Úvod > Články > Německo chce špehovat podezřelé malwarem

Německo chce špehovat podezřelé malwarem

Další novinky uplynulých dní: Čína prý nabourává sítě světových vlád ― Veřejná alfa verze Kestrel (Opera 9.5) ― Čína zablokovala Wikipedii ― Stahuj.cz zamířilo pod Centrum.cz a více...

Veřejná alfa verze Kestrel (Opera 9.5)

Vývojáři internetového prohlížeče Opera úterý 4. září uvolní ke stažení veřejnou alfa verzi nového prohlížeče Opera 9.5, jež nese označení Kestrel.

Na Kestrelu vývojáři pracují už celý rok. Začali na něm dělat 20. června loňského roku a podle jejich slov za tu dobu přidali mnoho dalších funkcí a opravili tisíce chyb. Opera je prý teď lepší než kdykoliv předtím.

Při vývoji Kestrelu se zaměřili na pět věcí: na výkon, kompatibilitu se stránkami, přístupnost, multiplatformost a na Opera Mail (integrovaný e-mailový klient).

Pokud si chcete novou Operu vyzkoušet, můžete si ji nainstalovat do jiného adresáře, aniž byste narušili svou stávající instalaci. (Komentář autora: připoutejte se, rychlost je závratná.)

Stahujte.

Čína zablokovala Wikipedii

Čínská vláda úspěšně pokračuje ve filtraci tamního internetu. To, že obsah internetu pro čínské surfaře je silně omezen, se ví už dlouho. O postoji komunistické vlády svědčí i nedávné nasazení animovaných policistů (více zde). Anglické stránky Wikipedie nebyly přístupné už před nějakou dobou, ale nakonec byly zpřístupněny. Ovšem pouze na dva měsíce, nyní se z Číny normální uživatel na anglické stránky Wikipedie zase nedostane.

Německo chce špehovat podezřelé malwarem

Na německou vládu se snesla vlna obrovské kritiky. Na veřejnost totiž pronikly informace o plánovaném nasazení trojských koní a jiného malwaru (škodlivého softwaru) za účelem tajného monitorování aktivit na počítačích lidí podezřelých z příprav teroristických útoků. Zprávy o záměrech vlády se do německých médií dostaly už minulý týden, ovšem vláda samotná o této problematice otevřeně promluvila až nyní.

Ministr vnitra Wolfgang Schäuble sice bližší informace a oficiální stanovisko nezveřejnil, ovšem některé z klíčových skutečností se dostaly do rukou novinářů. Dostupné materiály pojednávají také o tom, jak by vláda „vyvoleným“ posílala e-maily, jež by s sebou nesly trojské koně. Ty by se pak usídlily v počítači adresáta a odesílateli by umožnily přístup k obsahu pevného disku.

Na znepokojení Němců nic nemění ani to, že tento „policeware“ (policejní software) by se nasazoval jen ve velice výjimečných případech. Svobodní demokraté věří, že tento návrh představuje narušení soukromí, jež nemůže být tolerováno. Kancléřka Angela Merkelová ovšem návrh podporuje; než se ovšem něco oficiálně podepíše, žádá diskuse s vládními orgány a experty.

Detaily, jak tento německý policeware funguje, jsou stále tajné. Někomu se možná v souvislosti s německým návrhem nabízí podobnost s nedávným americkým případem, kdy FBI k vypátrání anonyma, jenž vyhrožoval bombovými útoky, rovněž využila spyware nazývaný CIPAV. O případu a použitém spyware více ve článku FBI použila k vypátrání anonyma spyware. Zajímá vás jaký?

Pocházejí útoky na Pentagon, německé a britské vládní systémy z Číny?

Možná si pamatujete na zprávy o kybernetickém útoku na Pentagon, ke kterému došlo letos v červnu. O něm jsme vás informovali také. Tehdy se příliš nevědělo, o co se hackeři snažili a ani odkud by mohli být. Nicméně Pentagon, třebaže kolem případu víceméně mlčel, nevyloučil možnost, že za útokem stály cizí vládní skupiny.

Následkem útoku byly na týden některé servery Pentagonu odstaveny. Vynucená preventivní odstávka se týkala hlavně poštovních serverů, takže bezpečnost ani chod důležitých částí sítě údajně nebyl narušen. Celkem trvalo tři týdny, než servery fungovaly tak, jak měly.

Americký Pentagon sice otevřeně neřekl, koho z útoku podezřívá, ale jak píše Financial Times s odvoláním na své zdroje, s největší pravděpodobností šlo o útok ze strany čínské Lidové osvobozenecké armády.

Kromě toho Financial Times napsal o tom, že ostatní zdroje hovoří o tom, že čínští hackeři zkoumali systémy Pentagonu několik měsíců před samotným útokem.

Není to jediný případ kybernetických útoků, z nichž je Čína obviňována. Čínští hackeři prý v minulých dnech měli zkoušet proniknout i do vládních systémů Německa. Kancléřka Merkelová si na to stěžovala čínskému premiérovi Wen Ťia-paovi.

Ale ani Pentagonem a Německem to nekončí. Před několika dny, přesněji 5. září, s odvoláním na vládní zdroje britský list The Guardian informoval, že právě čínští hackeři, opět pravděpodobně členové Lidové osvobozenecké armády, napadali síť několika britských ministerstev.

Čínská vláda obvinění odmítá a pokládá je za „divoké, neopodstatněné a odrážející mentalitu studené války.“

Windows Live Messenger 8.5 Beta 2

Microsoft uvolnil pro veřejné testování další verzi populárního programu pro textovou, hlasovou i video konverzaci. Windows Live Messenger 8.5 povýšil z Beta 1 na Beta 2. „Kecálek“ si lidé mohou stáhnout v 35 jazykových mutacích a jak vývojáři říkají, v nové verzi byla opravena spousta chyb, jež nahlásili sami uživatelé. Na vzhledu se toho však moc ― nic ― nezměnilo: WLM 8.5 Beta 2 je vyladěn do vzhledu Windows Vista a žádné nové funkce nepřibyly. Microsoft o dokončení ostré verze 8.5 stále mlčí (vzhledem k tomu, že málokdy dodržuje plány, se nemůžeme divit).

Stáhnout

Centrum koupilo Stahuj.cz

Česká internetová scéna doznala dalšího většího obchodu. Portál Centrum.cz pod svá křídla převzal populární web Stahuj.cz. Podmínky prodeje mezi původním vlastníkem, firmou Miton, a společností NetCentrum se vyjednávaly už od letošního jara. K podpisu smlouvy došlo v poslední srpnový den. Ani jedna ze společností sice otevřeně neřekla, na jakou sumu odkoupení Stahuj.cz přišla, nicméně se v náznacích hovoří o desítkách milionů korun. Stejně tak došlo k odkoupení slovenské verze ― obě staré webové adresy vedou na http://www.stahuj.centrum.cz.

10. 9. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...