Úvod > Články > Opravdu tak moc krademe Windows?

Opravdu tak moc krademe Windows?

Podíl prohlížeče Firefox v Česku se opět zvýšil, na světovém trhu však klesá. Na obou frontách posiluje Windows Vista. Přinášíme vám statistiky operačních systémů a webových prohlížečů na českém i světovém trhu.

Operační systémy: Vista posiluje, Linux lehce také

Co se Windows Vista týče, Česko v celosvětovém měřítku mírně zaostává. Podle neoficiálních zpráv (čísla pocházejí z pozorování denních statistik serveru Toplist) v červenci podíl Windows Vista u nás dosáhl 2,9 % (všechna tato neoficiální čísla budou zaokrouhlena na jedno desetinné místo), kdežto na světovém trhu jim patří 5,41 % (červenec, Netapplications.com). Naproti tomu v červnu byl v Česku jejich podíl zhruba 2,5 % a na světovém trhu 4,52 %). Jejich podíl u nás tedy rostl pomaleji. Vyšší nárůst u nás byl mezi květnem a červnem (05: 1,60 %).

Podíl Windows Vista obecně vzrůstá na úrok Windows XP a 2000. Windows XP ale pořád s přehledem vládnou i dále. U nás se drží kolem hodnoty 87 procent, zatímco celosvětově jejich podíl z červnových 81,94 % v červenci klesl na 81,40 %. Celkově desktopovým systémům Microsoftu patří 98% podíl (Česko), resp. 92,8 % (svět). Třetím nejrozšířenějším operačním systémem na světě jsou Windows 2000 (3,74 %), Windows 98 mají něco málo nad 1 % (u nás skoro 3 %) a Windows 98 či ME ani na 1 % nedosáhly.

Velký rozdíl panuje mezi Českem a globálním trhem u operačního systému společnosti Apple, Mac OS X. Zatímco u nás se jeho postavení prakticky nemění (pohybuje se kolem 0,7 %), celosvětově mu náleží 4. místo (MacOS 3,36 %, MacIntel 2,61 %). Oproti červnu (MacOS 3,52 %, MacIntel 2,48 %) v součtu nenastala změna.

Naopak Česko má hustčí základnu uživatelů open-sourcového operačního systému Linux. U nás mírně posílil z 0,9 % na 1 %. Linuxové distribuce si o chlup polepšily i v celosvětovém měřítku: z 0,71 % na 0,75 %.

Světové statistiky zastoupení operačních systémů na osobních počítačích (červenec 2007, Netapplications.com)

Webové prohlížeče: Firefox sílí v Česku, záhadný podíl Internet Exploreru 6

Na poli webových prohlížečů sice stále vede Internet Explorer od Microsoftu, ale jeho náskok se pomalu zužuje, alespoň u nás. V Česku mu v červenci patřilo zhruba 61,3 %, v červnu přitom ještě 62,8 %. Ztráta Internet Exploreru v českých internetových vodách se odrazila naopak na nárůstu podílu Firefoxu, který si oproti červnu (31,3 %) v červenci polepšil na 32,5 %. [Ač píšeme Firefox, měli bychom správněji hovořit o prohlížečích s jádrem Gecko. Krom Firefoxu tam patří i jiné, ale vzhledem k jejich mnohem nižšímu rozšíření budeme nadále jednoduše používat „Firefox“.] Pokud jsme výše uvedli, že Česko má hustší základnu operačního systému Linux, což by se dalo snad i interpretovat jakousi vyšší počítačovou gramotností uživatelů a dobrou osvětou, u Firefoxu to platí ještě víc; v celosvětovém měřítku totiž Firefoxu patří podíl 14,37 % (červenec), což značí ještě mírný pokles oproti červnu (14,55 %)1. Logicky z toho vyplývá, že v celosvětovém měřítku bude o to vyšší zastoupení Internet Exploreru: v červenci jej globálně používalo 78,98 % lidí (v červnu 78,84 %).

Velice podivně ale vypadá poměr zastoupení Internet Exploreru verze 6 a 7. Za chvíli si řekneme proč.

Lídrem je stále Internet Explorer 6, který u nás v červnu vedl s podílem 46,2 %, což je oproti červenci (49,1 %) docela velký propad. Část uživatelů přešla na modernější Internet Explorer 7, jehož v červenci používalo 13,7 % uživatelů, kdežto v červnu 12,6 %. Naproti tomu ve světě v červenci vedl Internet Explorer 6 s podílem 45,24 %, což je skoro jednoprocentní propad oproti červnu (46,21 %). Verze IE 7 v červenci dosáhla podílu 33,15 %, v němž se projevil propad verze 6 (IE7, červen: 32,02 %).

Ještě se vraťme k onomu širšímu povědomí nás Čechů o alternativním softwaru a operačních systémech. Jistý náskok jsme už viděli u Linuxu a hlavně Firefoxu. Ale nesmíme zapomínat na další, u nás docela rozšířený prohlížeč; na Operu. Domácí statistiky vzhledem ke světovým vypadají až neuvěřitelně. Našince alespoň trochu znalého statistik a i prohlížeče Opera určitě překvapí, že v celosvětovém měřítku tomuto kvalitnímu prohlížeči patří směšných 0,89 %; směšné toto číslo je hlavně v porovnání s českou statistikou: Opera se totiž u nás drží poměrně dlouho kolem 5 % (červenec 5,2 %).

Na konec bychom neměli zapomenout na prohlížeč Safari, jenž je znám z počítačů Apple. Ve světě mu patří docela slušný podíl (což je k vyššímu zastoupení Mac OS pochopitelné): v červenci to bylo 4,56 %, což je oproti červnu (4,49 %) mírný nárůst. Ten je, pokud si můžeme tipnout, zapříčiněn taky tím, že Apple vydal Safari ve veřejné testovací verzi i pro operační systém Windows. (Pokud byste měli zájem o Safari pro Windows, možná vás bude zajímat, jaké problémy má/mělo a na co byste se měli připravit. Více zde.)

Kvůli zanedbatelnému podílu Maců na českém trhu se ve statistikách neobjevuje přímo Safari, nýbrž prohlížeče s jádrem KHTML (jaké má i Safari). Renderovací jádro KHTML je obsaženo i v prohlížeči Konqueror známém z linuxových distribucí s prostředím KDE. Ovšem v důsledku výše zmíněného zastoupení Linuxu není podíl KHTML o nic vyšší: pořád se drží kolem hodnoty 0,6 %.

Podíl webových prohlížečů na světovém trhu (červenec 2007, Netapplications.com)

Podíl webových prohlížečů u nás (červenec 2007)

Podíl webových prohlížečů podle verzí ve světě (červenec 2007, Netapplications.com)

Je IE 7 ukazatel míry pirátství?

Nyní k tomu „podivnému“ poměru Windows XP/IE 7, respektive Windows XP/IE6.  Když si na mušku vezmeme Českou republiku, máme Windows XP s podílem 87 % a Internet Explorer 7 s podílem 13,7 % (z čehož ještě část spadá pod Windows Vista). Na první pohled by se mohlo zdát, že na tom nic podivného není. Možná si prostě zbytek uživatelů IE 7 nestáhl. Problém je ale ten, může někdo z vás oponovat, že tento prohlížeč je kritickou aktualizací Windows XP. Ty si jej stáhnou samy automaticky. Jistě, svízel je ale v druhém kroku, při instalaci. Aby se totiž IE 7 nainstaloval, je nutné XP podrobit kontrole pravosti. Pokud jsou vyhodnoceny jako neoriginální, IE 7 se nenainstaluje. Dá se z toho snad usoudit, že rozdíl těchto dvou čísel, tj. zhruba 74 %, ukazuje na podíl Windows s pirátským původem? I s bujnou fantazií dojdeme k závěru, že asi těžko. Tato úvaha má fatální vadu. Totiž k tomu, aby IE 7 byl do statistik započten, je nutné, aby ho uživatel používal. To, že IE 7 má zastoupení 13% - 14 % procent, neznamená, že je nainstalovaný na 13 % -14 % procentech počítačů. Může být klidně na 80 % strojů se systémem XP a všech počítačích s Windows Vista, ale nízké procento ukazuje jen to, že ho lidé nepoužívají a surfují ve Firefoxu či Opeře.

Vezměme to ale z druhého konce. Zaměřme se na IE 6. U nás se jeho podíl pohybuje kolem 46 % (vzhledem ke stejné podmínce uvedené výše ale reálná hodnota podílu instalací může být vyšší). Pokud od tohoto čísla odečteme podíl verzí Windows 2000 a nižších, při nejlepší vůli dostaneme něco okolo 38 %. Toto číslo potom znamená, že na 38 % počítačů s Win XP běží IE 6 (na Visty jej jen tak nedostanete). Tento odhad pro míru pirátství vypadá už reálněji než odhad založený na podílu IE 7. 38 % uživatelů se tak buďto brání nainstalování IE 7, nebo jim nainstalovat nejde. Pokud by se někdo bránil instalaci IE 7, musel by jeho stažení zakázat přímo na webu Microsoftu nebo v automatických aktualizacích, přičemž uživatel by musel v přehledu aktualizací nějakou dobu IE 7 hledat. Se vší úctou, těžko odhadovat, kolik běžných uživatelů by tohle dělalo a dokázalo a co by je k tomu vedlo. Jejich procentuální počet se nedá uhádnout, ale i v případě 10 % bychom dostali odhad 28 % pro míru pirátských kopií Windows XP. Microsoft sám přitom říká, že u nás se v současnosti míra pirátství pohybuje kolem 20 % (více zde).2 Když se vrátíme k první části úvahy, zmíněných 74 % by pak mohlo představovat až horní hranici pirátství.

1 Pro srovnání, v celosvětovém měřítku Mozille a Netscapu patří 0,12 %, resp. 0,75 %, proto jsme u českých statistik hovořili raději pouze o Firefoxu.

2 Přiznávám, odhad 10 % byl tak trochu bulharskou konstantou; „za úkol“ bylo se přiblížit aspoň trochu číslu 20 % zveřejněným Microsoftem. Přesto těch 10 % je pořád příliš vysoké číslo...

16. 8. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...