Úvod > Články > Microsoft se vám ve Windows hrabe bez vašeho vědomí

Microsoft se vám ve Windows hrabe bez vašeho vědomí

A další novinky nedávných dní: Přes Skype se šíří virus ― Policie obvinila piráta kvůli Vratným lahvím ― AMD uvolňuje specifikace ― Dell si Ubuntu zcela zamiloval ― a více...

Microsoft se vám ve Windows hrabe bez vašeho vědomí

Společnost Microsoft přiznala, že mění systémové soubory operačních systémů Windows Vista a Windows XP bez vědomí uživatelů. Odborníci na bezpečnost jsou zděšeni.

Před několika málo dny vyšlo najevo, že Microsoft na dálku mění, aktualizuje soubory v systému Windows, třebaže uživatel zakázal, aby se jakékoliv aktualizace samy instalovaly. Kromě toho o tom uživatel vůbec neví, protože na aktualizaci systémových knihoven neupozorňuje žádné dialogové okno. Vše probíhá v naprosté tichosti. Někteří oslovení odborníci na počítačovou bezpečnost jsou z této skutečnosti zděšeni. Podle nich není myslitelné, aby operační systém neustále komunikoval s cizím serverem, přijímal neviditelné aktualizace, měnil tak systémové soubory, a ještě o tom nic uživateli neřekl, a to všechno zvlášť tehdy, když jste mu automatické aktualizace zakázali.

Microsoft na tom však nic špatného nevidí a říká, že tento typ aktualizování Windows probíhá už dlouho. Důvodem je prý zaručení bezpečnosti uživatelům; když totiž zakážou přijímaní aktualizací ze serveru Microsoftu, může se stát, že až je povolí a budou chtít záplatovat systém, aktualizace se nemusí povést kvůli změnám, které v systému aktualizací nastaly během doby, kdy uživatel měl automatické aktualizace zakázané. O této problematice vám brzy přineseme více informací.

Police obvinila piráta kvůli Vratným lahvím

Police obvinila z porušování autorských práv pětatřicetiletého muže z Prahy, který je podezřelý, že na internet nahrál film Vratné lahve.

Možná si vzpomínáte, že na internet unikla kvalitní kopie Svěrákova filmu, který byl určen výhradně pro vnitřní potřeby ministerstva kultury. Přitom to byla jediná dostupná kopie tohoto filmu na DVD. Ve světle případu dnes tak trochu komicky působí vodoznak, jehož kopie nesla: „Pouze pro potřeby MK ČR, nekopírovat.“ Do prodeje se Vratné lahve na DVD dostanou až 15. října.

Ministr kultury Václav Jehlička ihned nařídil audit na ministerstvu, ale ten žádné pochybení zaměstnanců ministerstva neprokázal. Jak se obviněný muž dostal k DVD nosiči z ministerstva kultury, je teď předmětem policejního vyšetřování. Sám totiž jeho zaměstnancem není. Muži hrozí až pětileté vezení a vysoká finanční pokuta.

„Netuším, kdo to je, ale jsem šťastný, že policie dokáže v tom internetovém houští najít zloděje a není to tedy jen anonymní džungle. Hlavně pro zahraniční kooproducenty, kteří jen kroutili hlavou, mám teď dobrou zprávu, že i na Divokém východě, jak si ho u nás představují, zákon funguje," řekl pro server iDNES.cz Jan Svěrák.

AMD uvolní specifikace

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) začíná uvolňovat specifikace svého hardwaru. To znamená hlavně to, že vývojáři open-sourcových operačních systémů a aplikací budou moci vytvořit například plnohodnotné ovladače k daným zařízením. Kromě toho AMD přislíbilo další a intenzivnější vývoj vlastních ovladačů pro Linux. Zájem o specifikace čipů od AMD byl a je obrovský; prakticky ihned po jejich uvolnění totiž webové stránky http://www.x.org/docs/AMD/ byly hodně vytížené. AMD bude v uvolňování specifikací pokračovat nadále.

Přes Skype se šíří virus

Uživatelé komunikačního nástroje Skype by si měli dát pozor. Na světě je další virus Skipi/Pykspa/Ramex, který se po této p2p síti šíří. Jako obvykle jde o textovou zprávu, která se vám objeví, jako by vám napsal váš známý ― v ní je uveden odkaz na obrázek ve formátu .jpeg nebo na video na YouTube. Po klinutí se objeví dotaz na stažení souboru s příponou .src, což je přípona pro šetřič obrazovky. Po jeho spuštění se pak vir usídlí v počítači oběti a začne dělat neplechu a automaticky se začne rozesílat dalším kontaktům v seznamu.

Zprávy s virem jsou v angličtině, ruštině a litevštině. Proto si dejte pozor, na co klikáte ― cizí jazyk by mohl být už dostatečným varováním. Pokud jste se však virem již nakazili, navštivte stránky společnosti Skype (přesněji blog) a postupujte dle návodu (více zde). Popřípadě použijte vlastní antivirové řešení.

Dell si Ubuntu zcela zamiloval

Aktivity společnosti Dell na poli open-sourcového operačního systému Ubuntu (linuxové distribuce) se opět prohlubují. Dell jako jeden z mála počítačových výrobců začal své stroje prodávat s předinstalovaným Linuxem (právě distribucí Ubuntu), poté tlačil na AMD, aby tato firma začala uvolňovat specifikace svého hardwaru a vyvíjela vlastní ovladače pro Linux (jak to dopadlo, jste si mohli přečíst výše). Teď Dell uvolnil další ISO obraz Ubuntu 7.04 pro instalaci této distribuce na počítače Inspiron 530, 1420 a E1505. Nejde však o čisté Ubuntu, ale o upravenou verzi obohacenou o potřebné ovladače (krom ovladače modemu, který se musí stáhnout a nainstalovat zvlášť). Dá se tak říct, že Dell se stává vývojářem linuxové distribuce.

Zpěvák Prince se pouští do boje s YouTube a eBay

Známý zpěvák Prince se jako první hudební umělec vůbec rozhodl žalovat server YouTube. Nelíbí se mu, že jeho písničky/klipy jsou přístupné všem lidem zdarma. Prince se však dočkal spíše obvinění z toho, že si touto cestou chce udělat reklamu. Sám totiž nedávno „zdarma“ poskytl 3 miliony kopií desky Planet Earth, které se rozdaly s výtiskem novin Mail On Sunday. Nakolik bude Prince v žalobě úspěšný, se nedá odhadnout. Přece jen YouTube, potažmo Google, má s největšími hudebními vydavateli smlouvy, které mu umožňují písně na serveru skladovat a publikovat.

17. 9. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.