Úvod > Články > Je libo počítač za 4 000 Kč?

Je libo počítač za 4 000 Kč?

Internetové sázení i u nás? – Stát školám neplatí internet – Počítače dražší s Linuxem než s Windows – Digitální novela prošla – a více...

Je libo počítač za 4 000 Kč?

Na americkém trhu se už začal prodávat osobní počítač Everex gPC (Google PC) za cenu 199 dolarů (asi 4.000 Kč). Tento desktop spolu vytvořily společnosti Google a Everex a lidé z open-sourcové komunity. Je tak jasné, že Everex gPC nepřichází s operačním systémem Windows, ale právě s Linuxem. Přesněji řečeno, operačním systémem je linuxová distribuce Ubuntu, která byla speciálně upravena.

V softwarové výbavě je například kancelářský balík OpenOffice, grafický editor Gimp, multimediální přehrávače, webový prohlížeč Firefox a pro textovou komunikaci či videohovory slouží Skype.

Pokud někoho zajímá „železo“, gPC má procesor Via C7-D s frekvencí 1,5 GHz, operační paměť o velikosti 512 MB, integrovanou grafickou kartu Via UniChrome IGP a pevný disk s kapacitou 80 GB, integrovanou síťovou kartu i mechaniku DVD-ROM/CD-RW.

Internetové sázení v Česku?

Česká republika se nakonec možná stane další zemí, kde bude povoleno sázet přes internet. U nás přitom zatím vládne zvláštní situace – sázení přes internet totiž není zákonem ani povolené, ale legislativa je výslovně nezakazuje. Žádná z českých sázkových kanceláří tento typ sázení nepodporuje, ale je jasné, že oproti zahraničním společnostem je kvůli tomu v nevýhodě; čeští on-line sázkaři totiž mohou využívat služeb zahraničních sázkových společností bez větších problémů.

I když původní plány zněly zcela opačně, tedy že sázení prostřednictvím celosvětové sítě u nás nadobro odzvoní, zaznívají hlasy, že české zákony by tuzemským společnostem měly umožnit provozovat „on-line pobočky“. Internetový hazard byl legalizován například i u našich východních sousedů. Aby i u nás dostal zelenou, musí se překonat hlavní svízel: zaručit, aby mohly sázet jen osoby starší 18 let.

Stát přestává školám platit internet

Od 1. listopadu stát přestal všem základním a středním školám platit internetové připojení. Ministerstvo školství přestalo hradit účty Telefónice O2, která školám internetové připojení obstarává.

O problémech, se kterým se i celý projekt Internet do škol potýkal, se toho napsalo už hodně. O chybějící miliardě korun, o níž školy přišly, jsme vás informovali již v květnu letošního roku. V příspěvku Internet ze škol jsme uvedli, že kvůli chybějící miliardě korun školy pravděpodobně přijdou o bezplatné připojení k internetu. Spekulace se tak opravdu potvrdily. Kolik škol nebude s to internet platit ze svého, a svým žákům a studentům jej proto nebude moci dopřát, se ukáže asi záhy.

ČT spustí on-line videopůjčovnu

Česká televize chce ještě do konce letošního roku spustit službu, jakou má už nějaký čas konkurenční TV Nova – internetovou videopůjčovnu. Podle dostupných zpráv se půjčovna České televize bude od podobných projektů trochu lišit. Naše veřejnoprávní televize chce totiž za peníze nabízet své seriály, pohádky i večerníčky. Platit by se mělo i již tradičním způsobem, formou sms zprávy a cena za snímek by měla začínat na 9 Kč.

Digitální novela schválena

Senát České republiky schválil digitální novelu, jež umožní vznik dalších televizních stanic. V příštím roce se tak do vysílání dostane dalších šest televizních programů, které se na digitální trh dlouho snažily dostat. Zákon teď ještě musí posoudit prezident Václav Klaus.

Na televizní trh vstoupí Febio TV, TV Barrandov, hudební stanice Óčko, regionální RTA, zpravodajská televize Z1 a TV Pohoda.

Současné analogové vysílání by podle novely mělo skončit v období od 10. října 2010 a koncem roku 2012. Další bod novely umožní České televizi vysílat více reklam než doposud (teď může pro reklamní účely využít 0,75 % denního vysílacího času).

Výše zmíněné programy musí do svých základních nabídek přidat i kabeloví operátoři.

Nova i z Bukové Hory

Další zpráva o digitalizaci televizního vysílání se týká televize Nova. Společnost Radiokomunikace a TV Nova se spolu dohodly o vysílání z vysílače Buková hora. To bylo zahájeno ve čtvrtek 1. listopadu a diváci si Novu mohou naladit na frekvenci 770 MHz na 58. kanále.

Procesory jen pro Linux

Čína plánuje výrobu vlastních procesorů pro osobní počítače. Pokud se sami sebe ptáte, jak chtějí konkurovat Intelu a AMD, pro odpověď nemusíte chodit daleko. Procesor s označením Loongson totiž nebude určen pro operační systém Windows, ale jen pro Linux.

Loongsom, vyvíjený od roku 2002, totiž nepoužívá architekturu x86, ale MIPS. Jeho frekvence by se měla pohybovat mezi 1,2 až 1,5 GHz (při malé spotřebě 5 W).

Počítače Dell jsou s Linuxem dražší

Určitě si vzpomenete, že jsme vás několikrát informovali o námluvách mezi výrobcem počítačů společností Dell a společností Canonical, která stojí za linuxovou distribucí Ubuntu a přidružených edic Kubuntu, Xubuntu a Gobuntu. Dell totiž začal prodávat vybrané modely svých počítačů s předinstalovaným Linuxem namísto Windows. Mělo jít o vstřícný krok pro všechny uživatele, kteří nechtěli desktopy a laptopy s Windows a kteří při nákupu počítače chtěli ušetřit peníze jinak vynaložené za licenci Windows.

Má to ovšem jeden problém – počítače Dell s Ubuntu jsou dražší než s Windows. Laptop Dell Inspiron 1420 N v základní sestavě stojí s Ubuntu 724 dolarů, kdežto tentýž model s operačním systémem Windows Vista Home Basic si člověk pořídí za 699 dolarů.

Těžko říct, co by člověka vedlo k tomu si koupit počítač za více peněz se systémem, který je dostupný zdarma (můžete si jej stáhnout nebo si objednat instalační médium). Licence Windows a následovné nainstalování Linuxu na jiný oddíl disku je určitě lepším, hlavně výhodnějším, řešením. Nicméně není jasné, proč počítače s Linuxem jsou dražší. Někteří to vysvětlují tím, že vyladění instalace Ubuntu na těchto noteboocích je náročnější než u Windows a k tomu podíl strojů s Linuxem je vzhledem k těm s Windows příliš malý.

5. 11. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.