Úvod > Články > Škodlivost mobilů znovu na scéně

Škodlivost mobilů znovu na scéně

Informace o možném nebezpečí používání mobilních telefonů se objevují s pravidelností dřívějších zpráv o jadranském žralokovi a české učitelce, pouze nemají nic společného s okurkovou sezónou periodik.

Nejnovější pochybnosti o nezávadnosti mobilů se objevily v Británii, kde byly uveřejněny výsledky šestileté studie, která nalezla stopy vyššího rizika vývoje nádorů. Společná studie UK Mobile Telecommunications a Health Research Programme vyloučila nebezpečí krátkodobého používání, nicméně přiznala, že u dlouhodobého používání potíže vyloučit nelze.

Jak je obvyklé, následovat bude studie další, tentokrát desetiletá, navíc zaměřená také na děti, které byly v současné studii vynechány. Podle současných údajů byly při dlouhodobém používání mobilů nalezeny mírně zvýšené procenta výskytu rakoviny mozku a ucha. Šéf výzkumného týmu Lawrie Challis připomíná, že podobné dlouhodové studie jsou obtížné, neboť jen málo lidí používá mobilní telefony deset let.

Navíc ale varuje, že skutečně dlouhodobé používání může mít mnohem negativnější následky, než se dnes předpokládá, a připomíná výzkum vlivu kouření na rakovinu plic, což kdysi velká řada krátkodobých (pod 10 let) studií vyvracena. Ve většině případů trvá nejméně 10 až 15 let, než nějaký externí vliv rakovinu skutečně vyvolá. Studie sledovala i další aspekty, nejen rakovinu. Žádné efekty nebyly nalezeny u krevního tlaku, nebo u symptomů jako je nevolnost, bolesti hlavy nebo brnění.

Souběžně existovala i studie sledující vliv telefonních stožárů na zdraví lidí v okolí. Existují totiž stovky lidí, kteří si stěžují na problémy jako deprese, zvracení nebo únavu v případě, kdy tráví nějaký čas v blízkosti telefonních stožárů.

Žádné efekty prokázány nebyly, neboť nikdo z testovaných lidí, což byli primárně ti, co si na potíže stěžovali, nerozeznali, jestli je stožár v provozu nebo vypnutý. Většina z nich si na problémy naříkala ve chvíli, kdy jim výzkumníci řekli, že je signál zapnutý, aniž by skutečně zapnutý byl, což naznačuje, že problémy jsou spíše psychického rázu. Pouze dva z 44 stěžovatelů skutečně rozeznali všech šest případů, kdy signál byl spuštěn, totéž dokázalo pět ze 114 kontrolních subjektů, což je prakticky totéž.

2. 10. 2007

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...