po spuštění sympaticky veliké instalace (pouze 2,3 MB) si můžete Maxthon uložit do obvyklých „Program Files“ nebo přímo do uživatelského účtu (Documents and Settingsuživatel…), což se z hlediska zjednodušení archivace jeví jako výhodnější.

Při prvním spuštění lze převzít nastavení z původní verze 1.x a také začít využívat první z novinek verze 2.0 - ukládání oblíbených odkazů na web - odkud jsou dostupné kdykoli a kdekoliv se připojíte k internetu přes Maxthon.

Prostředí a vzhled

Základní vzhled prohlížeče prodělal změnu směrem k jednoduššímu a přehlednému designu. Zajisté potěší umístění základního menu do horní lišty, čímž se opět získalo cenné místo pro zobrazování webových stránek. Veškeré rozmístění lišt, ikon i záložek je plně upravitelé a lze přetáhnout myší prakticky kamkoliv v okně programu, či v případě potřeby nejvyšší i mimo něj. To ocení především uživatelé dvou a více displejů (monitorů), kteří si na jeden umístí okno prohlížeče a na druhý potřebné lišty a nabídky.

Přepínání skinů bylo asi programováno pro milovníky designu a alternativních vzhledů. Po stažení skinu ze stránek autorů (jednoho souboru s koncovkou *.m2s), a potvrzení nabídky instalace je vše hotovo a v nové podobě. Přehled všech instalovaných skinů a jejich jednoduché přepínání je pak dostupné přes tlačítko v horní liště … Denně jiný skin? Bez problému!

Trochu rozporuplná se mi zdá další úprava vzhledu nazvaná „Styl rozhraní“, která nad rámec zvoleného skinu ještě částečně upraví vzhled lišt a nabídek dle vzoru produktů Microsoftu (Office 2000, Office 2003, Office XP a původní XP native). Tyto volby jsou s největším efektem použitelné pouze pro základní skin.  

Surfujeme mořem informací …

Co pro IE verze 7 je teď novými funkcemi, bylo pro Maxthon před 3 lety standardem. Jedná se především o prohlížení webu v záložkách jednoho okna. V novém Maxthonu byly tyto schopnosti doplněny rozličným nastavením, od polohy přes velikosti až možnosti přepínání a jejich otevírání. Velkou výhodou je možnost ukládání několika otevřených záložek do tzv. skupin. Tu je pak možno kdykoliv otevřít – tedy všechny záložky v ní. Velmi podobná je nabídka při skončení surfování, kdy při následujícím startu Maxthonu jsou záložky nabídnuty otevření na původním místě.

Pro surfování po webu je někdy otravné využívat klávesové zkratky či fádní tlačítka v lištách… myš přece musí stačit, řekli si autoři, a vytvořili „myšo-pohybové zkratky“, které díky stisku pravého tlačítka a daného pohybu provedou několik základních úkonů. Tyto gesta opět lze nastavovat dle potřeb a chtíčů.

Hledáme informace

Vyhledávání na internetu bylo užitečně, leč trochu zmateně, řešeno už v předchozích verzích. Teď je to pro běžné uživatele o mnoho jednodušší, z mnohočetného seznamu vyhledávacích portálů a příslušných zkratek je pro rychlé hledání nyní nutné pouze napsat frázi do adresního řádku a ta se automaticky vyhledá na serveru Google. Zůstala možnost i samostatné vyhledávací lišty, kde je navíc i Yahoo. Kouzlo tohoto nastavení je možnost absolutní úpravy pro zkušenější uživatele.

Hledání textu v těle webové stránky je také doplněno drobnou finesou, jako například zvýraznění hledaného slova – jednoduché a jak praktické.

Novou a užitečnou funkcí pro ukládání obsahu z internetu je „Zachytit aktuální stránku“, což není nic jiného, než uložení otisku celé webové stránky v aktuální velikosti do bitmapového souboru.

Příklad otisku v aktuální velikosti

Pro zkušenější surfaře

Maxthon obsahuje lovce reklam a automatické blokování pop-up oken, čímž zvyšuje míru soukromí a snižuje odolnost vůči reklamnímu působení. Podle nastavení filtru může blokovat jak obrázky s reklamou, tak i animované flash soubory.

Velkou změnou je provedení centra nastavení Maxthonu kompletně v javasritpu ve formě samotné záložky. To umožňuje otestovat provedené změny ihned ve vedlejší záložce. V případě další změny není nutné zdlouhavě hledat přes menu, může být neustále otevřeno ve vedlejší záložce, dokud si optimálně nenastavíte vše, co potřebujete.

Pokud nějakou funkci v Maxthonu postrádáte, vřele doporučuji na stránkách tvůrců prohlédnout sekci doplňků, plug-inů a skinů (addons.maxthon.com), které Maxthon bezesporu vylepší.

Závěr

Maxthon obsahuje mnoho dalších vychytávek jako RSS čtečku, mód pro úsporu výkonu procesoru, automatické vyplňování formulářů, zachytávání různých otisků obrazovky, jednoduchý textový editor, akcelerátor často navštěvovaných stránek, inteligentní tlačítko pro práci s bitmapovými obrázky či klávesovou zkratku Boss, po které se prohlížeč minimalizuje a ztratí z hlavního panelu.

Jedná se o propracovaný program, který mi zaručuje nejen plnou kompatibilitu s Internet Explorerem, ale i neporovnatelný komfort pro práci s internetem. Mám pocit, že autoři se pilně zabývali potřebami valné většiny uživatelů a připravili pro ně odpověď v podobě Maxthonu. Pro mé potřeby je stále ideální volbou.

15. 8. 2007

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...