Úvod > Články > Nokia a americké potíže

Nokia a americké potíže

Největší výrobce mobilních telefonů Nokia to nemá ve Spojených státech jednoduché, zákazníky ne a ne přesvědčit.

Během posledního čtvrtletí prodala firma Nokia ve světě více než 100 miliónů mobilních telefonů, v Evropě jí patří 45 procent trhu, v Indii, kde si nový telefon koupí každý měsíc 6 miliónů lidí, dokonce 55 procent. První místo jí patří prakticky kdekoliv na světě, jen ve Spojených státech se nemůže chytit.

Jednou z potíží je stále nedostatečná podpora systémů využívajících SIM kartu, a většina mobilů, které Nokia ve Spojených státech nabízí, používá pomalejší systémy, kde se výhody chytrých mobilů nevyužijí. Stejně tak nejsou poskytovatelé ochotni naplnit své obchody mobily nejvyšší cenové kategorie, neboť Američané upřednostňují levné mobily, které od poskytovatelů dostávají prakticky zadarmo.

Nokia začala ve Spojených státech nabízet v přímém prodeji odblokované mobily, které je možno používat na kterémkoliv systému. Stačí vyměnit SIM kartu, něco, co Evropané i Češi dobře znají, ale ve Spojených státech stále představuje novinku, která pro většinu uživatelů představuje něco nepochopitelného.

Změna je ale na cestě, agentura FCC nedávno schválila nařízení, podle kterého si Američané budou moci kupovat mobily podle volby a použít je na libovolném systému. Jako otevřené bude část spektra 700 MHz, které bude příští rok nabídnuto v aukci. A právě na něm budou majitelé spektra povinni povolit jakýkoliv mobil.

První výsledky se ukazují již teď, za první tři měsíce prodeje se firmě podařilo prodat 450 000 kusů mobilů N95, což představuje třetinu všech prodaných mobilů tohoto typu, přitom jeho plná cena se na americkém trhu pohybuje kolem 750 dolarů. Koncem roku by se zde měla objevit i nová verze, která bude využívat rychlý systém HSDPA, takže mobil s 5 Mpx foťákem a plnokrevným přehrávačem MP3 by se měl stát přímým konkurentem iPhonu.

V současné době je situace na americkém trhu pro Nokii příznivá. Motorola, třetí největší výrobce, má momentálně potíže, protože nemůže prorazit s náhradou své oblíbené žiletky. Přímý konkurent v podobě iPhonu by mohl paradoxně pomoci, protože díky němu si Američané zvykají platit za mobil vysokou cenu (iPhone stojí od 500 do 600 dolarů). Potenciálním konkurentem bude i mobil Prada firmy LG, který bude stát kolem 800 dolarů a na trhu by se měl objevit příští měsíc. Existují i dohady o tom, že na trh špičkových mobilů se vrhne i firma Google.

17. 8. 2007

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.