Úvod > Články > Kupujeme ojetý automobil přes internet

Kupujeme ojetý automobil přes internet

Internet se stal v posledních několika letech centrem většiny výhodných nákupů. Nakupujeme nejen elektroniku, knihy či DVD, ale také potraviny, letní dovolenkové pobyty nebo náhradní díly do vodních dýmek. I automobil lze vybrat přes internet, samotný akt koupě však zůstává na osobním jednání.

Podívejme se tedy, ve kterých velkých databázích ojetých aut můžete vybrat svého nového miláčka na čtyřech kolech.

Tipcars v ČR kraluje

Největší databází ojetých aut v ČR je Tipcars. Sdružuje stovky autobazarů na celém území ČR (i mimo ni) a dovoluje podat inzerát také soukromým vlastníkům vozidel. Hned na začátku si neodpustím malou výtku. Internetová aplikace dovolující procházení nabídek funguje korektně pouze v Internet Exploreru, ve Firefoxu již není zcela stabilní a v Opeře ji nespustíte vůbec a jste odkázáni na jednodušší verzi s omezeným vyhledáváním. Z pohledu ovládání jde o promyšlenou aplikaci s velmi dobrými možnostmi filtrace nabídek.

Automobil lze vyhledávat podle regionu, značky, typu vozidla, karoserie, typu pohonu, výbavy, ceny, ročníku apod. Vyhledávat lze v databázích ojetých osobních vozů, nových vozů, terénních vozů, nákladních vozidel, autobusů atd. Každá nabídka může obsahovat velmi podrobné informace o vozidlu, prodejci a také spoustu fotografií. Ne vždy si ale prodejce dá práci a vyplní všechny položky. Nevýhodou fotografií je nižší rozlišení, což mnohdy zkreslí představu o vozidlu. Jde jen o jakýsi první impuls k návštěvě určitého bazaru nebo prodejce, bez osobního jednání nelze ojetý automobil zakoupit.

Výhodný dovoz ze zahraničí

V minulosti byly vozy dovezené za zahraničí obvykle spojeny s opravenou „bouračkou“, často šlo o vozy po totálních nehodách, kdy „čeští mistři“ v servisech opravili, co se dalo, a prodávali vrak, který na první pohled lákal vizáží i cenou a nový majitel se z požitku zahraničního vozu radoval jen dočasně. Dnes, kdy není dáno omezení ročníku vozu, jež je do ČR dovezen ze zahraničí, je situace mnohem lepší a vozy dovezené ze zahraničí jsou často lepší než ty, jež byly zakoupeny v tuzemsku. Důvodem je zejména péče zahraničních vlastníků (obvykle autorizovaný servis automobilky), kvalitnější silnice, a pokud je automobil například z Itálie, pak máte jistotu, že vůz jezdil po silnicích, které se v zimě nesolí.

Tyto přednosti vysvětlují zvýšený zájem českých kupujících o tyto automobily a také nemalé zisky dovozců. V českých bazarech je minimálně polovina takovýchto automobilů. Pokud tedy uvažujete o „dovozovce“, je vždy levnější zajistit si dovoz vlastními silami, ušetříte minimálně marži bazaru a dovozce. V této souvislosti doporučujeme navštívit německý portál Mobile.de. Sic funguje ve všech prohlížečích bez obtíží, ale k jeho ovládání se neobejdete bez základních znalostí německého jazyka nebo alespoň se slovníkem v ruce (či v jiné záložce browseru).

Vyhledávat lze také podle desítek kritérií a u každého inzerátu je velmi dobrý popis (opět v němčině). Ceny jsou uvedeny v eurech a možná vám přijdou v některých případech velmi nízké. Je dobré si přeložit popis automobilu, občas bývá v poznámkách napsáno, že automobil má zásadní poruchu. K ceně je nutné připočítat dovoz a poplatky na přihlášení vozu v ČR. Pokud jste v tomto oboru nováčky (a to asi ano, obvykle nekupujeme automobil každý den), pak je vhodné se obrátit na specializované firmy, které se dovozem aut ze zahraničí komerčně zabývají.

Weby velkých autobazarů

Tyto dvě velké databáze jsou jen ukázkou toho, jak lze vybírat automobil skrze internetový prohlížeč. Téměř každý autobazar má své vlastní stránky, kde je aktuální nabídka vozidel – tato volba webu často směřuje na Tipcars, ale nemusí tomu tak být vždy. Podívali jsme se na některé české autobazary a na jejich přístup ke katalogizaci vozů.

AAA Auto – Nedávno tento bazar provedl modernizaci stránek a nyní jsou o mnoho přehlednější, než tomu bylo u předchozí verze. Vyhledávat lze podle značky vozu, modelu, ceny a také dle pobočky. Dále lze vyhledaná data seřadit podle různých parametrů, například dle roku výroby.

Vyber Auto – Tento bazar se zaměřuje zejména na dovozové automobily. Základní vyhledávání je dle ceny vozidla. Dále lze vyhledávat podle mnoha parametrů, dokonce podle tak specifických, jakými jsou barva vozu nebo datum technické kontroly.

Auto Adler – Velmi efektně provedené webové stránky, které nabízí snadnou orientaci v nabídkách. Vyhledávání je možné dle značky a modelu vozu, stáří, paliva nebo ceny. Pomocí stejných parametrů lze pak upravit vzestupnost nebo sestupnost zobrazeného výběru.

Auto Esa  Tento bazar má vyhledávání mezi nabídkami na velmi vysoké úrovni. Můžete vyhledávat dle značky a modelu vozu, objemu motoru, výkonu, stavu tachometru, barvy, jednotlivých prvků výbavy nebo dle vašich finančních či splátkových možností.

Několik rad na závěr:

·         Vůz kupujte vždy osobně, neposílejte pro něj kolegu či známého – co vyhovuje jinému, nemusí hovět vám.

·         S vozem se detailně seznamte, nechejte si jej zvednout, zkontrolujte, zda netrpí výraznou korozí, projeďte se, a vyzkoušejte, jak brzdí, jak „táhne“, jak se chová.

·         Vyžadujte k vozu servisní knížku, která dokumentuje péči předchozího majitele a dokáže vykázat, zda nedošlo ke změně stavu kilometrů.

·         Vezměte ke koupi také mechanika nebo si vyžádejte kontrolu v servise, kterému důvěřujete, a kde vás znají.

·         Nedejte na řeči prodejců – mohou poradit, ale jejich hlavním zájmem je prodat a vykázat zisk.

 

20. 9. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...