Úvod > Články > Microsoft opravdu přitvrdil v boji s piráty. Hlavně v Česku

Microsoft opravdu přitvrdil v boji s piráty. Hlavně v Česku

Další novinky uplynulých dní: Nova vysílá v HD! ― Nobelova cena za fyziku : naše malé velkokapacitní harddisky ― Windows XP SP3: detaily přicházejí ― a více...

Microsoft opravdu přitvrdil v boji s piráty. Hlavně v Česku

Jak jsme vás informovali v článku Kladivo na piráty z temnot Microsoftu, uživatelům pirátských kopií Windows Vista mají nastat těžké časy. V případě, že systém bude vyhodnocen jako nepravý, dojde k omezení jeho funkčnosti, a to opravdu velkému: má se zobrazit pouze černá obrazovka ― zmizí jak nabídka Start a panel úloh, tak i pracovní plocha. Jediná fungující věc bude přístup na stránky pro legalizaci Windows Vista přes Internet Explorer.

Třebaže tato zpráva během krátké doby obletěla svět, záhy se objevily pochybnosti, zda nešlo o kachnu. Teď už víme pravdu: nešlo. Alespoň to tvrdí Tomáš Koška, ředitel divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice.

Podle československého blogu Microsoft TechNet patří Česká republika ke třem "vyvoleným" zemím, kde se nové protipirátské opatření spouští. Tomáš Koška k tomu napsal: "Rozhodli jsme se přistoupit ke kontrole nelegálních systémů Windows Vista a v případě jejich neoprávněného používání je převést do režimu omezené funkčnosti. Česká republika navíc patří mezi první tři země na světě, ve kterých bude tento program, zaměřený na omezení užívání pirátských kopií Windows Vista, spuštěn.  Kontrola proběhne během několika následujících měsíců a zaměří se na detekci všech dosud známých způsobů prolomení protipirátské ochrany. U legálních a řádně aktivovaných systémů proběhne detekce bez zásahu a bez vědomí uživatele, v souladu s licenčním ujednáním."

V případě, že Vista testem pravosti neprojdou, bude uživateli nabídnuto řešení; buď svůj systém legalizuje přímo přes webové rozhraní, nebo si zakoupí OEM verzi Windows Vista dostupnou od 2.300 Kč. (OEM instalační CD si může koupit každý, nikdo se vás na důvody nebude ptát. "Pirátskou průkazku" si shánět nemusíte...)

Na dotaz čtenáře, jak nová ochrana funguje, Tomáš Koška odpověděl: "Vyhledávání cracků na PC probíhá na podobném principu, na kterém funguje antivirová ochrana. Navíc s pomocí technologie, která je již součástí systému Windows Vista. Nelegální systém neodesílá žádné informace, jen se zablokuje."

Televize Nova zahajuje HD vysílání

Televize Nova spouští jako první televize u nás vysílání ve vysokém rozlišení. Prvním pořadem, který se v HD (High Definition) bude vyrábět, budou Televizní noviny, poté přijdou na řadu další publicistické relace a také seriál Pojišťovna štěstí. Vysílá se ve full HD, čili v rozlišení 1920 x 1080i (16:9).

Většiny diváků „na analogu“ se přirozeně toto vysílání nijak nedotkne. Podle neoficiálních zpráv bude v současnosti hlavním distributorem HD vysílání Novy společnost Mattes AD působící na trhu pod značkou 802.cz ― jde o přenos přes internetový protokol (IPTV), který „si naladí“ zákazníci služby 802.TV. Nova v HD kvalitě tak už má být přístupna na zhruba 50 000 optických přípojkách na Severní Moravě a na dalších asi 1000 přípojkách v Praze, na sídlišti Nové Butovice. Společnost Mattes AD přitom už v létě začala jako první operátor u nás přes optickou infrastrukturu vysílat ve vysokém rozlišení filmový kanál Nonstop Kino HD (více zde).

Další partner Novy bude s velkou pravděpodobností i Telefónica O2 Czech Republic, která HD vysílání bude zprvu testovat a pak přes ADSL nabízet zákazníkům O2 TV.

O digitalizaci Česka a HD vysílání vám brzy přineseme ucelený přehled.

Windows XP SP3 ― detaily přicházejí

Microsfot před nedávnem uvolnil další testovací verzi posledního třetího servisního balíčku pro systémy Windows XP.

Důležitá zpráva je ta, že Windows XP SP3 obsahuje některé funkce nejnovějšího operačního systému Vista ― vyvrací se tím předchozí zprávy, podle kterých SP3 měl být jen souhrnem (roll-up) všech předešle vydaných aktualizací. Jelikož jde o zajímavé novinky, brzy vám přineseme další informace.

Dnes jen tolik, že třetí servisní balík má zhruba 335 MB a obsahuje 1 073 důležitých oprav, z čehož 114 je bezpečnostních.

Jeho poslední sestavení (build) 3205 nedávno prosákl i na p2p sítě (kdoví, jestli se takto nezvyšuje základna testerů). V češtině však není dostupný.

Mandriva Linux v nové verzi

Některými zatracovaná, jinými milována. Taková je velice známá linuxová distribuce Mandriva, charakteristická zejména svou velkou přívětivostí pro ty uživatele, kteří jsou zvyklí na „klikání“ ve Windows. Nová verze 2008.0 přináší řadu změn.

V minulém přehledu novinek jsme vás informovali o novém vydání další linuxové distribuce OpenSUSE (více zde). Podzim je prostě ve znaku vydávání nových verzí linuxových operačních systémů ― a to za pár dní vyjde nové Ubuntu (i ve svých „modifikacích“ Kubuntu, Xubuntu a Edubuntu) a také Fedora 8.

Mandriva 2008.0 má jádro 2.6.22.9 a dvě hlavní grafická rozhraní jsou ve verzích KDE 3.5.7 a GNOME 2.20. Stejně jako v případě OpenSUSE i zde je k dispozici 3D desktop Compiz Fusion. Přichází třeba se zabudovaným webovým prohlížečem Firefox či kancelářským balíkem OpenOffice. Bohužel oba programy nejsou v aktuální verzi, jsou starší. Každý si na první pohled všimne, že nová Mandriva změnila svůj klasický oranžový kabát na modrý.

Hezká recenze Mandrivy vyšla na slovenských stránkách Živé.sk.

Nobelova cena za fyziku ― naše malé velkokapacitní harddisky

Letošní Nobelovu cenu za fyziku si odnesli dva vědci za objev obří magnetorezistence (GMR, Giant Magnetoresistance). Francouz Albert Fert a Němec Peter Grünberg (rodák z Plzně) ji objevili nezávisle na sobě ke konci 80. let minulého století. Tento kvantověmechanický jev přirozeně našel své uplatnění na poli IT; přesněji řečeno, vděčíme mu za dnešní velkokapacitní pevné disky počítačů, které jsou zároveň i malých velikostí (GMR je klíčovým jevem pro pohánění hlaviček pevných disků). První disky, které tohoto jevu využívaly, se objevily až v roce 1997 a jsou s námi dodnes.

Aktualizace Windows a Office

Microsoft vydal pravidelnou měsíční dávku aktualizací operačního systému Windows a kancelářského balíku Office. Čtyři opravy jsou kritické. Navštivte proto web Windows Update nebo povolte automatické aktualizace systému.

Nicméně krom „zautomatizovaných“ oprav máme k dispozici další kritickou aktualizaci, kterou si zatím musíte stáhnout ručně. Jde o opravu známé chyby v tabulkovém procesoru Excel z kancelářského balíku 2007. O té jsme vás informovali už před dvěma týdny (více zde).

Opravný balíček je jayzykově neutrální, pro přehled změn, které přináší, klikněte sem (na stejné stránce si můžete hotfix stáhnout ― pokud se nechcete zdržovat, klikněte sem).

15. 10. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...